Kam za literaturou #1

pondělí, dubna 07, 2014

Na své facebookové stránce vám občas dávám tipy na různé literární akce, ale rozhodla jsem se, že když se mi jich sejde více najednou, dám je dohromady do jednoho článku, kde si je budete moci kdykoli snadno najít, a to i když Facebooku zrovna nefandíte. Dnes mám pro vás rovnou tři tipy na akce, z nichž dvě potěší hlavně Pražáky (+ jedna z nich se odehrává i v Brně), ale té třetí se už rovnou teď může zúčastnit kdokoli z vás, protože se odehrává online. 

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, která se pořádá v příštích dnech a týdnech, napište to do komentářů prosím, ať se o tom dozvíme i my ostatní. ;)

Simon Mawer v České republice

Britský spisovatel Simon Mawer (můj oblíbenec!), kterého u nás známe hlavně jako autora románu Skleněný pokoj, ve kterém se zabývá historií slavné brněnské vily Tugendhat, přijede v dubnu do České republiky. Knihkupectví Dobrovský chystá dvě autogramiády, které proběhnou 14. dubna od 17:00 v Praze v OC Arkády Pankrác a 17. dubna od 17:00 v Brně ve Vaňkovce. 

Mé recenze jeho románů:  → Skleněný pokoj      → Pád

Setkání s Irenou Douskovou v Národní knihovně

Národní knihovna pořádá 9. dubna od 17:30 setkání s Irenou Douskovou, kterou asi všichni známe jako autorku nezapomenutelných knih Hrdý Budžes nebo Oněgin byl Rusák. V březnu autorce vyšla nová kniha jménem Medvědí tanec, a tak v zasedacím sále Národní knihovny ČR zazní vybrané úryvky z knihy a následovat bude beseda se čtenáři. A těmi pochopitelně můžete být i vy.

Více o akci si můžete přečíst na stránkách Národní knihovny.

Podílejte se na vzniku povídky

Že Facebook může být vlastně i kreativní prostor, ukazuje probíhající projekt Magnesie Litery - ta totiž na své stránce spustila aplikaci, která komukoli umožňuje podílet se společně se spisovatelem Jaroslavem Žváčkem (loňským Objevem Magnesie Litery) na postupně vznikající povídce. Fanoušci mohou v komentářích psát, jakým směrem by se podle nich povídka mohla vyvíjet, a Jaroslav Žváček podle nejlepšího komentáře napíše další odstavec. Podle první části usuzuji, že by to mohla být zajímavá povídka z literárního prostředí. ;)

Připadá mi to jako fajn nápad. Dost dobře zní i to, že autor nápadu na další odstavec automaticky dostává 500 Kč na nákup na Kosmas.cz a podepsaný výtisk letošního vítěze Magnesie Litery + ten nejlepší ze všech získá čtečku Amazon Kindle 5. Docela pěkná odměna za jeden komentář! :))

Přečíst si povídku a třeba se i zapojit můžete tady:  www.facebook.com/magnesiacs/


Zaujalo vás něco z toho? 
Účastníte se literárních akcí? A jestli ano, na jaké jste byli naposledy? :)

11 komentářů

  1. Já se chystám na výstavu o Bohumilu Hrabalovi, která začala tento měsíc v letohrádku Hvězda. Ostatně jsem o akcích na duben psala před týdnem... Povídkový projekt vypadá zajímavě, poukázka na knihy se vždy hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa veľmi páči projekt Listování, scénické čítanie, koná sa takmer stále a po celej ČR, diela obmieňajú pomerne často a zrovna teraz majú na programe atraktívne knihy Faktor Merde a Dobrý proti severáku.
    Na autogramiádu Simona Mawera by som chcela ísť, mám jeho knihy rada a zrovna minulý týždeň som si kúpila Pád, ktorý mi chýbal, len neviem či bude čas, predsa len z Ostravy je to na dlhšie než len vystáť frontu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Projekt Listování se mi taky líbí! Byla jsem před několika lety na jednom představení se školou (Gottland to tehdy snad byl) a bylo to skvělé! :)

      Vymazat
  3. Irena Dusková měla dnes u nás ve škole (umělecká v Bechyni) moc pěkné autorské čtení, po kterém následovala beseda. Z těch dvou hodin mám popsané dvě stránky poznámkami, a připravené podklady pro rozhovor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to mě to čtení láká ještě víc! :) Já právě pořád nevím, jestli to v tu středu stihnu...

      Vymazat
  4. Magnesia Litera se někam posouvá, to je super :) Něco podobnýho na pokračování dělal na blogu Viewegh, ale tohle mi přijde ještě lepší. Mawera jsem měla v bakalářce a už si ten Skleněný pokoj sakra musim přečíst! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsi tam o Mawerovi psala? (a Skleněný pokoj si fakt přečti!) :D

      Vymazat
  5. Skvělé akce!! Konečně je něco i v Brně :) Jinak ta Magnesia je super! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla bych být taky v Praze, abych měla větší možnosti, co se týče literárních akcí. V Plzni, kde studuji, se toho moc neděje. :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Recenzi na Skleněný pokoj si pamatuju, někdy budu muset přečíst. Akce super jen pro mě všechno z ruky. Já můžu doporučit jen literární akce v Opavě:D a to Básnické hlasy, které jsou nepravidelně v kavárně Evžen v úterý od 19:00, teď 22.4. tam má být Lucia Mandincová. Je to formou autorského čtení, ale spíš regionálně. Pak je u nás ještě výstava Oty Pavla v rámci festivalu Další břehy. Třeba se najde někdo ze Severní Moravy :D

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe