Kdo se skrývá za knihami

pondělí, dubna 14, 2014

Než se k nám kniha dostane, čeká ji dlouhá cesta, při které si ji z ruky do ruky předává spousta lidí, nejen autor. Nakladatel, redaktor, korektor, literární agent, překladatel, typograf, distributor, knihkupec, antikvář, knihovník, recenzent... Těch lidí, bez kterých by se k nám ta která kniha vůbec nemusela dostat, je neskutečně mnoho. Také si jako já říkáte, že je škoda, že o nich vlastně skoro nic nevíme?


Publikace Knihy a jejich lidé s podtitulem Čtenářské životopisy mě zaujala hned, jak jsem ji objevila v edičním plánu nakladatelství Host. Jejím editorem je totiž Jiří Trávníček, který kromě toho, že učí na filozofických fakultách UK a MU a působí v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, napsal také řadu knih, například i velmi zajímavou knihu Čteme? (Host, 2008), ve které se zabývá tím, jaký mezi obyvateli České republiky vládne vztah ke knihám.

Jeho nejnovější práce Knihy a jejich lidé je z podobného soudku, avšak místo "běžných" čtenářů se zabývá těmi, jejichž vztah ke knihám je v jejich životě klíčový, a dokonce určil i jejich povolání. Jedná se o knihu plnou několikastránkových "čtenářských životopisů" třiatřiceti vybraných osobností, se kterými Jiří Trávníček v průběhu tří let nahrával rozhovory a následně je přepisoval do podoby souvislého vyprávění.


Ač se délka jednotlivých životopisů různí, struktura je vždy podobná. Zpovídaný člověk se rozhovoří na téma, jak to bylo se čtením a knihami v jeho dětství - kterou knihu si zamiloval, jestli mu četli rodiče, jaké měl zážitky ve škole a tak dále. Plynule se přejde v léta dospívání, studií, prvních zaměstnání a dost prostoru dostane samozřejmě i současnost. Skrze vyprávění potom zazní nějaké ty názory na literární branži, která se někde chválí, jinde kritizuje, většinou v závislosti na zkušenostech a pohledu toho kterého člověka. Pobavilo mě, že hned na několika místech zazněla také dost ostrá kritika mladé generace a jejího vkusu - hlavně co se týče literatury pro děti a mládež, fantasy, Harryho Pottera a podobně.

Každý "medailonek" je v něčem jiný, shodují se ovšem ve struktuře a také v tom, že každý pro vás bude svým způsobem zajímavý, pokud vás zajímá literatura i z hlediska všech těch procesů, které probíhají kolem ní. Výběr Jiřího Trávníčka je dost pestrý, ať už co se týče profesí, ale i povah, a právě tahle pestrost je to, co dělá tuto knihu tak příjemnou ke čtení.

Dobrou volbou bylo také to, že všechna vyprávění jsou psána v ich-formě a upravována prý jen mírně, a tak se před vámi jednotliví lidé skoro až reálně zhmotňují, každý text vyzní jinak a rozhodně se nemusíte obávat hutného a "suchécho" čtení. Některé osobnosti jsou vyloženě sympatické, že bych je snad hned ráda poznala i osobně, ale narazila jsem i na takové, ze kterých jsem měla dojmy přesně opačné.


Některá z těch jmen jsem znala už z dřívějška (Jiří Padevět, Jan Kanzelsberger, J. H. Krchovský, Simona Monyová, Jaroslav Med... a mnohá další), o jiných jsem se dozvěděla až díky této knize. Byla to pěkná a inspirativní setkání, nad kterými jsem strávila několik příjemných večerů, a já nemůžu jinak než je doporučit i všem ostatním, koho by podobné téma byť jen trochu zajímalo. Jedinou nevýhodu vidím snad jen v tom, že i přes svých 536 stran rozhodně neobsáhla všechny, kteří by si v takové knize zasloužili být.

Za mě tedy palec nahoru za pestrou sbírku zajímavého povídání, které si nikde jinde jen tak nepřečtete.

Mé hodnocení: 

80 %



Knihy a jejich lidé (ed. Jiří Trávníček)
Vydalo nakladatelství Host v roce 2013, 536 stran.


Za recenzní výtisk mockrát děkuji knihkupectví Martinus.cz.

9 komentářů

  1. Ty jo, ja som si hovorila, aký som mala s Profesionálnymi knihomolmi originálny nápad, a ono už s rovnakým nápadom nielenže niekto prišiel, ale ešte aj vydal knihu :D Vyzerá veľmi, veľmi zaujímavo, rozhodne by som si ju rada prečítala a niečo sa o literárnej branži dozvedela. Píšem si do zoznamu a posúvam na vyššie priečky :) Len aby som po prečítaní nerezignovala na to, čo robím sama :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku si přečti, ale v psaní o profesionálních knihomolech určitě pokračuj! ;) Je to skvělý nápad, protože 33 těch výše zmíněných pořád není dost... Takže žádné takové! :))

      Vymazat
  2. Proč mi tyto zajímavé publikace vždycky unikají? Moc ráda bych si knihu přečetla, takže vřelé díky za recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý nápad na knihu, zaujal tě někdo výrazně víc než ostatní? Chtěla bys tam být taky? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost výrazně jiný než ostatní mi připadal třeba Kanzelsberger... spíš než o literatuře jako takové totiž mluvil hlavně o knihách z pohledu obchodníka, což ve srovnání s mnohými byl dost kontrast. :) Pak mi hodně zajímavá připadala ta část o Simoně Monyové, která byla očividně úplně jiná, než jak jsem si myslela na základě jejích románků... :)

      Ale o mně by nebylo co psát, to je ta potíž! :D

      Vymazat
  4. Na tuhle knížku se hrozně těším. Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  5. Já měla Trávníčka teď v bakalářce s Čtenáři a Internauti :) takže přesně vím o kom mluvíš. Musí to být zajímavá kniha - strašně mi svým způsobem připomíná Manguela a jeho dějiny čtení - taky tam má čtenářské profily, píše své čtenářské zážitky atd. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe