Cestování v čase v Kingově podání

středa, července 23, 2014

Kniha Stephena Kinga Dallas 63 u nás vyšla před dvěma lety a já si ji už tehdy chtěla přečíst, pořídila ji tátovi k Vánocům (ano, taková je občas moje taktika!), ale nakonec jsem si ji přečetla až teď. Dallas 63 je o americkém učiteli angličtiny, který jednoho dne zjistí, že existuje možnost, jak se přenést v čase a zabránit jedné z tragédií amerických dějin – atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho v listopadu 1963.

Pro "obyčejného" učitele angličtiny i pro Kinga jako spisovatele to byla velká výzva, jak se s ní tedy vypořádali?

Ideální kombinace

Na Dallas 63 jsem byla opravdu zvědavá, protože Stephenu Kingovi se podařilo spojit dvě má oblíbená témata: jednak cestování v čase, které mě jako téma baví snad odjakživa, a jednak USA v 50. a 60. letech se všemi těmi velkými společenskými změnami, politikou, silnými příběhy a zároveň i stylem (hudba, filmy, móda, auta...) vnímám jako jedno z nejzajímavějších období. A navíc kdo by nechtěl zachránit Kennedyho?

Hlavní hrdina Jake Epping je středoškolský učitel angličtiny, který jednoho dne zjistí, že nedaleko místa, které dobře zná, existuje časová trhlina (v narážce na Alenku v říši divů ji později nazývá "králičí norou"), která vede do roku 1958. Existence této skulinky v časoprostoru musí zůstat tajemstvím, aby se nedostala do rukou někomu, kdo by ji mohl zneužít. Jake ji ale zároveň vnímá jako svou šanci, jak napravit to nejhorší, co jeho zemi od konce 50. let potkalo. Nakonec tedy prochází králičí norou s cílem zachránit život prezidentovi a zabránit i několika dalším katastrofám. 

Škoda těch zbytečných stran

Kniha má přes 700 stran a já osobně jsem přesvědčená, že jich mohla mít minimálně o 200 méně. Překvapuje mě, že takový velikán, jako je King, napsal román, ve kterém by se dalo tolik škrtat. Prvních dvě stě stran pro mě bylo dost náročné překonat, protože děj se posouval jen dosti rozvláčně, King si liboval v podrobných popisech zbytečných detailů a příběh plynul odnikud nikam. Byla to etapa příběhu, kdy měl Jake Epping v roce 1958 ještě stále dost času na to, aby se zabýval atentátem na Kennedyho, a tak se v jednom podivném maloměstě ve státě Maine snažil zabránit velké rodinné tragédii, o které se kdysi dozvěděl od svého přítele. 


Měla jsem co dělat, abych knihu zklamaně neodložila. Jakmile ovšem Jake Epping tuhle záležitost v Maine vyřešil a vydal se na jih směr Dallas, kde se za několik let měl odehrát atentát na Kennedyho, udála se s celou knihou zázračná proměna. Jake Epping se totiž přistěhoval do příjemného městečka nedaleko Dallasu, kde nakrátko (ač se tomu bránil) zapustil kořeny, našel přátele, naoko pracoval na jakémsi románu a ve skutečnosti mapoval možné aktéry blížícího se atentátu na Kennedyho. Hlavně se snažil přijít na to, která z hlásaných verzí je pravdivá. Na setkání s Kennedym osobně se ale příliš netěšte, mihne se tam jen na okamžik.

V Dávnolandu vás čeká napětí i podařená romance

Konečně jsem dostala to, na co jsem se celou dobu těšila. Napínavý příběh, historické události i zajímavou romanci, kterou King napsal lépe a citlivěji než kdejaká autorka provařených zamilovaných románů. Kromě toho mě nadchnula i nadpřirozená a temná linka příběhu. Jake Epping o svém pobytu v minulosti brzy začíná přemýšlet jako o pobytu v Dávnolandu, který je přece jen jiný než skutečný svět. Minulost se změnám brání a čím větší změnu se Jake chystá udělat, tím větší překážky se mu staví do cesty. Později zjistí, že každá změna má svou cenu. Ale to už možná prozrazuji příliš.


Dallas 63 je vydařený román na téma "co by kdyby". Jestli podobně jako já máte rádi příběhy o cestování v čase a dějiny Spojených států, doporučuji vám udělat si na tenhle román čas. Budete ho ovšem potřebovat o něco více než obvykle, protože Stephen King se tentokrát nevyhnul hluchým místům a zvláště na začátku knihy jich potkáte víc než dost. Jako celek ale vnímám Dallas 63 jako hodně vydařený příběh se zajímavými postavami a neotřelým dějem, nepostrádající i nějakou tu hlubší myšlenku. A jsem ráda, že jsem si na něj konečně udělala čas. ;)


Mé hodnocení:

80 %


Stephen King: Dallas 63
Přeložila Linda Bartošková. Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský  Beta v roce 2012, 736 stran.




24 komentářů

  1. Tak podle tvé recenze tato knížka vypadá dost zajímavě, ale celkem mě brzdí od přečtení těch 700 stránek a nejen od tebe slyším, že je to zbytečné. V každem případě, jsem tuhle knížku v červnu sehnala novou za 100 korun, takže přečtu si ji určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hodně dobrá cena, já za ni před těma dvěma lety dávala několikanásobně víc. ;)

      Vymazat
  2. Velmi krásná recenze a fotky. Kniha mě moc zaujala a nevadí mi ani těch pár stran navíc - to já mám ráda... :-) Nejspíš si ji budu muset brzy pořídit a přečíst. Děkuju! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi. Od Kinga jsem zatím četla jen samé tenčí knihy a všechno se mi líbilo. Tuhle si nechám asi na podzim, až budu zase jezdit do Prahy, abych si krátila čas strávený v autobuse :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen počítej s tím, že se ti pronese... já takhle na cestování raději volím nějaké ty tenčí kousky.

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. Kinga mám opravdu ráda, ale dlouho už jsem od něj nějakou knihu nepřečetla ale musím říct, že mě i přesto, žes napsala, že je tam dost zbytečných stran, Dallas 63 opravdu láká. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze, ale to se opakuji pořád! :) Ty fotky jsou parádní, krásně letní, žádné takové nemám, měla bych to napravit sakra :) Konečně už bych měla toho Kinga začít číst, opravdu, zaujala mě, i když by mohla mít méně stran :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kingovi určitě dej šanci, možná začni nejdřív nějakou jeho tenčí "klasikou" jako je třeba Osvícení, to se mi moc líbilo. ;) Ale zase bylo hororové, takže to mělo zase úplně jiné téma.

      Vymazat
  6. Krásna recenzia, táto kniha ma veľmi láka. Kinga v jeho menej desivejších podobách mám veľmi rada, on je vážne skvelý spisovateľ. Keby nebol, určite by jeho horory neboli také pôsobivé. :) Niekedy sa na ňu chystám (a ešte na Pod kupolou), ale treba si na to nechať čas, vzhľadom k rozsahu kníh. A ani tých 200 zbytočných strán ma neodrádza. King píše skvele, tak si rada vychutnám aj pár nezaujímavých historiek :) Inak, keď máš rada cestovanie v čase, čítala si Ženu cestovateľa časom od Audrey Niffengger? Vynikajúca, skutočne odporúčam :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze! To cestování v čase by mě lákalo. Ještě jsem od Kinga nic nečetla, je tohle dobrý pro začátek? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm... těžko říct. Tohle je krásný příběh, ale pro začátek je možná dost obtížné se prokousat těmi hluchými místy, pokud nemáš dostatečně vybudovanou důvěru v Kinga jakožto Pana spisovatele. :) Já si od něj poprvé přečetla Osvícení (film jsem v té době ještě neviděla), které je tenčí a hororové, a byl to velký zážitek. :)

      Vymazat
  8. Recenze, která umí opravdu dobře nalákat na knihu.Dobrá kombinace, cestování v čase mě baví ve všech podobách. Akorát mě u Kinga zaráží toto téma. Co jsem od něj zatím četla, byly jen hororové příběhy, u kterých mi i při čtení bylo úzko. Vypadá to, že tahle kniha vybočuje z řady. Rozhodně si ji zařadím na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to máš úplnou pravdu. ;) King píše většinou horory, ale má za sebou právě i několik méně strašidelných příběhů. I tady jsou chvílemi dost děsivé okamžiky, ale není to na příběhu to hlavní.

      Vymazat
  9. Nejsem odborník na Kinga, četla jsem od něj zatím jen asi šest knih a všechny z tý samý série (Temná věž), ale i za těch pár tisíc stran z různých dob jeho kariéry se myslím dají vypozorovat určitý tendence. Píše čím dál tím delší knihy, který ale neobsahujou víc děje - už jsem se s jeho hluchýma místama taky setkala a nejradši bych mu některý knihy seškrtala na polovinu. Ale i přes mou frustraci se mi zatím líbily všechny, co jsem četla, takže nejspíš dám šanci i týhle, nadbytečný strany vem čert. Jeho originální zápletky za to prostě stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda Kinga a jestli tě i přes ta hluchá míst nakonec pořád baví, tak téhle šanci určitě dej, stojí to za to. ;)

      Vymazat
  10. Je fakt, že začátek se dost táhnul, ale loni jsem tuhle knížku přečetla za jeden den, nedalo se jinak. Je to trochu jiný King, pro seznamování se s jeho knihami bych jej asi nedoporučila. Pro mě jedna z jeho nejlepších "Kingovek".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, za jeden den? To já tuhle knížku četla skoro dva týdny... :)) Ale je pravda, že jsem neměla moc času na čtení, četla jsem jen po troškách. A hlavně nejsem zrovna rychlý čtenář. :)

      Vymazat
  11. Skvela recenze, nuti me podivat se po ykingovych knihach :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mě ten začátek tedy bavil víc než popis Jakeova pobytu v tom městečku u Dallasu, ale asi záleží na vkusu. Jinak u Kinga jsem preferovala tenčí a hororové knížky, když mi bylo -náct, teď dávám přednost těm bichlím s nějakým hlubším tématem.

    OdpovědětVymazat
  13. Od Kinga jsem četla spoustu knih a všechny byly skvělý. Ale napsal jich tolik, že stále nemám čárku u všech a tahle je jedna z knih. Jsem docela zvědavá na ta hluchá místa, protože King platí za mistra v oboru.

    OdpovědětVymazat
  14. Já Dallas právě teď čtu a mně to naopak přijde docela poutavé už od začátku. King má většinou dlouhé a nudné začátky, ale u této knihy mi to nepřijde ani tak hrozné.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe