Román o tom, že vzhled není všechno

pondělí, září 01, 2014

Letos jsem si k moři chtěla vzít nějakou romanci. I v knižní podobě, podotýkám. Nějakou literární jednohubku, kterou přečtu za dvě odpoledne na pláži, ale která bude zároveň originální a ne hloupá. Román Na první pohled od Grégoira Delacourta vypadal přesně jako to, co hledám, a tak měl cestu k moři zajištěnou.




Grégoire Delacourt, autor knihy, platí od roku 2011, kdy vydal autobiografický román Rodinný spisovatel, ve své domovské Francii za populárního a kritiky oceňovaného spisovatele. Cestu k českým čtenářům si vyšlapal románem Seznam mých přání, kterou loni vydalo nakladatelství Host.


Když za dveřmi stojí Scarlett Johansson

Román Na první pohled je poměrně tenký, na jeho děj autorovi stačilo pouhých 232 stran, protože má vcelku jednoduchou zápletku. Mladému automechanikovi Arthuru Dreyfussovi, který žije poměrně osamělým životem na francouzském venkově, zaklepe na dveře hollywoodská hvězda, která je očividně v nesnázích. Tou hvězdou není nikdo jiný než všemi opěvovaná blondýnka Scarlett Johansson a úkolem Arthura Dreyfusse samozřejmě je, aby se o ni jako správný hrdina postaral. Později se ovšem ukáže, že onou krásnou ženou je ve skutečnosti "obyčejná" francouzská dívka Jeanine, která se slavné herečce jen neuvěřitelně podobá. Podobnosti s herečkou občas využívá, ale většinu času je pro ni prokletím.

Román se Scarlett Johansson v hlavních rolích (byť se později ukáže, že se jedná o její dvojnici) vzbudil poprask a samotná hollywoodská herečka celou záležitost dokonce dohnala až k soudu. Požaduje jednak finanční náhradu a jednak zákaz vydávání knihy v dalších jazycích (české vydání to tedy stihlo jen tak tak). Překvapený autor se hájí tím, že se v románu nejedná přímo o Scarlett Johansson a že by herečce mělo spíše lichotit, že si ji vybral jako ideál krásy. Já sama se ale herečce nedivím, kromě svého vzhledu v ní totiž nevyznívá zrovna nejlépe.


Krása je až na prvním místě

Hlavní devizou této knihy jsou určitě její postavy. Citlivý automechanik se složitým osudem a básnickými sklony, který je zároveň tak trochu trouba. Nešťastná Jeanine, pronásledovaná stínem hollywoodské herečky a neschopná najít muže, který by v ní neviděl jen Scarlett, ale opravdovou Jeanine. I vedlejší postavy se Delacourtovi povedly vytvořit zajímavě a dynamicky. Pak už stačilo uvést je do pohybu, příběh rozvíjet a komplikovat a výjimečné dílo by bylo na světě. Jenže to se mu podle mě už tolik nepovedlo.

Kromě počátečního zaklepání na dveře a závěrečného zvratu se toho totiž v celé knize vlastně moc neděje. Vleče se, přestože má jen něco přes 200 stran. Spíše než o děj jde autorovi o ukázku postupně vznikající romance, o zamyšlení nad povrchností lidského vnímání zevnějšku a nad osamělostí dvou nešťastných lidí.

Zvláštním tónem

Nejzvláštnější na celé knize je ovšem styl psaní. Buď ho budete zbožňovat, nebo se vám bude protivit od začátku do konce. Celá kniha vyznívá dost melodramaticky, ale autor ji píše humoristickým tónem, který působí tak, že se svým postavám na jednu stranu ironicky vysmívá, ale o chvíli později je lituje i vyzdvihuje. Humoristicky psaný melodramatický příběh,tak by nejspíš zněla krátká definice této knihy. A musím říct, že já se za celou dobu nedokázala rozhodnout, jestli se mi tahle zvláštní kombinace humoru a melodramatu líbila, či nikoli.


Chtěla jsem "jednohubkovou" romanci, která bude originální a ne hloupá, a přesně to jsem také dostala. Zároveň to ale po dlouhé době bylo natolik zvláštní čtení, že si nejsem jistá, jak s ním vlastně naložit. Z části se mi kniha líbila opravdu hodně (svým poselstvím, zápletkou, občas i tónem...), na druhou stranu ale nedokážu říct, že by se mi román Na první pohled líbil i jako celek.

Mé hodnocení:

60 %


Grégoire Delacourt: Na první pohled
Přeložila Eva Sládková. Vydalo nakladatelství Host, 232 stran.


Za recenzní výtisk mockrát děkuji knihkupectví Martinus.

25 komentářů

  1. Táto kniha ma odradzuje práve z toho dôvodu, že autor si nevymyslel niekoho nového, ale ťaží zo Scarlett. Ja sa jej nedivím, že to dala na súd...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, jestli to myslel čistě "marketingově"... možná ano, možná jen z části. Spousta spisovatelů přece používá ve svých příbězích slavné postavy ze skutečného světa. Nedávno jsem recenzovala jeho Dallas 63, kde vystupuje J. F. Kennedy a Lee Harvey Oswald (atentátník). Je to skvělá kniha, ale tyhle postavy jí rozhodně zajistily větší zájem. Přitom kdyby se jednalo o nějaké fiktivní postavy, tak by ten příběh úplně ztratil šťávu. U té Scarlett by to samozřejmě šlo změnit mnohem snadněji, je to příběh úplně jiného typu... Nedivím se tomu soudu, ale spíš z toho důvodu, že až na chválu samotného vzhledu v té knize působí spíš negativně než pozitivně, jako věčný a úspěšnější stín utlačované hlavní hrdinky.
      Ehm, nějak jsem se zase jednou rozepsala. :))

      Vymazat
  2. Tato kniha vypadá krásně asi si ji také přečtu :))

    OdpovědětVymazat
  3. Takový rozporuplný pocity jsem měla už z anotace. : ) Ale pěkná recenze jako vždy. ; )

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem tuto knihu přečetla taky o těchto prázdninách a mně se kniha moc líbila. Právě ten zajímavý styl psaní autora mě zaujal a celá myšlenky knihy si mě prostě získala. :)
    U mě by získala rozhodně víc procent než jen 60. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkrátka to asi není to pravé pro každého, tisíc lidí, tisíc chutí. Ale je rozhodně dobře, že má i své spokojené čtenáře. :)

      Vymazat
  5. Já si vůbec nedokážu představit, že bych byla v roli Scarlett. Možná bych se zachovala jako ona, ale spíše bych to brala jako poklonu, protože jsem to pochopila stejně jako autor. Že by mi vlastně lichotil. :)

    Ale humoristicky psaný melodramatický příběh? To zřejmě nebude nic pro mne... Moc hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem to aspoň týden nepsala, takže se můžu opakovat: přestože mě recenzovaná kniha vůbec nezaujala, Tvoji krásnou recenzi si přečtu ráda i dvakrát. Hezký nový školní rok, milá Brabikate!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za přání, milá Jano! :)
      Udivuje mě a zároveň těší, že se ti má recenze líbí víc než kniha! :))

      Vymazat
  7. Skvělá recenze jako vždycky Katko, vždycky přesně vyjádříš vše, co potřebuji vědět! :) Na tuhle knihu čtu samé takové rozpoložené recenze, ráda si ji někdy přečtu, ale vysloveně se do toho nehrnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Tak to jsem zvědavá, co na ni řekneš, pokud si tedy na ni někdy najdeš čas. ;)

      Vymazat
  8. Při přečtení tvé recenze mám vždycky chuť hodnotit spíš tu recenzi. :-D Máš skvělý styl psaní, mohla bys napsat zase nějaký článek do zápisníku třeba. :-) Jinak mě kniha nijak nenalákala, i když jsem už o ní častokrát četla a přemýšlela o koupi. Asi si ji ale nekoupím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu! :) Do zápisníku napíšu, jen to chce utřídit si věci v hlavě! :))

      Vymazat
  9. Úprimne - moc ma to nezaujalo.
    Myslím, že Scarlett spravila dobre - v zákerných anotáciách sa objaví jej meno a hneď sa začne predávať vo väčšom množstve. Tú podstatnú informáciu, že nejde o ňu by im ich marketingové svedomie nedovolilo... Lepšie by bolo, keby že sa kniha bude ďalej vydávať - ale herečka na ktorú sa bude hrdinka podobať by bola vymyslená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, jak to myslíš a souhlasím. Ale nemyslím si, že použití konkrétní herečky byl pro spisovatele jen marketingový tah... i když z části určitě také. Skutečná postava (a nejen co se týče slavných hereček, ale i politiků, historických osobností...) ve fikci představuje střet s realitou, kterou čtenář zná, zasahuje příběh do skutečného světa. Dodává autentičnost. Bez jejího jména by ten příběh vyzněl jinak, řekla bych.

      Vymazat
  10. Vidíš to, ako každý môže jednu knihu vnímať inak. :) Mne Delacourtov štýl neprišiel až tak humorný, skôr zvláštne popisný. Ale sadol mi, a preto sa mi kniha páčila. A naozaj neviem, ako by som tú knihu brala na mieste Scarlett. Je pravda, že je naozaj popisovaná len ako ideál krásy, ale Jeanine na ňu má taký negatívny názor, že to môže človeka trochu ovplyvniť. Ale myslím, že zo strany Scarlett to bolo len veľa kriku pre nič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v tom celém cítila pokus o humor, ironii... Už ten samotný začátek (o tom, jak je Arthur fascinovaný velkými ňadry a sám si představuje, jaká by měl on sám, kdyby se narodil jako dívka...) mi to naznačoval a v podobném duchu se to neslo dál. Možná jsem to tedy špatně interpretovala a v tom tkvěl můj problém s touhle knížkou. :)

      Vymazat
  11. Já mám pocit, že tou aférou spíš Scarlett podpořila zájem o knihu podle zavedeného "i negativní reklama je reklama"... Pořád nějak nevím, co si o knize mám myslet sama. Pravděpodobně si ji zkusím sehnat přes knihovnu a pak se uvidí - snad mě to bude bavit o něco víc, než tebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu tedy držet palce! :))
      A máš pravdu, kdyby knihu nechala být, nejspíš po ní brzy slehne zem. Takhle se o ní psalo i na zpravodajských serverech a dozvědělo se o ní mnohem víc lidí.

      Vymazat
  12. Abych řekla pravdu,nějak mě kniha neláká. Přesně jak už bylo výše napsano kvůli tomu, že si autor vybral zrovna Scarlett, ani se nedivím, že měl z toho problémy. V jakékoliv knize, když se objeví něčí jméno, hned se najde osoba nebo příbuzní, kteří se chtějí bojovat za čest. Mohl si vymyslet něco víc nápaditějšího. Každopádně než začnu odsuzovat, sama se přesvědčím jaká kniha je. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na romantiku nejsem, ale tohle si zkusím přečíst, tedy dokud to je ještě v prodeji a ona Scarlet nepodá ještě další trestní stíhání ohledně autorského práva či co ;)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe