Kuchařka nejen pro vegany

neděle, srpna 03, 2014

Nakladatelství Slovart letos vydalo krásnou barevnou kuchařku pro vegany s názvem Veganské pochoutky. Je plná povedených fotografií a tipů na originální bezmasá jídla a šéfkuchař Jérôme Eckmeier se jejím prostřednictvím pokouší bořit předsudky, že veganská kuchyně a požitek z jídla nejdou dohromady.

Já musím nejdříve s pravdou ven – vegan totiž nejsem, dokonce ani nejsem vegetarián. Už odmala ale maso příliš nevyhledávám, moje oblíbená jídla jsou vesměs bezmasá a kdyby nebylo těch úžasných ryb a sem tam i některých uzenin, nejspíš bych se vegetariánem už dávno stala. Veganské a vegetariánské restaurace tedy patří mezi mé oblíbené a také vítám každý tip na dobré bezmasé jídlo. A těch Veganské pochoutky přinášejí víc než dost.

100 receptů bez masa

Recepty jsou v této kuchařce rozděleny do pěti kategorií. První z nich, nazvaná Bleskový vegan  rychlovky, je plná receptů, jejichž příprava by vám měla zabrat jen minimum času. Další část kuchařky nabízí tipy na veganské variace oblíbených jídel  z těch mě zaujal například cizrnový burger nebo "masové" kuličky z červené čočky. Další část Když docházejí zásoby je pro změnu plná jednodušších receptů na nejrůznější jídla typu těstoviny, saláty nebo třeba zapečené brambory. Čtvrtá várka receptů zahrnuje "gurmánštější jídla", vhodná na party a když chcete na někoho udělat dojem  tady mě  nejvíc ze všeho zaujal recept na domácí pita chleba s grilovanou zeleninou a potom ještě cizrnové řízečky. Poslední série receptů se týká dezertů a pečiva, při jejichž výrobě se správně po vegansku obejdete bez mléka a bez vajec.






Musím uznat, že v kuchařce je hodně originálních jídel, která nováčky příjemně překvapí a "otrlé" vegany inspirují k vyzkoušení něčeho nového. Pokud jste navíc dříve veganskou kuchyni nezkoušeli, najdete v knize sem tam nějakou tu informační dvojstránku, která vás zasvětí do tajů typických veganských ingrediencí jako je tofu, sója, tempeh a podobné. V závěrečných dodatcích najdete další hromadu vysvětlujícího textu, takže pokud jste toho o veganské stravě dosud mnoho nevěděli, najdete tu stručnou průpravu.

Pro zkušené vegany i pro nováčky

Některé recepty jsou na přípravu hodně náročné (já nad přípravou taštiček plněných špenátovo-bramborovou směsí strávila více než dvě hodiny!), je tam ale spousta takových, které vám zaberou jen chvilku. Dost jídel je tak lákavých, že bych se vůbec nedivila, kdyby se do nich s chutí pustil i kdejaký "masožrout". Pokud tedy rádi vaříte bezmasá jídla a hledáte inspiraci, nebojte se sáhnout po této knize. A jestli netrváte vyloženě na veganské variantě, můžete si mnohé recepty uzpůsobit (kravské mléko místo sojového apod.). A pokud máte vegana mezi svými blízkými, takovýto dárek by ho téměř jistě potěšil.

Nejkrásnější na celé knize je ale typografická úprava a překrásné fotografie, které je vyloženě radost prohlížet. Pár výtek ke kuchařce ale přece jen mám. První z nich je ta, že vzhledem k tomu, že se jedná o kuchařku německého původu, suroviny, ze kterých se recepty vaří, v běžném supermarketu občas neseženete. Hlavně mám na mysli mouku, která není hladká/hrubá/polohrubá, ale 405 a 550. V poznámce na začátku knihy se můžete sice dočíst, že 405 je něco mezi hladkou a polohrubou (takže jsem je zkrátka půl na půl namíchala) a 550 je světlá polohrubá, ale stejně by bylo lepší číst recepty přizpůsobené našim podmínkám. Další výtka je ta, že zrovna v tom receptu, který jsem zkoušela, jsem našla věcnou chybu (nebylo v něm napsáno, kdy se má jedna z hlavních ingrediencí vlastně přimíchat), ale na druhou stranu se může stát, že jsem zkrátka měla smůlu a takováto chyba je spíše ojedinělá.


Mé hodnocení:

70 %

Jérôme Eckmeier: Veganské pochoutky
Přeložila Karolína Tonová. Vydalo nakladatelství Slovart v roce 2014, 192 stran.

Za recenzní výtisk mockrát děkuji knihkupectví Martinus.cz.

5 komentářů

  1. Jé, tak touhle recenzí jsi mě potěšila. :) Přesně tuhle kuchařku máme doma, ale musím se přiznat, že sama jsem do ní ještě nekoukala. Když potřebuju nějakou inspiraci, spíš si hledám recepty na internetu, na vegan blozích a podobně. Asi nastal čas, abych konečně otevřela i Veganské pochoutky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Touhle recenzí ses mi trefila rovnou do noty! Moje máma neustále hledá a sbírá vegetariánské/veganské kuchařky a tohle by byl určitě bezvadný dárek od Ježíška. Navíc má nejradši kuchařky s fotkami, což tahle splňuje dokonale. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky maso moc nejím, takže jako vegetariánka bych asi přežila, ale jako veganka rozhodně ne. :D Každopádně poslední dobou se snažím živit co nejzdravěji a přijde mi, že omílám jedny a ty samé recepty pořád dokola... takže tahle kuchařka by mohla být dobrý způsob, jak to oživit. :) Navíc já prostě zbožňuju takhle vystajlované kuchařky, s krásnýma fotkama a líbivými fonty. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě nějaký recept a ochutnávku, prosím! :-)
    Kuchařka mě docela zaujala, taky vařím (pro sebe) ráda bez masa, veganskou stravu zas nevyhledávám, protože nejím moc pšenici a to už jde dohromady dost těžko, ale jinak se na ni ráda někde podívám. Tyhle překladové zbytky (mouka) ale v kuchařkách nesnáším, to je velký poklesek :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha mě v knihkupectví zaujala už mnohokrát. Jsem vegetariánka a podobných receptů jsem zkoušela už mnoho, ale knihu bych si určitě ráda pořídila.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe