Pojďme ukázat, že jsme nezapomněli

čtvrtek, prosince 17, 2015



Zítřek je smutný den – výročí smrti Václava Havla. Nevím jak vy, ale čím víc toho o něm vím, tím jsem jím okouzlenější. Byl to zkrátka jeden z nejvýznamnějších Čechů naší historie a jeden z těch, na které můžeme být opravdu pyšní. A je mi vlastně dost líto, že jsem ho jako prezidenta nezažila v době, kdy bych z toho měla větší rozum. Třeba teď. No umíte si to představit? :-) 

Proto jsem neváhala, když se přede mnou objevila možnost připojit se k organizátorům Dne Václava Havla a nabídnout ruku k dílu jako dobrovolník. Nakonec slovo dalo slovo a já si vzala na starost instagramový účet akce Kalhoty pro Václava Havla. Jestli ho ještě nesledujete a ani nerozdáváte srdíčka, běžte to rychle napravit, většinu postů mám na svědomí já *mrk-mrk*.

A co že ty "Kalhoty pro Václava Havla" vlastně jsou? 

Dost možná už jste o tom slyšeli, nebo se dokonce sami zapojili. "Kalhoty pro Václava Havla" totiž začaly hned s prvním výročím smrti Václava Havla v roce 2012. Organizátoři chtěli  připomenout Václava Havla jako osobnost a uctít jeho památku, ale také ukázat světu, že v České republice je stále spousta lidí, kteří následují jeho myšlenky. Hledali tedy zapamatovatelné, jednoduché a tak trochu úsměvné gesto, kterým by mohl kdokoliv dát najevo své sympatie... a když si vzpomněli na onen slavný incident s krátkými kalhotami při Havlově inauguraci, gesto bylo na světě. :-)



V roce 2012 se o akci strhla vlna zájmu veřejnosti i médií. Zapojilo se tisíce lidí a nejen v České republice. Lidé se fotili a sdíleli své fotky na sociálních sítích – malý přehled si můžete prohlédnout v následujícím videu, které se vám bude líbit už jen díky té krásné písničce od Lou Reeda, která hraje na pozadí, slibuju. ;-)




A tak se zrodila tahle pěkná tradice. 
Ke které jsem se letos připojila i já. A doufám, že se zítra zapojíte také. ;-)
Takže zítra prosím nezapomeňte a ohrňte si kalhoty.
A v ideálním případě se o tom zmiňte i na sociálních sítích a používejte hashtagy #kratkekalhoty a #vaclavhavel. Ty nejzajímavější budeme určitě sdílet dál.

Ale není to samozřejmě jen o ohrnutých kalhotách. Přečtěte si o Havlovi knihu nebo si pusťte dokument (třeba dneska od půl desáté na dvojce). Začtěte se do jeho hry. Zapalte svíčku. Přidejte se k jedné ze vzpomínkových akcí. Nebo se prostě jen zamyslete nad tím, jestli taky věříte, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.



www.denvaclavahavla.cz
"Kalhotám" můžete fandit na FB tady: www.facebook.com/DenVaclavaHavla/
A k události se připojíte tady: www.facebook.com/events/1008224662572684/
Díky. :-)

4 komentářů

  1. Ted budu za blbce, ale ahaaa konecne jsem pochopila, kde vznikly ty kratky kalhoty :D O:)

    OdpovědětVymazat
  2. Takže za ten instagram jsi zodpovědná ty, jo? :) A já, kde na mě kalhoty přišly. :)
    Zítra přidávám fotku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, projížděla jsem svůj seznámek. :)) Ale nejsem jediná, kdo za tím stojí.
      Budu se těšit! :-)

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe