Když vám mrzout Ove mluví do ucha (recenze audioknihy)

pátek, srpna 22, 2014

V dnešním článku recenzuji v podstatě dvě věci – jednak příběh Muž jménem Ove, který je asi tím nejoblíbenějším knižním hrdinou posledních týdnů (alespoň dle ohlasů na blozích a fejsbůcích), ale hlavně také budu hodnotit samotnou audioknihu od OneHotBook, kterou namluvil herec Jan Vlasák. Od časů Kocourka Modroočka (pamatujete si na něj taky někdo?) to pro mě bylo první setkání s audioknihami. Zajímá vás, jak dopadlo?







Je libo CD, nebo mp3?

Muž jménem Ove se mi zalíbil už před několika měsíci, když jsem pročítala jeho anotaci v edičním plánu nakladatelství Host. Humoristické a chytře napsané příběhy já totiž ráda. Když jsem pak po jeho vydání narazila na hned několik nadšených recenzí, bylo mi jasné, že si tuhle knížku budu muset sehnat... a pak jsem zjistila, že Muž jménem Ove vychází i jako audiokniha, kterým jsem už nějakou tu chvíli chtěla dát šanci.


Od OneHotBook jsem dostala na výběr mezi CD a mp3, a i když mě trochu mrzí, že teď nemám ten pěkný obal od CD, který můžete vidět na obrázku níže, napsala jsem si o mp3, protože CD bych mohla poslouchat leda tak v obývacím pokoji u rodičů, ani můj notebook už totiž nemá CD mechaniku. Výhodou je, že jsem mp3 měla od OneHotBook doslova obratem, stačilo si jen počkat, až se celý zkomprimovaný soubor stáhne a následně překopíruje do mého mp3 přehravače. Pak stačilo už jen nasadit sluchátka a zaposlouchat se.


Muž jménem Jan Vlasák

Audiokniha je rozdělená do 38 souborů, přesně podle jednotlivých kapitol papírové knihy. Každá z nich má v průměru kolem čtvrt hodiny (nejdelší trvá cca 25 minut, nejkratší má necelých 5 minut, ale většina z nich má kolem 12-15 minut), což se mi zdá pro poslech jako ideální délka. Každá z kapitol je orámovaná znělkou, která příjemně doplňuje atmosféru příběhu. Ze všeho nejdůležitější je ale samotný hlas Jana Vlasáka. Jeho zvuk, tón, intonace... A musím říci, že byl naprosto skvělý. Jan Vlasák dokázal svým hlasem přesně vyjádřit atmosféru každé chvíle, vžít se do situace, vložit do svého hlasu emoce, ale ne přehrávané – zkrátka přesně takové, jaké si příběh zrovna žádá. Musím uznat, že výběr právě Jana Vlasáka byl asi tím nejlepším, co mohlo OneHotBook pro Muže jménem Ove udělat. Za mě velký palec nahoru.

Audiokniha vůbec nikde nezaškobrtla. Nevšimla jsem si žádné nedokonalosti ani zaváhání. Jediným mým tipem na zlepšení by mohlo být jen to, že jednotlivé názvy souborů by snad mohly kromě čísla kapitoly obsahovat i její název – vzhledem k tomu, že v audioknize si jen tak snadno nezalistujete, by tahle maličkost mohla vcelku usnadnit posluchačovu orientaci. Ale to už je opravdu jen maličkost, kterou tu píšu vlastně jen proto, abych tolik nechválila.


Vtip i dojemné chvilky 

Jestli podobně jako já chcete dát audioknihám šanci, určitě vám Muže jménem Ove doporučuju jako skvělý startovací bod. Nejen pro zdařilé zpracování a pro příjemný hlas Jana Vlasáka, jak by se mohlo zdát, ale právě i pro samotný příběh Muže jménem Ove. Je to nerudný chlápek, kterému táhne na šedesát, a je tak trochu směšná postavička plná nesmyslné zloby. Ale jak vám ho autor začne postupně odhalovat, nejdřív vás bude ukrutně bavit (a to už od první minuty!), posléze zjistíte, že pro něj začínáte mít slabost, a najednou, ani nebudete vědět jak, vám dočista ukradne srdce. V tom příběhu je spousta humoru, ale zrovna tak i dojemných scén. Právě touhle kombinací vtipu, smíchu a dojemnosti bych Muže jménem Ove snadno přirovnala třeba k Forrestu Gumpovi.

Když audiokniha skončila, chvíli mi trvalo, než jsem ji dokázala rozdýchat. Bylo to úžasné, boží, skvělé. Jediná věc, která by snad někomu mohla vadit, je ten očividný nátlak na vaše sentimentální já. Frederik Backman totiž při psaní moc dobře věděl, že ty nejlepší příběhy jsou ty, při kterých v krku cítíte ten jakýsi podivný hořký knedlík, ale ani tak se nedokážete přestat šťastně usmívat.

Kniha nebo audiokniha?

A jak si teď u mě vedou audioknihy ve srovnání s klasickou "písmenkovou" knihou? Klasická podoba samozřejmě stále neohroženě vede. Klasické čtení je jedna z mých nejoblíběnějších činností vůbec. Jsou ale chvíle, kdy číst prostě nejde. A někdy jsou ty chvíle dlouhé a zatraceně nudné, tak proč si je nezpříjemnit nějakou pěknou audioknihou? Já si při poslechu Muže jménem Ove ve třech vrstvách vymalovala svůj pokoj, načež jsem se rozhodla, že do budoucna bez audioknihy už nemaluju! Bylo to zábavné a rychle to uteklo, dokonce i závěrečný úklid nebyla žádná velká hrůza, když mi s tím Ove vlastně tak trochu pomáhal. Minulý týden jsem navíc absolvovala předlouhou cestu do Chorvatska a zpátky, která se při poslouchání Zmizelé (další audiokniha od OneHotBook) smrskla na vcelku napínavé dobrodružství.

Jednoduše řečeno, šance audioknihám se mi vyplatila. Jan Vlasák mi Muže jménem Ove přečetl tak, jak bych si ho já sama nikdy nepřečetla, a už teď se těším, až jednou porovnám audioknihu s papírovou verzí. Co vy, čtete i ušima? :)

Mé hodnocení:

99 %


Frederik Backman: Muž jménem Ove
Čte Jan Vlasák. Vydalo vydavatelství OneHotBook v roce 2014.



Za poskytnutí audioknihy mockrát děkuji vydavatelství OneHotBook.

15 komentářů

  1. Z Oveho som bola takisto nadšená, práve sa to pokúšam sformulovať do recenzie. :) A nad audioknihami rozmýšľam čím ďalej, tým viac, niektoré činnosti by si ich vyslovene žiadali, presne ako píšeš.

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu se dlouho těším, ale čekám, až ji budou mít v knihovně, protože jsem si právě objednala 10 "důležitějších" knih a na další jako studentka nemám :D Každopádně se po Tvé recenzi těším ještě víc.
    Ale asi vyberu papírovou verzi. Audioknihy jsem poslouchala dvě (Když Nietzsche plakal a Dívka s pomeranči) a prostě se mi to nelíbí tolik, jako číst papírovou knihu. Hlavně mi přijde, že je to mnohem pomalejší. Zase je ale výhodou, že poslouchat mohu i v autobuse, kde se mi při čtení dělá nevolno, no..
    Každopádně díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač. ;) Souhlasím s tebou, že čtení knížky je lepší, ale někdy to zkrátka nejde, takže může přijít na řadu audio podoba.

      Vymazat
  3. Z audioknihy "Ove" jsem byla také nadšená, takže se naprosto ztotožňuji s Tvou recenzí :) Kocourek Modroočko byl v dětství jedním z mých oblíbenců, kdo ví, kde je mu konec. A to s tím doplněním názvů ke kapitolám by nebyl špatný nápad ani u CD (například ve formě nějakého seznamu, který by byl vložen v obalu. )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nás s tím Modroočkem bylo víc! :))

      Vymazat
  4. Já zatím Muže jménem Ove pouze četla, ale nedávno mi také přišla audiokniha. Já mám Oveho teda na CD, protože jsem ho vyhrála v soutěži a naštěstí mám, kde CD poslouchat. :D Nevadí mi, že jsem knihu už četla a už se moc těším až se o víkendu zaposlouchám. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Říkala jsem si, že se ti to určitě bude líbit. :) Skvělá recenze a pěkné ilustrace.

    OdpovědětVymazat
  6. Slyšela jsem o knize mnoho chvály, a tak jsi mi jen potvrdila, že bude super. Já audioknihy miluju, nejlepší jsou na cesty do auta, pokud třeba řídíš na delší vzdálenost, krásně to pak uteče. Audioknihy taky poslouchám hodně při úklidu, to je fakt nej! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Audioknihu som ešte nikdy nepočúvala, ale chcela by som to určite skúsiť a toto vyzerá zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
  8. Lolita! Tu bych si asi taky ráda poslechla! :) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  9. Nad audio knihami už dlouho uvažuji. Jak jsi napsala, můžeš to poslouchat a přitom třeba uklízet nebo malovat, nebo třeba sportovat, můžeš si to pustit večer před spaním, nepotřebuješ na to ani světlo. Co se týče knihy Muž jménem Ove, už dlouho ji mám na wishlistu, a audio podoba by vůbec nemusela být špatná. Ale třeba takovou Lolitu bych taky ráda slyšela, hrozně mě zajímá, jak to bude znít... :D

    Jo a abych nezapomněla - označila jsem tě v Too Much Information tagu, tak kdyby ses chtěla zapojit, ráda si přečtu tvé odpovědi. :) http://vysvobozena.blogspot.cz/2014/08/co-o-mne-vedet-nepotrebujete-aneb-tmi.html

    OdpovědětVymazat
  10. Audioknihám bohužel nefandím, protože si knihu přeci jen raději přečtu sama a věnuji ji tak větší pozornost, než při poslechu. V každém případě Muž jménem Ove je neuvěřitelná knížka a myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že je jedna z nejlepších, co jsem zatím v letošním roce přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  11. Raději než audioknihy mám ty skutečné, ale máš pravdu: někdy jsou chvíle, kdy je třeba kromě čtení dělat i něco jiného: a tohle je perfektní kombinace! :)

    OdpovědětVymazat
  12. V poslední době se mi hodně zhoršil zrak. Začala jsem na to brát nějaké léky, které si kupuji tady. Ale asi to nestačí. Budu se muset objednat k očaři. Takže pro mě je možnost knihy poslouchat, místo číst opravdu skvělá. Nikdy dříve bych knihu za nic nevyměnila, ale v poslední době dávám přednost právě audioverzím.

    OdpovědětVymazat
  13. Ove je super, hrozně jsem se u něj bavil. Je to přesně takový ten laskavý ale přitom mrzoutský styl. Jako bych viděl svého dědu. Teď jsem si ale hodně oblíbil audioknihy o osobním rozvoji. Jezdím hodně autem, tak je čas na poslouchání. Bohužel ale o to méně času na čtení klasické tištěné beletrie. Ale to se hold nedá nic dělat a je to daň za dobrou práci.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe