Detektivka světového formátu v českém prostředí

pondělí, ledna 27, 2014

Po dlouhé době se mi do rukou dostala kniha, která byla tak napínavá, že jsem nedokázala usnout, dokud jsem ji nedočetla až do poslední stránky. Nebyla to ovšem žádná severská krimi nebo snad americký thriller, byla to knižní prvotina českého spisovatele Jiřího Březiny, kterou loni vydalo nakladatelství Motto pod nenápadným názvem Na kopci




Detektivky bezesporu patří k jednomu z nejoblíbenějších literárních žánrů. Žebříčky prodejnosti jsou toho jasným svědkem. Bohužel – přes všechny ty populární severské detektivky nebo detektivky proudící k nám z anglosaského světa – si občas nevšimneme, že i české prostředí toho může hodně nabídnout. 


V hlavních rolích student a psycholožka

Kniha Na kopci má dva hlavní hrdiny. Milana, studenta, který právě dokončuje svá vysokoškolská studia, a Helenu, stárnoucí policejní psycholožku, která se rozhodla odejít z Prahy venkov. Na začátku románu se neznají, a tak jen střídavě čtete útržky jejich životů, které se ale po několika kapitolách přece jen střetnou. Milan totiž píše diplomovou práci o události, která se před lety odehrála právě v té jihočeské vesnici, do které se Helena nastěhovala.

Na přelomu tisíciletí se tu desetileté dívce zjevil anděl, předal jí poslání, a z malé nenápadné vsi se tak stalo slavné poutní místo. Milan se o celé věci chystá napsat vědeckou práci a Helena, jakožto dětská psycholožka, si v příběhu o tehdy desetileté Marii všimne několika nesrovnalostí. Spolu s Milanem začne pátrat po tom, co se za jihočeským mysteriem doopravdy skrývá. A nutno uznat, že je to vážně dost napínavá jízda.

První polovina knihy se nese především ve smyslu pátrání a vyhledávání nových informací, Milan cestuje po jižních Čechách, tráví dny v Praze na koleji a také se pomalu ale jistě loučí se studentským životem. Druhá polovina knihy mě ale zaujala mnohem víc, protože se v ní odehraje to nejnapínavější, příběh dostává rychlejší spád a dočkáte se v ní velkých zvratů i akčnějšího děje. Kniha tedy postupně graduje a čtenáře napíná až do poslední kapitoly.

Místa, která vlastně znáte

Jiří Březina ve svém románu dokázal skloubit atmosféru venkova i Prahy, a to bez jakýchkoli klišé a předsudků, které bývají s venkovem nebo Prahou běžně spojené. Zajímavý a poutavý příběh zasazený do českých reálií tak může být příjemným osvěžením – obzvlášť mě potěšilo, když jsem si uvědomila, že mnohá z míst, kde se postavy pohybují, vlastně moc dobře znám.

Dalším kladným bodem, vedle napínavého příběhu a pěkné atmosféry, je pro mě perfektní psychologie. Jednotlivé charaktery jsou naprosto uvěřitelné, a to ať už se jedná o hlavní hrdiny nebo některé z řady vedlejších podstav. Nejvíc se podle mě vydařila postava Heleny, která si mě postupně vyloženě získala.

Knihu Na kopci jsem četla v elektronickém vydání



Jasně, pár much tahle detektivka také má (a ten fakt, že vás nenechá spát, dokud ji nedočtete, nepočítám). Je totiž pravda, že i přes dokonale propracovanou psychologii postav, se v ní občas objevily momenty, které mi přišly už trochu přes míru. Hlavní hrdina se občas dopouštěl chyb, jejichž dopad se dal snadno předvídat. Dále jsem pravého "pachatele" odhalila o něco dříve než hlavní hrdinové, takže "odhalovací" scéna pro mě nebyla tak dramatická, jak by mohla být. Všechno to jsou ale ve srovnání s celým příběhem drobnosti, které této knize nejspíš odpustím, protože jinak jsem z ní nadšená.

Vyhraná sázka

Jiří Březina knihu Na kopci napsal prý na popud sázky se svou kamarádkou, velkou čtenářkou severských detektivek. Chtěl dokázat, že i v českém prostředí může vzniknout kvalitně napsaný, čtivý a napínavý příběh, který ale zároveň nebude kopírovat severský styl. Já musím po přečtení uznat, že se mu to vážně podařilo. 

Možná za to může efekt příjemného překvapení (dopředu jsem totiž neočekávala prakticky nic), ale jsem opravdu nadmíru spokojená. Jestli hledáte nějakou napínavou a odpočinkovou četbu, zkuste knihu Na kopci, třeba zrovna tak příjemně překvapí i vás.


Mé hodnocení:

★★★★☆


Jiří Březina: Na kopci
Vydalo nakladatelství Motto v roce 2013, 376 stran.
www.jiribrezina.cz



Autorovi mockrát děkuji za poskytnutí recenzní kopie.

26 komentářů

  1. Opravdu jsi mě navnadila! :-)
    Pořád pátrám po zajímavých a kvalitních českých knížkách, tak věřím že nebudu zklamaná :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektné, túto knihu si chcem prečítať už odvtedy, čo som ju videla v katalógu noviniek. :) A podľa tvojej recenzie vyzerá naozaj dobre. Zdá sa teda, že môj "ňuch" na zaujímavé knihy ešte stále funguje... Určite si čo najskôr kúpim/požičiam, ďakujem za pripomenutie. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle :) Navíc jsem si zrovna nedávno říkala, že už jsem pekelně dlouho nečetla nic od českého autora a že bych to možná měla napravit. A aby toho nebylo málo, jedna z postav je psycholožka :D Zkrátka zase se ti podařilo mě nalákat :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak to jsem s tou přišla ve správnou chvíli! Ano, Helena je psycholožka a je to vážně jedna z nejzajímavějších postav. :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze (už je mi to trochu trapný psát)! Mám moc ráda české autory, ráda je objevuju, zvlášť ty současné, takže jsi mne maximálně navnadila, přestože detektivky nejsou moje nejmilejší čtení. Už to mám na čtecím seznamu.

    Mimochodem můj asi současně nejoblíbenější český autor je Miloš Urban, taky vlastně mívá prvky detektivek :-)

    (moc se omlouvám, že tu spamuju, ale kdyby se ti chtělo večer kouknout na můj další pokus o recenzi a trochu ho zkritizovat, byla bych moc vděčná: Jana CM )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Snad se ti to taky bude líbit, i když je to detektivka. Od Miloše Urbana jsem zatím nic nečetla, ale chtěla bych, tak doufám že na to někdy dojde...

      Vymazat
  5. To vypadá lákavě, hned jsem projela knihkupectví, ale nikde jsem nenarazila na e-knihu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde ji koupit tady: http://www.ereading.cz/cs/eknihy/7139/na-kopci

      Vymazat
    2. Jé, díky, na ereading jsem si nevzpomněla :)

      Vymazat
  6. Páni, vypadá to fakt skvěle. Už na první pohled se mi kniha zalíbila. Myslím, že si jí v co nejbližší době opatřím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak na tuhle knížku jsem se nejdřív koukala trochu skrz prsty, protože anotace ani název mě vůbec nezaujaly. Já prostě potřebuji dobrou recenzi, aby mě nakopla k přečtení knížky, která je na první pohled úplně obyčejná. A tahle na první pohled obyčejná a ničím výjimečná detektivka mě dneska chytla na šest hodin v kuse. A jsem z ní nadšená! Pachatele jsem sice taky poznala ještě před tím, než to došlo Milanovi a Heleně, ale stejně mě autor v závěru trochu překvapil. Moc zajímavý příběh!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane jo! To je rychlost! :) Mám radost, že se ti to taky tak líbilo! :)

      Vymazat
  8. O tomhle jsem ještě neslyšela, díky, žes mi představila nového českého autora! :) Vypadá to zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to zajímavě.:-) A můžu se zeptat, to místo je nějaké konkrétní? Jestli to tam náhodou neznám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš inspirováno konkrétními místy:-)
      http://www.jiribrezina.cz/mista-detektivka-na-kopci

      Vymazat
  10. O téhle knize jsem již slyšela a vypadá zajímavě. Detektivky já ráda a bylo by fajn se zase vrátit na chvíli do českého prostředí! Děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Juuu, tak ted si me nadchla. Ja sice nemam na soucasne ceske knihy, ale tuhle pridam na seznam. Navic ma spisovatel stejne prijmeni, tak to jsou body nahoru. :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Možná si to i přečtu! Vypadá to moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Podle recenze to vypadá hodně zajímavě. Zapíšu si to na svůj inspirační seznam. :-) Jinak tohle nakladatelství vydává vůbec dobré české detektivky, člověka to v té severské záplavě příjemně překvapí, mně se třeba hodně líbil Dům na samotě (http://nailacte.blogspot.cz/2014/03/zit-na-samote-proc-ne-problemy-stejne.html)

    OdpovědětVymazat
  16. Poslední dobou jsem nabyl dojmu, že lidé ve Skandinávii nedělají nic jiného, než že píší detektivky (popřípadě se vraždí, aby bylo o čem psát). Jsem rád, že tuto detektivkářskou hegemonii umí prolomit i nějaký ten Čech. Díky za recenzi, která mě upozornila na knížku, jež by mi jinak utekla.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe