Dívka s pomeranči

pondělí, ledna 07, 2013


Čtrnáctiletý Georg žije docela obyčejný život. Bydlí se svou matkou, otčímem a malou sestřičkou, chodí do školy, připravuje si referáty, začínají se mu líbit slečny a najednou… Najednou se u babičky najde schovaný dopis. Dopis adresovaný Georgovi. Dopis od otce, který zemřel před jedenácti lety.


Georg si dopis vezme a zavře se s ním v pokoji. Zbytek rodiny nedočkavě vyčkává, protože dopis, který napsal Jan Olav před svou smrtí, zřejmě bude obsahovat něco důležitého. On by nic nepsal jen tak.

A tak se Georg pustí do dlouhého čtení. Otec mu v dopise vypráví příběh, který by podle jeho názoru měl Georg znát. Po jedenácti letech konečně dochází k dialogu, po kterém tolik toužil. Vypráví mu záhadný, křehký a téměř pohádkový příběh odívce s pomeranči, příběh jeho života, založený na čiré skutečnosti. Je vyprávěn naléhavě a poutavě, s takovou intenzitou a citlivostí, jakou lze očekávat jen od člověka, který vypráví s vědomím, že se jedná o jeho poslední setkání s vlastním synem.

Vyprávění prokládá ale i naléhavými otázkami a svého syna žádá, aby se na ně pokusil odpovědět. Uvažuje o životě, o smrti, o vesmíru, plynutí času i podstatě samotného člověka. Dochází k tomu, že… Žijeme jen teď a jen tady. Tohle je naše chvíle. Uvažuje také nad tím, zda vůbec stojí za to žít tak krásný život, když o to bolestnější je vědomí, že jednoho dne jej budeme muset opustit.

Tahle krásná a do jisté míry magická novela - jejíž kouzlo ovšem nespočívá v klasické magii ve stylu pohádek a fantasy příběhů, ale v samotném okouzlení životem - se reálně odehrává během několika dní, kdy Georg čte dopis, přemýšlí o něm a nějak na něj reaguje. Ve své podstatě ale v sobě zahrnuje celou věčnost.

Dívka s pomeranči mě mile překvapila a vlastně se mi díky ní okruh knižních oblíbenců po dlouhé době zase o jeden kousek rozšířil. Je to romantický příběh, který má hluboký myšlenkový přesah, ale zároveň je podán lehce a jednoduše, takže si jej přebere jak dětský čtenář, tak i člověk, který školním lavicím už dávno odrostl. Jak se říká, je to kniha pro děti od 12 do 99 let. :-)

Jostein Gaarder (*1952) je norský filozof a spisovatel, který se ve své tvorbě zaměřuje především na dětského čtenáře. Jeho zatím nejslavnějším dílem je román Sofiin svět, který mu na počátku devadesátých let umožnil živit se psaním a otevřel mu dveře nejen do norské, ale i světové dětské literaturyDívku s pomeranči vydal v norštině v roce 2003, v českém překladu vyšla v roce 2004 a letos v listopadu ji nakladatelství Albatros připravilo k již druhému vydání.



Mé hodnocení:



Jostein Gaarder: Dívka s pomeranči
Vydalo nakladatelství Albatros v roce 2012, 2. vydání, 160 stran.


Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Martinus.cz.

4 komentářů

  1. Mám rada takéto knihy a pri najbližšej návšteve knižnice sa ju pokúsim vyhľadať (aj keď takéto spanilé jazdy často krát končia neúspechom).

    Viem, že na jednom tábora, dávno pradávno nám čítali knihu - pamätám si, že bola od škandinávskeho spisovateľa. Dievča dostávalo listy s filozofickými otázkami - neviem už, či od otca alebo od niekoho iného, ale bolo to veľmi zaujímavé. Tento článok mi tú knihu pripomenul - hoci neviem, či sa mi ju podarí nájsť, pokúsim sa. Neviem názov, ani autora, ale nič nie je nemožné ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohla som kliknút na toho autora a zistiť, že kniha, ktorú hľadám je od neho a je to ten Sofiin svet? Taká som šťastná! :D
      Aspoň to tak pôsobí, že je to ono... A dokonca som ju videla v rukách spolužiačky nedávno... muhahááá, ja si to prečítam ^_^

      Vymazat
    2. Ano, to bude nejspíš Sofiin svět! :-)
      Jsem ráda, že tě tahle recenze přivedla zpátky ke knížce z tábora... a oklikou jsi zjistila, že Josteina Gaardera vlastně už znáš! :D
      Tak přeji úspěšný nájezd na knihovnu! ;-)

      Vymazat
  2. Doporučuju Principálovu dceru, tak mě hodně nadchla. :)) a na Dívku s pomeranči se chystám. Děkuju za recenzi. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe