Umění cestovat

úterý, června 04, 2013

Cestování budiž povýšeno z kategorie běžného lidského konání do kategorie umění! Alain de Botton, autor této esejistické knihy a také řady dalších (u nás zatím vyšlo: Architektura štěstí, Útěcha z filozofie, Náboženství pro ateisty, vše v nakladatelství Kniha Zlín), totiž cestování staví na piedestal vedle takových velikánů, jakými jsou třeba literatura, malířství i hudba. Cestování si podle něj od každého bere trochu a ještě něco přináší navíc.

Zda tomu tak opravdu je, to je otázka, na kterou zřejmě neexistuje jednoznačná odpověď. Pro cestovatele je cestování jistě tou nejvyšší formou umění, avšak jedince nejraději sedícího na své vlastní židli byste o tomto názoru přesvědčovali jen těžko. Kniha Umění cestovat ale ukazuje důvody, které autora knihy, tedy jednoho očividně vzdělaného a zcestovalého člověka, k tomuto názoru přivedly.

Máte-li alespoň trochu rádi cestování, objevování nových krajin, odlišných způsobů žití i vnímání a zároveň jste otevřeni filozofujícím myšlenkám, literatuře a výtvarnému umění, budete si nejspíš říkat, že tato kniha byla napsána snad přímo pro vás.

Nejedná se o román, ani o sbírku povídek, přesto je ale většina sdělených myšlenek vyprávěna prostřednictvím krátkých příběhů a útržků, které autor přináší buď ze svého vlastního života, nebo z knih a životů známých umělců. Eseje se tak stávají čtivými a příjemně ubíhajícími, protože autor vás svým vyprávěním naladí na svou vlnu a pochopit veškeré jeho myšlenky je tak mnohem jednodušší. Od začátku až do konce se autor přesouvá od jedné inspirující myšlenky ke druhé, a přesto z nich po přečtení v hlavě nemáte nesourodou změť, kterou byste museli urovnávat opětovným čtením.

zdroj: allposters.com

Není to příručka o tom, kam cestovat a co při cestování dělat. Je to kniha o tom, že umění cestovat spočívá především ve vaší vlastní hlavě a že je důležité se svému okolí otevřít a vnímat jej v jeho jednotlivinách, ale i jako jeden celek. Ten, kdo to dokáže, potom se stejným zadostiučiněním cestuje jak na druhý kout světa, tak i po svém vlastním domě. Na obou místech, s dostatečně otevřenou myslí, totiž můžeme objevovat krásy, kterých jsme si dosud nikdy nevšímali.

Kniha tedy opěvuje kouzlo jiného, nového, kouzlo dosud neviděného. Zároveň nabádá k tomu, že to nemusí být daleko, že někdy stačí vyjít jen na svou vlastní zahradu a hledat. Dívat se a skutečně vidět.

A já k tomu jen dodávám, že mi autor mluví z duše. Doporučuji všem snílkům, malířům vzdušných zámků a přemýšlivým povahám.


Mé hodnocení:

★★★★★




Umění cestovat, Alain de Botton
Vydalo nakladatelství Kniha Zlín v edici TEMA, 2010, 224 stran.


4 komentářů

  1. skvěle napsané :) doufám, že se k tomu někdy dostanu, zní to zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí tvé recenze na knížky, Obdivuji tě, že studuješ češtinu já bych to asi nedala. Ale ta knížka vypadá lákavě :)

    http://themintcomet.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. :-) Každý je zaměřený zkrátka trochu jinak, já zase často obdivuji lidi, co studují jiné obory. :-)

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe