12 tipů na knižní dárky

pondělí, prosince 16, 2013

Tento seznam mám pro vás připravený už několik týdnů, ale pořád nebyl čas jej doladit do finální podoby. Dnes je ale poslední den, kdy mnozí internetoví knihkupci  ještě zaručují doručení objednávek do Vánoc, a tak si říkám, že už by bylo na čase s tímto článkem pohnout. ;)

Těchto dvanáct knih jsem v uplynulém roce recenzovala na tomto blogu a byla jsem s nimi tak spokojená, že jsem jim dala plný počet bodů. U každého tipu najdete odkaz na příslušnou recenzi, takže pokud se o knize budete chtít dozvědět něco bližšího, stačí jen kliknout.


1. Něco pro věčné snílky

Touto nádhernou knihou od Josteina Gaardera můžete potěšit jakéhokoli snílka od 12 do 100 let. Čtrnáctiletý Georg jednoho dne objeví dopis, který pro něj jeho otec napsal krátce před smrtí před 11 lety a do kterého se pokusil vtěsnat všechno, co kdy chtěl svému synovi předat.
Můžete se těšit na dost napínavé a magické vyprávění plné radosti ze života. Je to jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem kdy četla - zkrátka takový ten nádherně kouzelný příběh, který se přesně hodí pod vánoční stromeček.


2. Pro zájemce o dějiny

Madeleine Albrightová: Pražská zima (Argo)
Madeleine Albrigtová se v této knize zabývá složitým obdobím v letech 1937 až 1948. Líčení dějinných událostí Československa ve světovém kontextu je opravdu zajímavé čtení, zvlášť když ho autorka doplňuje vlastními vzpomínkami na dětství, ale i vyprávěním svého otce, který v těchto letech pracoval pro Jana Masaryka.



3. Romantika

Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku (Host)
Román v e-mailech psaný lehkou rukou rakouského spisovatele Daniela Glattauera se stal i u nás oblíbeným bestsellerem. Vtipná pošta mezi psycholingvistou Leem a webdesignerkou Emmi čtenáře zaručeně pobaví, a to vkusně, inteligentně, a přesto od srdce. Románu vyšlo i pokračování s názvem Každá sedmá vlna.



4. Něco pro přemýšlivé

W. P. Young: Křižovatky (Knižní klub)
Představte si, že vaše duše je krajina a že každý váš skutek rozhoduje o tom, jak to na ní ve výsledku vypadá - jestli je to krajina pustá a znetvořená, nebo plná krásy a života. A teď si představte, že se jednoho dne fyzicky ocitnete přímo v ní, a vydáte se tak na objevitelskou cestu po vlastní duši. Za mě fascinující román a velký čtenářský zážitek.



5. Pro věčné prokrastinátory

Tuhle knihu snad ani netřeba představovat - zkrátka nejdiskutovanější česká kniha letošního roku. Jestli víte o někom, kdo by rád s odkládáním už konečně přestal, darováním téhle knihy mu prokážete velkou službu. Možná s tím nepřestane úplně (ale naděje umírá poslední!), ale  díky ní o sobě pochopí spoustu věcí, a už to je první krok k úspěchu.


6. Trocha absurdního humoru

Geniální, vtipný, ale i děsivý román, který se zabývá tím, co by se stalo, kdyby na konci 2. světové války Adolf Hitler nezemřel, ale jen usnul a záhadně se probudil v létě roku 2011. Navíc má tahle kniha naprosto dokonalou obálku, takže je to zároveň ideální kousek pro designové fajnšmekry.




7. Pro milovníky dálek

Alain de Botton: Umění cestovat (Kniha Zlín)
Ať už rádi cestujete autem, letadlem, vlakem nebo snad prstem po mapě, v téhle knize najdete svou spřízněnou duši. Alain de Botton totiž cestování - a hlavně prožitek z něj - považuje za uměleckou disciplínu a v této knize esejí vysvětluje proč.





8. Něco pro hledače štěstí

Barbora Šťastná: Šťastná kniha (Motto)
Tahle pozitivní a humorná kniha je o tom, kterak její autorka, editorka Elle a populární blogerka, hledá ve svém životě štěstí. Kromě toho, že se skvěle pobavíte, si navíc uvědomíte, že hodně z knihy byste mohli aplikovat i ve svém životě. Štěstí přece nikdy není dost. ;)




9. Trocha té literární kontroverze

Jedním z největších literárních zážitků letošního roku pro mě bylo čtení Buzíčků od českého autora Jana Folného. Sbírka povídek, které jsou ovšem vzájemně provázané, čtenáře zaujme jistě nejen svým názvem. Věřte, že nic podobného jste v českém prostředí ještě nečetli.



10. Usnadněte těžký život introvertův

Introverti to v dnešní době, která fandí hlavně hlasitějším a průbojnějším extrovertům, nemají snadné. Svou neschopnost extrovertní přetvářky považují za svou obrovskou vadu a celkově mají tendenci o sobě samém často pochybovat. Přitom být introvertem může být v tolika ohledech lepší a cennější - o tom, v čem tkví kvality introvertů píše Susan Cain ve své populární knize.


11. Pro milovníky Prahy

Rozsáhlá obrazová publikace, prostřednictvím které se přenesete do jednoho z nejobtížnějších období našich dějin. Hákové kříže na Staroměstském náměstí, pochod nacistických jednotek přes Karlův most, ale třeba i pouhý dobový divadelní program - tato kniha nabízí spoustu dobového materiálu, který doprovází poutavý komentář Jiřího Padevěta.


12. Pro milovníky kvalitní beletrie

Simon Mawer je u nás známý hlavně pro svůj román Skleněný pokoj, který se odehrává v brněnské vile Tugendhat. Románu Pád sice svěřil naprosto odlišné kulisy (vysoké horské masivy a Velkou Británii napříč minulým stoletím), ale dýchne z něj na vás přesto dost podobná atmosféra. Skvělé čtení.






Už máte všechny knižní dárky nakoupené, nebo se teprve chystáte?


26 komentářů

  1. Sobecky jsme se rozhodla taky jednou udělat malou radost sama sobě a dnes odpoledne si objednala osmičku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zítra jdu na druhý a poslední hon na dárky. Z tohohle seznamu budu kupovat Šťastnou knihu (babičce). A doufám, že sama pod stromečkem najdu Buzíčky, Už je tady zas a Ticho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to se docela shodujeme ve výběru. :) Tak budu držet palce, ať tam ty knížky vážně jsou! ;)

      Vymazat
  3. Ticho se mi také moc líbilo :) A ta Dívka s pomeranči je perfektní knížka, i když mně od tohoto autora sedí vlastně úplně všechno, co kdy napsal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně taky, ale ta Dívka s pomeranči se mi líbí asi nejvíc. :)

      Vymazat
  4. Jak píšu v úvodu, tohle jsou knihy, kterým jsem v uplynulém roce dala ve svých recenzích plné hodnocení. Jestli s přáteli a rodinou máte raději jiné žánry knih, jsou na internetu určitě jiné seznamy a tipy, které by ti mohly pomoci. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý, že tak půlka knih by mě odradila už názvem a obálkou, přitom bych podle popisu tak půlku klidně pod stromečkem našla..
    Já už mám nakoupeno, možná ještě budu hodná a příkoupím bratrovi Opraski nebo č. 11. A lístky do divadla pro kamaráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se chystám ještě něco přikoupit pro bratra, ale pořád nevím co! :)

      Vymazat
  6. Já dostanu Stallo od Stefana Spjuta a Čtyři dohody od Ruize a pro prcka máme nachystanou Dračí meč - Magická bouře od Thomase Breziny. Konec prokrastinace si zítra vyzvednu z knihovny. Děkuju za tip na Křižovatky, hned to zařazuju na To Read List.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad se tedy budou Křižovatky líbit. ;)

      Vymazat
  7. Šťastnou knihu plánuju letos pro mamku, jen mě překvapilo, že si ji v nedávné soutěži dala k dispozici - není to tedy kousek, který stojí za to mít v knihovně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ano, stojí. ;) Já to ale brala tak, že ta knížka mi svým způsobem přinesla radost a útěchu, tak co ji právě o Vánocích darovat někomu dalšímu? Nechtěla jsem se té knihy zbavit, spíš mám teď dobrý pocit, že podobnou službu udělá třeba někomu dalšímu. :)

      Vymazat
    2. Zkrátka mě občas přemůže mé sentimentální já. :D

      Vymazat
  8. Moc díky za tipy, hrozně ráda obejvuji nové knížky a z tohohle neznám ani polovinu. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ticho jsem si koupila jako jeden z dárků na přání... no ehm... včera jsem ji dočetla... :D

    OdpovědětVymazat
  10. Dívka s pomeranči je naprosto úžasná kniha. Proč mě nenapadlo ji někomu koupit? Aha! Brabi mi to nepřipomněla. Néé..nezlobím se! Příští rok :) Jinak krásné Vánoce Brabi, hodně knížek pod stromečkem! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, měla jsem to napsat dřív, že? :))
      Díky za přání! :)

      Vymazat
  11. Brabikate,

    naprosto super seznam. Teda obdivuju ten přehled na všech frontách, to teda klobouk dolů:-)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe