Bestseller o lidské duši

pátek, září 06, 2013

Představte si, že vaše duše je krajina a že každý váš skutek rozhoduje o tom, jak to na ní ve výsledku vypadá - jestli je to krajina pustá a znetvořená, nebo plná krásy a života. Jedná se o abstraktní krajinu kdesi daleko a  zároveň v nás, v bezčasí a zároveň právě v této chvíli. A teď si představte, že se jednoho dne fyzicky ocitnete přímo v ní, a vydáte se tak na objevitelskou cestu po vlastní duši.


Kanadský spisovatel William Paul Young v posledních letech proslul svým "neplánovaným" bestsellerem Chatrč, který původně napsal jen pro své děti a blízké přátele, aby jim přiblížil svou představu o křesťanské víře v Boha. Jenže poutavá novela nakonec oslovila miliony lidí (na obálce dokonce stojí, že se prodalo 18 milionů výtisků), a autor se tedy brzy pustil do psaní dalšího díla, románu Křižovatky, který v češtině vydal Knižní klub.


Hlavní postavou Křižovatek je Anthony Spencer, modelová ukázka zkaženého muže: nechutně bohatý, honící se za co největšími zisky, bez přátel i bez rodiny, kterou kvůli svému krutému a sebestřednému chování zřejmě nadobro ztratil. Určitá šablonovitost jeho postavy knize na začátku ubírá na důvěryhodnosti, ale v průběhu románu se o něm dozvídáme víc, a autor jí tak dodává tolik potřebnou hloubku.

Duch Svatý jako indiánská babička

Anthony se jednoho dne kvůli náhlému zranění ocitá na jednotce intenzivní péče. Leží v pokoji připojený na přístroje, jež ho udržují při životě, a jeho vědomí se najednou přenese do naprosto podivného světa. Do záhadné nehostinné krajiny, přes kterou musí putovat a která - jak se později dozvídá - je jeho vlastní duší. Není ale tak dočista pustá, jak se může na první pohled zdát, a po určité době Anthony potkává mnohé postavy, kladné i záporné, které mu ukáží jeho vlastní život a životy druhých v úplně jiném světle.

Autor se i v této knize ve velké míře věnuje otázkám křesťanské víry - Anthony se dokonce setká i s Ježíšem (zábavným Ježíšem, nutno dodat) a Duchem svatým, který v Anthonyho duši existuje v dost překvapivé podobě indiánské babičky s dosti "prořízlou" pusou. Rozmlouvá s nimi o nejrůznějších aspektech jeho života, o křižovatkách, na kterých se ocitl, ale i obecných tématech dobra, zla a jeho příčinách. A samozřejmě i o víře v Boha. V určitém aspektu tak W. P. Young navazuje na tradici středověkých křesťanských disputací a besed, které formou rozhovorů a příběhu přinášejí úvahu o křesťanství a Bohu.

V první řadě nekonečná fantazie

Přestože je otázkám víry v knize věnováno hodně prostoru, nebylo by správné tvrdit, že se jedná o nějakou náboženskou agitaci, nebo snad skrytou církevní propagandu, v několika momentech se autor do systému církví a křesťanských obcí dokonce i bez ostychu naváží. Nad veškerou křesťanskou tematikou zde ale stojí jedna důležitá věc, která Křižovatky dělá nadprůměrnou knihou: bezbřehost autorovy fantazie.

Od první do poslední stránky vás autor bude udivovat svými dokonale promyšlenými světy, jejich pravidly a vůbec celým transcendentálním putováním - v této recenzi jsem nastínila jen zlomek z toho, co všechno W. P. Young pro své čtenáře nachystal. Právě touto neuvěřitelně hravou fantazií, skvělou obrazností a spoustou zajímavých myšlenek mě příběh Křižovatek skutečně upoutal a já si čtení naprosto vychutnávala. Ačkoli nejsem věřící.



oficiální knižní trailer (v angličtině)

Kniha, která není pro každého

Přestože nejsem křesťan, čtení Křižovatek mě opravdu nadchlo. Nicméně si nemyslím, že by to mohlo platit pro každého - k tomu je nejspíš nutná určitá dávka otevřenosti k odlišnému způsobu uvažování. Zapřísáhlý ateista (nebo pochopitelně vyznavač jiného náboženství), kterého jakákoli zmínka o církvi a křesťanství rozpálí do ruda, by příběh Křižovatek s velkou pravděpodobností neocenil. 

Pokud jste ale spíše otevřenějšího smýšlení, budou se vám Křižovatky určitě líbit. A pokud v Boha věříte, nemusíte váhat. Román od Williama Paula Younga je napínavý, dojemný a místy dokonce i velmi vtipný - navíc jej nedostane z hlavy ještě dlouho poté, co jej odložíte, což je u knih jedna z nejbáječnějších věcí.


Mé hodnocení:

★★★★★


William Paul Young: Křižovatky
Přeložila Šárka Kadlecová. Vydalo nakladatelství Knižní klub v roce 2013, 288 str.



Za recenzní výtisk mockrát děkuji knihkupectví Martinus.cz.

3 komentářů

  1. Mňa autorov štýl písania moc neoslovil, ale poznám človeka, ktorý by si to rád prečítal. Určite doporučím :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je ,ale náhoda, zrovna jsem se chystala přečíst Chatrč a moc se mi líbil ten úvod. Ted se chci ještě dopracovat k téhle knize! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tato kniha musí být moc zajímavá, ale nevím, jestli by mě úplně tak bavila. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe