6 knižních tipů na léto

úterý, června 25, 2013

Léto je období, kdy nějaký ten román přečte i člověk, který obvykle knihu neotevře, jak je rok dlouhý. Slunění na pláži nebo na zahradě je totiž ke čtení jak dělané. A když náhodou venku řádí hromy a blesky, není nic příjemnějšího, než si sednout do křesla a za zvuků bubnujících kapek se začíst do velkolepého příběhu. 

V těchhle pohodových chvilkách se ale málokomu chce číst náročnější kousky (ty si necháme na dlouhé zimní večery, dobře?), ale uznejme, že ani braková literatura není tou ideální variantou... U jakých knih si ale odpočinout a zároveň "nezanevřít na kvalitu"? V následujícím článku vám dávám několik tipů.

zdroj obrázku: http://coooney-island-queen.tumblr.com








1. Jih proti Severu (Margaret Mitchellová)

Kdy jindy si číst o epické lásce než právě v létě? Tenhle klasický příběh odehrávající se během americké občanské války v 19. století vás zkrátka pohltí - Scarlett O'Harovou budete milovat i nenávidět, Rhetta Butlera budete chtít domů a ze všeho nejvíc budete zvědaví, jak celý příběh skončí. Kromě toho se něco dozvíte o amerických dějinách, poměrech na jižanských panstvích, o otrokářství a hlavně o lidských povahách.

Kniha v USA vyšla poprvé v roce 1936 a brzy se stala jednou z nejprodávanějších knih světa.

2. Malé ženy (Louisa May Alcottová)

Jedná se o další americkou klasiku, tentokrát ale z úplně jiného soudku. Popisuje dětství a dospívání čtyř sester v jednom malém městečku v Massachusetts v první polovině 19. století. Příběh je částečně založen na autobiografickém líčení dětství Louisy May Alcottové, ale ta se na rozdíl od hlavní hrdinky nikdy neprovdala.

Malé ženy jsou ideálním čtením pro dospívající slečny, ale i dospělý čtenář si v něm dokáže najít "to své". V USA patří mezi nejčtenější a nejpopulárnější díla - dokonce i takový Joey v seriálu Přátelé si k Malým ženám našel cestu. ;-)

3. Flush (Virginia Woolfová)

Určitě jste slyšeli o takových dílech Virginie Woolfové jako K majáku nebo třeba Vlny. Jsou to ceněné romány, rozsáhlé, složité, náročné, ale přesto geniální. Román Flush ale z řady románů této slavné autorky naprosto vybočuje. Napsala jej v době, kdy si chtěla odpočinout a přesně to z celé knihy také sálá.

Mladá anglická básnířka se zamiluje a přináší to s sebou všechny známé radosti i strasti. Od ostatních milostných příběhů se ale tenhle podstatně liší svou formou - je totiž zachycen pohledem kokršpaněla, kterého má básnířka na starost. Pokud máte rádi psy, příběh vás potěší - a přečtete jej za jeden večer, má jen něco přes sto stránek.

4. Egypťan Sinuhet (Mika Waltari)

Hlavní postavou tohoto rozsáhlého románu je starověký lékař Sinuhet. Příběh se odehrává před několika tisíci lety, v době, kdy vládl Tutanchamon a jeho předkové, ale přesto působí tak autenticky, až máte pocit, že jste se snad propadli přímo do jeho doby a prožili celý život po boku lékaře Sinuheta.

Sinuhet vám dopodrobna přiblíží starověký Egypt, ale podstatnou část života stráví cestováním po okolních zemích - chetitských územích, Krétě a mnohých dalších.  Hlavní je ovšem příběh, dobrodružný, napínavý, někdy zábavný, dost často i krutý, ale nedostane se vám z hlavy ani po několika letech.

5. Dracula (Bram Stoker)

Upírů je všude spousta, ale co takhle zjistit, čím to všechno začalo? Román od Brama Stokera je totiž prvním dílem, ve kterém se upírská tematika kdy objevila. A věřte, že s dnešními upíry má hrabě Dracula jen máloco společného.

Jedná se o dobrodružný a mysteriozní román, který má rychlý spád a zajímavou formu - je totiž sbírkou deníkových zápisků několika různých lidí, které spojuje jedna velká záhada: hrabě Dracula, který se na počátku ukrývá v tajuplném zámku v hlubokých lesích Transylvánie, ale brzy mu tento odlehlý kout země přestane stačit. (Skvělé čtení při letních bouřkách. ;) )

6. Lolita (Vladimir Nabokov)

S Lolitou mám zkrátka letní tematiku neodlučitelně spojenou. Lolita spolu s Humbertem cestují po Spojených státech, Humbert s manželkou chodí k vodě, Lolita odjíždí na tábor... A přitom se nenápadně začíná rozvíjet velkolepý a trýznivý příběh, který v minulém století rozpoutal mnoho plamenných diskusí a dokázal představit další společenský předsudek z opačného pohledu.

Pokud chcete, přečtěte si mou recenzi, kterou jsem přidávala teprve nedávno.


A vaše tipy?

Vybrala jsem 6 děl (víc už by mi přišlo moc, ale klidně by jich mohly být i desítky), žádné z nich není novinkou posledních let a většinou to jsou klasická díla, která je dobré znát, ale na která se občas zapomíná. A všechna mi nějakým způsobem evokují léto - cestování, prázdniny, dobrodružství...

Máte i vy nějaké knihy, které byste doporučili právě na letní čtení? Jestli ano, napište mi je do komentářů, prosím, ráda se nechám inspirovat! ;-)

44 komentářů

  1. Na léto nejlépe sci-fi! Proč číst o dovolené, moři nebo táborech, když můžu cestovat rovnou na jiné planety? :) Letos už jsem z tohohle žánru četla Planetu opic a Konec dětství, minulé léto myslím Malevil, Měsíční prach a Vesmírou odyseu... Jinak se v létě ale pouštím i do té "těžší" četby, na kterou ve školním roce nezbyl čas. Zrovna nedávno jsem si konečně půjčila Jméno růže, tak se na něj už těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sci-fi je zatím mnou dost neprobádaný žánr, sem tam si něco přečtu, ale moc toho ještě nebylo...

      Vymazat
  2. Z těchto knih jsem četla Malé ženy a chystám se na Lolitu. Ale pustím se v létě do různých knižních žánrů, ne jen do těch oddechovek. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasně, nejde číst jen oddechovky, ale aspoň jednu za to léto vždycky ráda přečtu - tohle jsou "oddechovky", které jsem nastřádala v průběhu několika let. :-)

      Vymazat
  3. Úžasné tipy, já bych zkusila Malé ženy a Egypťana, kterého snad už četl každý kromě mě:) A o tipech na léto musím popřemýšlet, zatím mě napadá asi Svět podle Garpa anebo "celebrity" knížky od Jackie Collins - ať je to povrchní a plytké, je to ohromně čtivé:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svět podle Garpa jsem taky četla, to je skvělá knížka! :-)

      Vymazat
  4. Egypťan Sinuhet pro mě tedy nebyl oddechová četba, nějak mě to zatím nepřesvědčilo o tom, že bych to měla přečíst celé :D
    Ale Lolitu si snad už opravdu přečtu a Malé ženy se tváří opravdu lákavě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je pravda, že Sinuhet je z téhle šestice asi nejnáročnější. :D Ale mně se moc líbil, všechna ta historie, dávno zaniklá náboženství, cestování... má to své kouzlo. :-)

      Vymazat
  5. Mě v létě čeká určitě sága Hra o trůny. Jsem u 3. dílu tohodle "nekonečného příběhu" a zdaleka ne u konce. Když si od toho budu chtít odpočinout, mám připraveného Bukowského a nový překlad jeho románu Ženský. A taky pana H. P. Lovecrafta - takže nějaký ty starý horory, co docela korespondujou s Tvým Drákulou. Ale Bukowski bude s L.A. prostředím, chlastem, trávou a krátkejma románkama asi nejvyletněnější četbou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna minulý týden jsem si Ženský prohlížela v Neoluxoru, ale nakonec jsem se udržela a nekoupila to - mám toho teď rozečteno nějak moc! :)
      Jo, o nekonečnosti Písně ledu a ohně už jsem taky něco slyšela... Ale prý to za to stojí. :)

      Vymazat
  6. Veľmi rada čítam, či je zima alebo leto. Samozrejme, cez leto a občas prázdniny mám na knihy oveľa viac času. Veľmi ma zaujala kniha Malé ženy, o ktorej píšeš. Musím si ju prečítať!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky čtu pořád, ale na létě je skvělé, že je na to víc času - všechny ty prázdniny, dovolené, dlouhé cestování... :)

      Vymazat
  7. Naprosto souhlasím, že léto (hned za zimními večery) je naprosto ideální dobou na čtení knížek. Asi máš pravdu, že v létě to není na vyloženě tu náročnou literaturu, ale i tak, jde si vybrat knížku, která sice není náročná, ale pořád stojí za to. Ty první tři knihy mi vůbec nic neříkají, ale ty poslední tři, ty mám taky na svém ne zrovna krátkém seznamu knih, které chci přečíst. A zrovna na Lolitu už se hrozně těším. Já bych doporučovala třeba Od Elizabeth Kostové Historičku. Je trochu obsáhlejší, ale hrozně poutavá a bavila mě od začátku do konce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Historičce slyším prvně, teď jsem si ji vyhledala a vážně vypadá skvěle. Díky za tip! :-)

      Vymazat
  8. Já zbožňuju Stephana Kinga.. Vykoupení z věznice Shawshank se ničemu nevyrovná. Má i jiná skvělá poutavá díla, proto doporučuji na začátek Čtvero ročních dob (cyklus 4 povídek). Byla jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kinga mám taky ráda, ale moc jsem toho od něj zatím nečetla. Jen Osvícení, Puls a O psaní. Vykoupení z věznice Shawshank je ale můj oblíbený film, takže možná se jednoho dne dostanu i ke knize. :) Díky za tipy! :)

      Vymazat
  9. Bezva článek. Inspirovala jsi mě k přečtení hned několika knih. Díky! :-)
    Máš moc pěkný blog, narazila jsem na něj teď úplnou náhodou a jsem za to ráda. Máš tu spoustu skvělých klasických děl, nejenom literatury pro mladé, jak je na knižních blozích zvykem, takže se tu porozhlédnu důkladněji a určitě se sem vrátím... :-)
    Budu moc ráda, když se ke mně také podíváš: http://knizni-pratelstvi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tak pochvalný komentář, jsem ráda, že se ti můj blog líbí! :)
      Určitě se podívám ;)

      Vymazat
  10. já se tak těšila, až budu v létě číst a doženu všechny resty... jenže se mi paradoxně rychle podařilo najít práci, která je časově extrémně náročná, takže žádné čtení asi nehrozí. Sinuheta, Lolitu a Draculu jsem četla a vybrala jsi dobré tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Tak alespoň budeš mít nějaké ty peníze a zkušenosti... A třeba přece jen nějakou skulinku na čtení najdeš. ;)

      Vymazat
  11. Já se rozhodla splnit přes prázdniny povinnou literaturu na devátý ročník. Povídky malostránské, Na západní frontě klid, Petr a Lucie, Žert, Hrdý Budžes, Ostře sledované vlaky, Těžká hodina, Povídky z jedné kapsy, Nové mýty a Saturnin.
    No a jinak snad nějakou Pratchettovku, protože toho jsem už dlouho nečetla a jeho humor mi chybí. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jih proti Severu a Lolita mě lákají :)Ale já se ještě chystám dočíst Harryho Pottera a nějaké nové knížky,co jsem dostala.:)

    OdpovědětVymazat
  13. Synuheta si pamatuju ze střední:)). Jinak což o to,já bych četla,já bych četla ráda,ale ten dostatek nebo spíš nedostatek času mě nutní k větší relaxaci - třeba spánku xDDD

    OdpovědětVymazat
  14. Sever proti juhu je jednoznačne letné čítanie :)

    Mne sa s letom spája ešte Winnetou a Verneovky. ;) A Annouchka od Turgeneva sa mi teraz v lete tiež čítala dobre. :)

    OdpovědětVymazat
  15. No..já jsem si teď za odměnu po studiích objednala několik knih. KONEČNĚ mám totiž čas! Ale ještě než mi přišly a já neměla co číst na cestu do Skotska, vytáhla jsem Ďábel nosí pradu od Lauren Weisberger.
    A teď už je mám doma, takže: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti od Ransoma Riggse, Prázdné místo netřeba jmenovat autorku :D, Jeden den od Davida Nichollse, Vzpomínky na zítřek od Cecelie Ahern, Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chboskyho...a to je snad všechno :D
    Z těch, které jsi přidala ty, jsem četla jenom Lolitu a to je super letní čtení. Ještě je dobrý Dan Brown a jeho Pavučina lží, četla jsem jí tedy už před hodně lety, ale taky to stálo za to, pak Hostitel od Stephenie Meyer, a Michala Viewegha
    A na Malé ženy se tedy asi nachystám, pamatuji si Joeyho, jak je četl. :D

    OdpovědětVymazat
  16. Právě jsem dočetla od Woolfové Paní Dallowayovou, sice mě nezklamala, strašně zajímavý způsob vyprávění, ale nemohla jsem se do ní nějak začíst. Já o prázdinách čtu hlavně české knihy, právě čtu Zázemí od Šrámkové. Na Lolitu se chystám v nejbližší době, chtěla bych si od Nabokova ale asi víc přečíst Pnina, ale nemůžu ho nikde sehnat. :-/
    Jinak krásně napsaný článek :) Baví mě číst tvoje recenze a seriál o český spisovatelích hodně moc vítám, na Hájíčka se chystám už taky dlouho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Pnina koupila před pár týdny v Neoluxoru, kde ho měli ve slevě za 99 Kč (+ 10% slevy za ISIC).

      Díky za chválu! :-) Další díl seriálu mám rozpracovaný! :-)

      Vymazat
    2. Vážně?! Tak to jsi šťastná člověk! Já se do Neoluxoru dostanu jen jednou za rok a ještě k tomu jen na chvilku, bohužel no.
      Tak snad ho bude mít v knihovně nějaká kamarádka a půjčí mi ho :)

      Vymazat
  17. Žádnou z knížek, které jsi vybrala jsem nečetla ale zaujala mě jih proti severu. A určitě bych všem doporučila knížky od Lauren Conrad doma mám tři a na leto se mi zdají fakt super :)

    OdpovědětVymazat
  18. Draculu jsem četla někdy v květnu, psala jsem na něj esej do školy.
    Lolitu mám v knihovničce a chystám se na ni od Vánoc, kdy jsem ji dostala jako vánoční dárek :).
    O Malých ženách jsem slyšela, ale zatím je nečetla.
    Egypťana Sinuheta mám také doma, ale trochu mě odrazuje jeho tloušťka :D.
    Jinak skvělý výběr.
    Já mám letní čtení spojené s triologií Hunger Games. Skvělé knihy, nevím, jestli jsi je četla nebo ne ;).

    OdpovědětVymazat
  19. Prisahám na Lisey a její příběh, Nespavost, či 22. 11. 1963 Stephena Kinga :-) Tá prvá je síce v začiatkoch ako to povedať, ťažšie stráviteľná, zato neskôr...

    Ako to ten Stephen robí, že jeho príbehy čitateľa pohltia, že si vie živo predstaviť prostredie, v ktorom sa odohrávajú?

    Pred niekoľkými rokmi som čítala Tieň vetra /Stín větru/ od Carlosa Ruiza Zafóna. Vnútorné pocity, ktoré sa dostavovali pri čítaní... Bolo to ako prijímať božiu manu.

    A teraz, Jo Nesbø a jeho Švábi čakajú! Priznávam, že som v tomto teplom období kvôli nim rada odložila Ecov Pražský hřbitov, ktorým sa hryziem o poznanie pomalšie :-))

    Eva

    P.S. Rada ťa čítam.

    OdpovědětVymazat
  20. Právě knihu Egypťan Sinuhet sháním a zatím bezvýsledně. Prozatím jsem se začetla do knihy od Barbary Erskinové s názvem Šepoty v písku a taktéž se týká Egypta a to hned ve třech dějových liniích, mohu jen doporučit!

    OdpovědětVymazat
  21. Lolita je naprosto úžasná knížka! Já čtu jako oddechovky ráda Kinga. A moje úplně nejoblíbenější knížka je Mysterious skin od Scotta Heima.

    OdpovědětVymazat
  22. Egypťan Sinuhet je kniha, která ve mě vyvolávala samé smutné a špatné asociace. Byla sice svým způsobem velmi poučná, ale přiznávám, že právě všechna ta beznaděj a stálá přítomnost smrti mi na knize vadily. Jinak je to však kniha, která za přetení určitě stojí. I přesto, že je docela objemná - měla jsem ji přečtenou rychle a ani mi nepřišlo, že je tak dlouhá.
    Jinak na Malé ženy se chystám, tak doufám, že nebudu zklamaná.

    OdpovědětVymazat
  23. Jih proti severu miluju, ale Scarlett ze srdce nenávidím :D Ta ženská mě prostě od začátku do konce pěkně žrala. Což ovšem neznamená, že ten příběh není naprosto úžasný. Malé ženy jsem objevila relativně nedávno, ale přesto se už stihly stát mojí srdcovkou. A výborné je i pokračování ze současnosti, respektive jakási inspirace pod názvem Dopisy Malých žen.
    Lolita je na jednu stranu šíleně zvrácená a na druhou naprosto geniální. Měla jsem ji v seznamu knih k maturitě a rozhodně se k ní ještě někdy vrátím.
    Jinak léto hodlám trávit tak půl napůl s novinkami a s klasikou. Rozhodně plánuju opětovné přečtení celé Jane Austen a přihodím si sestry Brontëovy a Elizabeth Gaskell. Jsem zvědavá, kolik toho nakonec stihnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš velké plány! :-) Ale do takové Jane Austen bych se taky ráda znovu ponořila, ale nevidím to reálně. :))
      O Dopisech Malých žen vím, ale nečetla jsem je.
      A Scarlett... Já z ní mám dojmy úplně rozpolcené, což je podle mě důvod, proč je to tak skvělá postava. Částečně jsem ji nesnášela, ale zrovna tak jsem chápala Rhetta, proč ho tolik okouzlila. :)

      Vymazat
  24. Mimochodom - neboli v Malých ženách 4 sestry? ;) Meg, Jo, Beth a tuším Amy sa volali

    OdpovědětVymazat
  25. Na Lolitu a Sinhueta si brousim zuby už dlouho, ale já tak nestíhám teď, že se bojim, že když si knížku pujčím, ani se jí nedotknu a za měsíc se budu hnát s dluhem do knihovny, protože nevim kde mi hlava stojí... teď jsem na dovolený tak s radostí rozečetla Gatsbyho a doma se nedonutim :-(

    OdpovědětVymazat
  26. Malé ženy a Dracila jsou výborné, Egypťan Sinuhet je pěkný, ale čtivo takové náročnější a Lolitu budu muset sakra už někdy přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  27. Jih proti severu je super, není to přeslazený román, ale spíš ze života. Jedna z nejlepších knížek, které jsem přečetla a přečetla jsem toho hodně :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Já už jsem knížku nečetla ani nepamatuju. Pořád je tolik práce a tak málo času, že na odpočinek prostě není čas. Nevím, co dělat dřív a to mě stresuje. Možná, si toho beru zbytečně moc, tak se snažím na sobě pracovat. Objednala jsem si Krupa Kratom , abych byla uvolněnější, odpočatější a tím pádem se tolik nestresovala, že nestihnu úplně všechno.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe