9 knih, co mě zaujaly v uplynulém roce

sobota, července 30, 2016

Když jsem uvažovala nad tím, o čem bude první článek po tak dlouhé době, hned jsem věděla, že bude o knížkách. Jednak proto, že tu dřív byly hlavním tématem, a jednak proto, že zkrátka pořád jsou a budou moje srdcovka. Jinak to taky u mě ani nejde, že jo.


A jen pro pořádek: pořadí knih je čistě náhodné.
Četli jste některou z nich? Dejte vědět do komentářů. :-)



#1 Jak jsem sebrala odvahu
Barbora Štastná
Připadá mi, že knihy Báry Šťastné vycházejí snad přesně podle toho, co si zrovna potřebuju přečíst. Její první Šťastná kniha mi před pár lety pomohla vyhrabat se z prosmutněného období a úplně nenuceně mi tehdy připomněla, oč v životě vlastně běží. Jak jsem sebrala odvahu pro mě potom byla skvělá nadstavba, taková Šťastná kniha pro pokročilé. Doporučuji všema deseti.

#2 Osamělost prvočísel
Paolo Giordano
Tu jsem četla loni v létě. Tahle tenká knížka se okamžitě vyhoupla do mé pomyslné sbírky vyvolených knižních skvostů, protože číst ji byl jednak literární zážitek a jednak mi je strašně blízká svou základní myšlenkou. Jako kdyby Paolo Giordano sepsal a pojmenoval to, co i já samotná občas cítím. Je to smutné, deprimující, ale tak krásné, že to stojí za přečtení.
#3 Nastavení mysli
Carol Dwecková
Nastavení mysli jsem nejdřív vůbec nechtěla číst. Připadalo mi, že je to pro mě vcelku zbytečná psychologická příručka, vhodná možná tak pro učitele nebo pečlivé rodiče. Jenže najednou jsem ji držela v ruce a četla první stránky. A nakonec z toho bylo dokonce jedno z nejzajímavějších čtení uplynulého roku, díky kterému jsem si uvědomila hromadu věcí a přehodnotila spoustu svých názorů o sobě i lidech obecně. Jestli vás alespoň trochu zajímá psychologie a využívání lidského potenciálu, jděte do ní.
#4 Alchymista
Paulo Coelho
Coelhovi jsem se dlouho vyhýbala pro jeho ne zrovna pěknou pověst v rámci literární kritiky. Ale bylo to zbytečné, minimálně u Alchymisty ano. A nejspíš si od něj přečtu i něco dalšího, abych si udělala ucelenější názor. Spíš než jako literární dílo jsem Alchymistu četla jako seberozvojovou a symbolickou knihu, která má v sobě hodně zajímavých myšlenek, díky kterým můžete vnímat svůj život najednou o dost jinak. A jako taková je skvělá. Navíc je čtivá, napínavá a povzbuzující... Zkrátka obohacující čtení a příval optimismu. Nedoporučuji cynikům, ti budou trpět, snílkům ale všema deseti.
#5 Rodinné štěstí
Lev Nikolajevič Tolstoj
Tohle byla první knížka, kterou jsem si přečetla po dlouhé době jen tak pro zábavu, a ne do práce. Koupila jsem si ji v antikvariátu, je stařičká, polorozpadlá a hrozně mě bavilo ji číst, zvlášť po té záplavě knižních novinek a braků, kterými jsem se prodírala měsíce před tím. Tolstoj je moje krevní skupina, už jsem to cítila při čtení Anny Kareniny, a tímhle krátkým kouskem o lásce mě o tom opět přesvědčil. Těším se na Vojnu a mír a vůbec další jeho díla.
#6 Body Book
Cameron Diaz
Od ruského realismu rovnou ke Cameron Diaz! Jo, podobné  kontrasty mě baví. Ač by se to na první pohled mohlo zdát, Body Book není další kniha o hubnutí a dietách. Je to zábavně napsaná učebnice a taky příručka o lidském těle a jeho fungování. Pokud jste občas frustrovaní ze všech těch mnohdy protichůdných lifestylových rad z různých médií, po téhle knize už v tom všem budete mít jasno. Navíc vám všechna ta "suchá fakta" předává přátelská a neuvěřitelně pozitivní Cameron Diaz (případně její talentovaný ghostwriter), a to je pak to čtení hned zábavnější.
#7 Zázračný úklid
Marie Kondo
Ne že by po přečtění téhle knížky ze mě byla bůhvíjaká pořádnice, tenhle efekt se nekonal. Díky Marii Kondo mě ale teď už definitivně okouzlil princip minimalismu, a to pro mě bylo velké wow. Už jsem k němu sice tíhla dřív, ale až teď jsem si více uvědomila jeho podstatu a začal mi být mnohem bližší. Více teď přemýšlím o tom, co si kupuji, a o tom, co skladuji doma. Zbavila jsem se spousty věcí. Mít míň je víc. Akorát to zatím nedovedu aplikovat na knížky, boty, šaty... Takže pravý minimalista ze mě stejně nikdy nebude.
#8 Think Like an Artist
Will Gompertz
Tohle byl můj suvenýr z Londýna.  Je to podle mě přímo dokonalá knížka, velká inspirace a taky jeden z faktorů, které mě dokopaly k tomu, abych se zase pustila do tohohle blogu, do kreslení a dalších věcí. Jen zatím nevyšla česky, ale doufám, že to nějaký osvícený nakladatel brzy napraví. Pokud bych si za ten rok měla přečíst jen jednu knihu, vybrala bych si tuhle.
#9 Jsou světla, která nevidíme
Anthony Doerr
Když jsem si přečetla "Světla", pěla jsem na ně ódy, kudy jsem chodila. Jedná se o nádherný historický román ze druhé světové války a můj ucelenější pohled na něj si můžete přečíst v recenzi, kterou jsem napsala pro Dobré knihy. Je to sice pořádně tlustá bichle, ale stojí za to.


A jaká kniha v posledním roce nejvíc zaujala vás?



19 komentářů

  1. Četla jsem Alchymistu, taky se mi líbil :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou světla, která nevidíme jsou pro mě bohužel propadák. Tak strašně jsem se na knihu těšila a radovala se z toho, že ji někdo chce vydat česky... a při čtení jsem umírala nudou, a to obyčejně nepotřebuji nic akčního. Nápad skvělý, především slepá hlavní hrdinka, ale bohužel provedení nic moc. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě docela překvapuje, mně se právě i to provedení líbilo.

      Vymazat
  3. Na Světla se chystám do konce prázdnin a moc se na ně těším, Osamělost mě naprosto nadchla a Alchymistu jsem kdysi četla, ale přiznám se, že mě i přes líbivé věty neoslovil. Připadalo mi to takové moc...prvoplánové? Nevím, jak to nazvat. Patřím k těm, které Coelho až tak neoslovuje, líbila se mi jen Veronika se rozhodla zemřít :) Tolstého mám moc ráda, Anna Karenina se mi moc líbila, Vojna a mír také...nu, a nic jiného jsem zatím neměla možnost číst, takže díky za tip :) A i ostatní knihy vypadají moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. :)
      Asi vím, co myslíš tou prvoplánovostí, trochu jsem ji v tom také cítila... ale na druhou stranu tam byla spousta dalších věcí, které mě tolik oslovily, že se mi chce o nich přemýšlet ještě teď. A to pak tu knížku prostě vnímám kladně, protože tohle jen tak ledajaká nedokáže. Určitě si ale chci od něj ještě něco přečíst, ať si udělám ucelenější názor. :)

      Vymazat
  4. Osamělost prvočísel se mi líbila, ale byl jsem strašně naštvaný na postavy, že jsou tak zatvrzelé. Nicméně autor má plné právo štvát svoje čtenáře, jinak by to asi nebylo tak dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Viděla jsem to stejně, postavy mě štvaly, ale o to se mi vlastně líbily víc. :)

      Vymazat
  5. Díky moc za tipy. Jsou fakt úžasné. Alchymistu jsem četla, ale do těch ostatních se pustím. Krásný den, Iva :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je super si od tebe po dlouhé době zase něco přečíst. :3
    Snad přes půlku knih z tohoto seznamu mám i ve svém wishlistu. Osamělost prvočísel zaujala, asi si ji musím přečíst. Alchymistu jsem četla, ale ten mě tedy vůbec nezaujal. Nečetl se mi tak dobře a nemyslím, že bych si z něj něco odnesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osamělost prvočísel si určitě přečti, doporučuju. :)
      Díky za komentář! :)

      Vymazat
  7. Jak jsem sebrala odvahu je paradni. Bára Šťastná je pro mě takový Fulghum v sukních. A zrovna tuhle knihu jsem četla, když jsem odvážně skončila se školou a hledala jsem si práci - taky skvělé načasování.

    Světla se mi líbila též! Moc.

    A zbytek beru jako inspiraci. Dík.:)

    OdpovědětVymazat
  8. Alchymista mě nebavil. Nastavení mysli mám v plánu.

    OdpovědětVymazat
  9. Rodinné štěstí vypadá úchvatně! Miluji staré knihy a ta slečinka na přebalu je prostě kouzelná.
    Já toho moc v plánu na čtení nemám, potřebuji dočíst Knihy džunglí v angličtině, Planetu opic ve fránině a Sex v dobách temna v češtině ( z toho budu mít asi největší radost). :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Z tvojho zoznamu ma najviac zaujalo Rodinné štěstí, tiež mám Tolstého rada:)
    A s Osamelosťou prvočísiel nemôžem nesúhlasiť, je to veľmi priama a iná knižka (v dobrom zmysle) - filmové spracovanie si videla?

    OdpovědětVymazat
  11. Ta Osamělost prvočísel a moje databáze knih ji teda určitě obsahuje. Myslím, že ji mám dokonce i ve čtečce, protože jsem k ní přišel někdy ve slevě. A četl jsem ji hned několikrát a vždycky mě to bavilo a dalo mi to zase něco nového. :) Takže určitě doporučuji pro všechny. Jinak se mi líbí, že tam máte i klasiky, to jako knihovník cením. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Alchymistu jsem četla taky a taky se mi knížka líbila. Zkusím i další uvedené tituly. Čtu hrozně ráda. když děti večer spí, tak si zalezu pod deku a čtu. manžel hraje na počítači nějaké automaty , tak mě alespoň neruší. uvařím si dobrý čaj, nebo si otevřu láhev vína, když je víkend a udělám si pohodu :-) .

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe