Svět knihy 2013

sobota, května 18, 2013

Páteční odpoledne pro mě bylo ve znamení Světa knihy, každoročně pořádaného pražského knižního veletrhu a svátku všech knihomilů. Kolem jedné hodiny odpoledne jsem se zapojila do onoho bzučivého mumraje knih, návštěvníků, pořadatelů i spisovatelů a do světa obyčejných smrtelníků jsem se vrátila až kolem páté odpoledne.



V první řadě jsem si chtěla projít všechny stánky. Nejvíc těch, které mě zajímaly, bylo natěsnáno - tak jako v předchozích ročnících - v levém křídle holešovického výstaviště. Pod stanovou střechou a neustále se točícími vrtulemi větráků byly natěsnány tisícovky knížek, až z toho oči přecházely. Zaujala mě spousta nových titulů, ale nakonec jsem se udržela a pořídila si jen ty, které jsem si už dopředu naplánovala. Ale stálo mě to spoustu sebeovládání, to mi věřte.


Z krásného stánku nakladatelství Host jsem si odnesla Dějiny čtení od Alberta Manguela (ze kterých vám tu plánuji sem tam přidávat nějaké ty "čtecí zajímavosti") a také Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Navíc se mi podařilo stihnout posledních pár minut autorčiny autogramiády, takže mám autorčin podpis a dokonce i fotku. V obchůdku společnosti Albatros Media jsem si našla knihu Hrad v Pyrenejích od Josteina Gaardera, který napsal mou oblíbenou novelku Dívku s pomeranči

Když jsem pak měla všechny stánky prošlé a zbývala mi volná půlhodina, věnovala jsem ji prohlídce tzv. Literární míle, kde v dlouhé řadě polic několik antikvářů prodává knihy za 10-150 Kč. Nakonec jsem si z ní odnesla staré vydání Hovorů s TGM od Karla Čapka, které už jsem si dlouho chtěla přečíst. Koupila jsem i pár knížek jako dárek pro své blízké, ale ještě jsem je nestačila předat, takže pro jistotu o nich zatím pomlčím. ;-)


Nákup knih s veletržní slevou je ale jen jednou z radostí, které vám návštěva Světa knihy může přinést. Další důležitou položkou jsou totiž osobní setkání s lidmi, kteří jsou pro vás většinu roku jen jmény na obálkách, případně přezdívkami na blozích a sociálních sítích. 

Několikrát jsem prošla kolem amerického spisovatele Roberta Fulghuma (a několikrát jsem se snažila prodrat davem jeho čtenářů čekajících na autogramy), získala jsem podpis od Kateřiny Tučkové, poslechla si zajímavý padesátiminutový pořad s čínským spisovatelem jménem Liao I-wu, který byl zároveň i hlavním hostem veletrhu, a jako sladkou tečku na závěr jsem si nechala pořad z programu Bloger spisovatelem, spisovatel blogerem, a to konkrétně blogerské povídání o knižních blozích.

Z autogramiády Kateřiny Tučkové
Hosty blogerského povídání byly blogerky Teresinha, která je zároveň redaktorkou nakladatelství CooBoo, a také Kath a Wilinda, se kterými CooBoo už dlouho spolupracuje. Celým pořadem prováděl Daniel Dočekal, označovaný také za blogerského guru, který se blogům věnuje už od jejich počátků a mezi jehož projekty patří např. známý server Pooh.cz

Daniel Dočekal se blogerek ptal na nejrůznější otázky - např. jak dlouho blogují, co je na blogování o knihách baví, jak vlastně funguje spolupráce s nakladateli a jestli se takovým knižním blogem dá třeba i živit (nedá). Celá konverzace se nesla v milém a zábavném duchu. Teresinha vysvětlovala, jaké výhody má pro nakladatele spolupráce s knižními blogery - tedy propagaci mezi návštěvníky blogů a také "materiál" ke sdílení na sociálních sítích. Kath s Wilindou divákům přiblížily, jaké výhody s sebou vlastně přináší úspěšný knižní blog. Začínajícím knižním blogerům pak mimo jiné doporučily, že nejdůležitější na celém blogování je psaní a vytváření obsahu.

Obzvlášť mě pobavilo hned několik moderátorových poznámek, třeba ta o "šíleném" designu většiny knižních blogů, s čímž bohužel nelze nesouhlasit, i když právě zmíněné blogy (a zvlášť ten Teresinhin) nejsou ukázkou toho pravého šílenství. ;-) A dále mě, jakožto bývalou uživatelku blog.cz, rozesmál moderátorův údiv nad tím, že na blog.cz ještě někdo vede seriózně míněný blog. Bohužel, přesně takový pohled má na tento server většina "profesionálnějších" uživatelů internetu a blog.cz si za to z velké části může sám, stačí se jen podívat na obsah jeho facebookové stránky. Hlavní je na blogu ale jeho obsah, takže pokud je blog dobrý, je skoro jedno, na jaké doméně funguje.

Zákulisní foto z přípravy na blogerské povídání  (zdroj: www.facebook.com/cooboo)

Co mě opravdu zaujalo, je nebývale vstřícný přístup nakladatelství CooBoo, které si vybírá několik knižních blogerů a o tyto své blogery pak důkladně "pečuje" (ano, přesně toto slovo zaznělo), pravidelně jim - často i před vydáním knihy - poskytuje recenzní výtisky a zve je např. na takováto blogerská povídání. Kdy k podobnému přístupu dojdou i další nakladatelé?

Nicméně musím dodat, že z pohledu člověka, který se mezi knižními blogy již nějaký ten pátek pohybuje, v podstatě nic nového a objevného nepadlo. Z obsahu celého povídání totiž usuzuji, že hlavním úmyslem pořadatelů bylo o něco rozšířit povědomí o existenci knižní blogosféry, což je ale moc dobře. Třeba mezi diváky seděl další knižní nakladatel, který právě objevil nový propagační nástroj, nebo budoucí čtenář knižních blogů či dokonce jejich budoucí autor. ;-)

Příjemné blogerské povídání nakonec uteklo jako voda a já musela ze Světa knihy pryč. Nezbývá než se těšit na další ročník.


A co vy? Byli jste na Světě knihy? Nebo se ještě chystáte?

16 komentářů

  1. Ne, na Světě knih jsem nebyla. Ale příští rok si tuhle akci ujít nenechám. Docela mě to i mrzí, protože různé akce, besedy a autogramiády nemusí být vůbec špatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skvělá akce. :-) Jsem zvědavá, jaká témata budou příští rok... :-)

      Vymazat
  2. Kdybych nebyla v maturitním shonu, tak bych určitě přijela. Závidím všem, kdo tam byli. Tolik knih a zážitků! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud máte někdo zájem zasoutěžit si o dvě super knihy, jukněte zde: http://calm-of-books.blogspot.cz/2013/05/kvetnova-soutez-o-knihy.html

    OdpovědětVymazat
  4. Nebyla jsem na Světě knihy a mrzí mě to! Jenže se tenhle víkend do Prahy nedostanu... Snad příště.

    Vůbec jsem nevěděla, že má blog.cz tak špatnou pověst. Je ale pravda, že většina blogů, které sleduju, jsou na blogspotu... V čem je blogspot pro uživatele lepší než blog.cz?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale neber to tak, že by to tak viděl každý... Blog.cz zase může nabídnout věci, které na blogspotu nejsou (a nejspíš ani nebudou) - a to především výraznou a fungující komunitu. Ale blogspot nabízí mnohem víc možností co se týče úprav designu, vnořených widgetů, reklam (je čistě na tobě, jestli si je tu budeš mít - a jestli ano, můžeš si na tom vydělat), než zveřejníš článek, můžeš si zobrazit jeho náhled, celkově je stabilnější atd... Je to spousta maličkostí, ale dohromady mají váhu. :-)
      Ale fakt to neber ode mě jako nějaké hanění blog.cz, díky němu bloguji tak dlouho. Jen se trochu bojím, že jde špatným směrem...

      Vymazat
    2. Neberu to jako hanění. :) Jen mě to zajímalo.

      Vymazat
  5. Právě jsem se vrátila. Nad Dějinami čtení jsem také přemýšlela, ale mě se víc líbí hardback verze, takže snad někde seženu tu :) Jinak to bylo moc fain jako ostatně každý rok, akorát člověk běhá sem a tam a většinu toho, co chce stejně nestihne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě hrozně líbí v tomhle provedení. :-) Já jsem se poučila z předchozích let a předem jsem si udělala vcelku zvládnutelný plán... :D

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že bylo to blogerské tlachání aspoň trochu zajímavé :) A pořídila jsi pěkně, Dějiny čtení mě rozhodně zaujaly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořídila bych toho mnohem víc, ale musím teď šetřit, abych si trochu užila léto! :-) Taky jsem si mimo jiné málem koupila Spodka, o kterém jsi psala na Twitteru, ale naštěstí (nebo spíš bohužel?) jsem ho pak zas vrátila na polici. Obálka ale vypadá krásně. :-)

      Vymazat
    2. Spodka si určitě pořiď, až na něj narazíš, stojí to za to! Geniálně švihle šílená kniha to je, hlavní hrdina schizofrenik, což asi mluví za vše :)
      Budu o ní psát recenzi pro Neoluxor, tak si snad brzo budeš moct přečíst víc a pomůže ti to se rozhodnout ;)

      Vymazat
    3. Tak jo, budu čekat na recenzi. ;-)

      Vymazat
  7. Doufám, že budeš z Hradu v Pyrenejích nadšená stejně jako jsem byla já. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám. :-) Chtěla jsem si od Gaardera ještě něco přečíst a Hrad v Pyrenejích vypadá "nejdospěleji".

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe