Zkroťte svého slona

sobota, června 01, 2013

(a skoncujte s prokrastinací)

Každý občas odkládá nějakou tu nepříjemnost na později. Nejdřív si pustí film a teprve pak umyje nádobí. Nejdřív se podívá na sociální sítě a až potom se pustí do práce. Je to přirozená věc a pokud máme takové tendence jen občas, nic se neděje. Problém nastává tehdy, když se z odkládání stane pravidlo. Když před sebou hrneme povinnosti, které se nabalují jedna na druhou, a my s tím přesto nic neděláme.
A je nám z toho na nic, ale nemůžeme si pomoci. 

V květnu letošního roku vyšla v nakladatelství Jan Melvil Publishing kniha, která říká, že s tímto problémem jde přece jen něco udělat. Kniha Konec prokrastinace: jak přestat odkládat a začít žít naplno od Petra Ludwiga totiž slibuje, že díky ní skončíte s prokrastinací a dokonce se zbavíte i mnohých dalších zlozvyků, které vám brání prožít svůj život naplno. A to je lákavá nabídka, že?



Kniha je koncipována tak, že na jedné straně vysvětluje, čím to vůbec je, že máme tendenci věci odkládat, a na straně druhé přináší metody, jak z bludného kruhu odkládání a frustrací nadobro uniknout. Autor navíc teorii doplňuje praxí, tedy vlastními zkušenostmi a poznatky ze současné vědy. Nutno ale podotknout, že i když se kniha podstatnou mírou opírá o věděcká fakta, obavy ze složitého textu mít nemusíte. Konec prokrastinace je psaný srozumitelně, vše je jednoduše vysvětleno a dost často i dvakrát: textem a doprovodným obrázkem.

Proč vlastně prokrastinujeme?

Musím říct, že ta část knihy, která vysvětluje, proč mají lidé tendenci prokrastinovat, mě zaujala ze všeho nejvíc. Nejdůležitější při odstraňování problémů totiž bývá odhalení jejich příčiny - v našem případě pochopení, kde se v nás to nesmyslné a sebedestruktivní odkládání vůbec bere. Petr Ludwig to v Konci prokrastinace vysvětluje velmi zajímavě, a to přirovnáním lidského mozku k jezdci a slonovi (viz obrázek níže). 

Jezdec je náš rozum a slon je všechno ostatní. To on tak rád celé hodiny surfuje po internetu, kouká na zbytečné seriály a dělá zkrátka cokoli, jen aby nemusel dělat nic náročného. A úkolem jezdce, toho malého střízlíčka na slonových zádech, je teď donutit slona, aby už nedělal, co se mu zachce.

Ukázka z knihy Konec prokrastinace, str. 100


Jak z toho ven

Kouzlo knihy Konec prokrastinace tkví právě v tom, že nám ukazuje, že "zkrotit slona" není nemožné. Je jen potřeba si uvědomit několik věcí (třeba že život je příliš krátký na to, abychom plýtvali čas zbytečnostmi) a vypomoci si několika berličkami, které nás mohou stát i jen pár minut pozornosti denně. 

Slova jako buzer-lístky, flow-lístky, todo today a todo all možná na první pohled vypadají jako podivné anglicko-české patvary, ale věřte, že pokud se začtete do Konce prokrastinace, budete za jejich existenci vděční, protože vám pomohou obrátit váš život k lepšímu. Dát mu smysl a klid v duši. Jedná se totiž o propracované a v praxi odzkoušené metody, jak zatočit s vlastními zlozvyky, jak zůstávat v pozitivní a tvůrčí náladě a jak zařídit, abychom dělali všechny věci včas. A nebojte, autor knihy ví, že obyčejný seznam činností na nás prokrastinátory zkrátka nezabírá.

Bude to fungovat?

Kniha Konec prokrastinace je psaná tak, aby si z ní něco odnesl snad každý. Je to populárně naučná příručka, která navíc působí přátelsky a přívětivě, a to hlavně díky autorovu osobnímu přístupu a občasným úsměvným momentům. Obrázky, grafy i popisky pak osobní ráz jen podtrhují - skoro jako kdyby tam byly nakresleny jen pro vás. Troufám si říct, že bez nich by kniha byla poloviční, a to samozřejmě nejen co do počtu stran.

Ano, všechno je tedy krásné a inspirativní a já mám z této knihy vážně dobrý pocit. Nejdůležitější je ovšem to, co teprve přijde. Bude to opravdu fungovat? Těžko říct. Možná že po měsíci "neprokrastinování" můj pracně zkrocený slon zase zvlčí (když už jsme v té zvířecí terminologii), ale možná že taky ne. A ta naděje za vyzkoušení rozhodně stojí. Ostatně, autor v úvodu vcelku příhodně cituje jednoho našeho velikána:

"Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne."
- Václav Havel


Mé hodnocení:

★★★★★

Petr Ludwig: Konec prokrastinace
Vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing v květnu 2013, 272 stran.


Nakladatelství Jan Melvil Publishing mockrát děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

16 komentářů

  1. Já mám svého slona ráda. Dokážu si jeho chování perfektně racionálně obhájit. Obávám se, že prokrastinovat nikdy nepřestanu... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli spolu se slonem žijete v oboustranně vyhovujícím vztahu, není důvod ke změně. :))

      Vymazat
  2. tak tuhle knížku bych si měla okamžitě pořídit a přečíst, protože s blížícími se státnicemi se moje míra prokratstinace vyšplhala na historické maximum. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Mám dojem, že čím víc toho mám, tím je to se mnou horší. Tak držím palce, ať se vydaří. ;-)

      Vymazat
  3. Já ráda prokrastinuju. :D Takže i kdybych si tuto knihu přečetla, myslím si, že bych s tím stejně nepřestala. :D
    Ale kniha vypadá moc zajímavě, asi se po ní v knihkupectví podívám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono prokrastinování je příjemné... :D Do určité míry to asi vůbec není problém, ale horší je to ve chvíli, když už to začne přerůstat přes hlavu a způsobovat problémy. To už je pak na pováženou. :-)

      Vymazat
  4. Skvěle napsaná recenze. Teď se na knížku, která mi má přijít příští týden, těším ještě víc. A hlavně na to, až se naučím řídit toho slona, protože v tom momentálně fakt selhávám. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý nápad napsat tuhle knížku:) Ale i když je recenze (opět) úžasná, jsem skeptická, že knižní návod tenhle zlozvyk odstraní ... a hlavně já ho mám i ráda, protože to znamená, že v tu chvíli zas tak moc o nic nejde. Když je opravdový tlak a potřeba něco udělat, jedu hned a naplno a ve stresu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :-)
      Sám o sobě to knižní návod neodstraní, to je pravda, musí k tomu mít daný člověk silnou motivaci a cítit, že má problém, se kterým je potřeba začít něco dělat. Jsou totiž lidé, kteří prokrastinují, i když jim jde zrovna o hodně. Jestli ale člověk sem tam něco odloží a žádné problémy mu z toho neplynou, tak to ještě není prokrastinace, se kterou by se mělo bojovat... Já ale na sobě poslední dobou vidím tendence k přímo hrozivé prokrastinaci... :))

      Vymazat
    2. Já taky díky - teď mám pocit, že to se mnou není až zas tak hrozný :D

      Vymazat
  6. Tak to si musím přečíst, s prokrastinací se snažím bojovat už dlouho - ale zatím zcela bez úspěchu :D Ale potřebovala bych spíš nějakou knihu, kterou jenom přečtu, a najednou sama od sebe přestanu prokrastinovat - ale taková kniha asi neexistuje :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, po přečtení téhle to skoro funguje... :D Hlavní je totiž získat tu správnou motivaci, pak už to jde skoro samo. :-) Tak držím palce! ;-)

      Vymazat
  7. Vidíš, těšila jsem se na recenzi a málem jsem si jí vůbec nevšimla! Viděla jsem teď tu knížku naživo a moc mě překvapilo, jak je malinká, myslela jsem si, že má mnohem větší formát, a ona je taková skoro kapesní, ale to jen tak na okraj :)

    Moc pěkná recenze, asi se na tu knížku přece jen podívám, potřebuju zjistit, jestli taky dovedu zkrotit svého slona... a nutně si musím sepsat buzerlístek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem čekala větší formát, překvapilo mě to, když mi přišla. :-) Buzerlístek doporučuji! :D

      Vymazat
  8. Dočteno před chvílí a víceméně se shoduju s tebou. Přemýšlím, jestli napsat taky recenzi!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe