Trocha prokrastinace není nutně na škodu

pátek, září 27, 2013

Prokrastinace je velké téma uplynulých měsíců. Na sociálních sítích si na ni lidé naříkají sice už několik let, ale skutečný rozruch v českých vodách vyvolala až ruku v ruce s knihou Petra Ludwiga Konec prokrastinace, která vyšla letos v květnu v nakladatelství Jan Melvil Publishing. 

Zmíněná kniha se rychle stala letním bestsellerem a ani já jsem brzy neodolala, přečetla si ji a napsala na ni recenzi (která mimochodem patří k nejčtenějším článkům tohoto blogu). Prokrastinace je zkrátka něco, co v různé míře pronásleduje téměř každého z nás, a byli bychom rádi, kdybychom dokázali fungovat bez ní - rychle s tím vším kontraproduktivním chováním přestat a žít konečně takový život, jaký si přejeme.

Nedávno ovšem vyšla v nakladatelství Noxi kniha Umění prokrastinace, která se na celou věc dívá v trochu odlišném, smířlivějším světle. Její autor John Perry, proslulý prokrastinátor a univerzitní profesor ze Standfordovy univerzity, v ní vysvětluje, že prokrastinace není vždy na škodu, jen je potřeba jí dodat určitý řád a pravidla. Což vypadá jako mnohem reálnější a přístupnější řešení než přestávat úplně, že? Je ale něco takového vůbec možné?

Na první pohled se může zdát, že kniha přichází s úplně opačným přístupem než Ludwigův Konec prokrastinace. Po důkladném prozkoumání obou knih ale zjistíte, že si jsou obě knihy v mnohém podobné. I John Perry totiž ve své knize uznává, že prokrastinace nás může dovést k mnohým problémům a že často zkomplikuje život nejen nám samotným, ale i lidem v našem okolí.

Prokrastinace se nezbavujte, ale hlídejte ji

John Perry ale na rozdíl od Petra Ludwiga nevidí řešení v tom, že bychom se měli prokrastinace nadobro zbavovat. Seznámený s množstvím "antiprokrastinační" literatury na americkém knižním trhu nakonec podotýká, že žádná z metod uváděných v příručkách na něj dlouhodobě nefunguje. Ke svému tvrzení ještě navíc přidává názor, že díky prokrastinaci dokázal udělat spoustu věcí, které ho v životě posunuly mnohem dál, a že tedy není správné dělat ve svém životě jen to, co si dopředu dáme za úkol, protože kvůli tomu bychom nikdy neměli dostatek prostoru na objevování nových možností. 

Prokrastinace se nám tedy překvapivě může někdy vyplatit. Problém je ale v tom, že dost často se nám spíše vymstí, a je tedy nutné ji nějakým způsobem ovládat. Jakožto mnohaletý bojovník s odkládáním na sobě John Perry vyzkoušel mnoho různých metod a v knize svým čtenářům vypráví o těch, které jsou podle jeho názoru účinné a nezapomíná vysvětlit i proč.


Obzvlášť zajímavý mi připadal autorův postřeh, že prokrastinace má hodně co do činění s perfekcionismem. Je to zvláštní tvrzení, ale po bližším vysvětlení to dává dokonalý smysl. Toužíme po tom, abychom dělali to, v čem jsme dobří (dokonce nadprůměrně dobří), aby naše výsledky byly ohromující a bez chybičky. Jenže když začneme cokoli dělat s takovýmto přehnaným očekáváním, v průběhu práce dostaneme strach a nejsme schopni dále pracovat. A najednou se začneme raději věnovat něčemu, v čem opravdu dobří jsme a co se od nás vlastně ani neočekává. Ano, prokrastinujeme.

Vyprávění s humorem

John Perry radí, jak se s tímto náhlým strachem poprat. Přináší konkrétní tipy a rady, jak si práci na neodložitelných úkolech zpříjemnit a vyhnout se problémům - a jeho rady jsou praktické, nenáročné a myslím si, že by mohly fungovat. Nutno ale dodat, že jich není mnoho a věčný problém s prokrastinací nevyřeší, jen zmírní. 

Kniha Umění prokrastinace je překvapivě velmi drobná publikace, i přes malý formát a obrázky má pouhých 96 stran, takže ji přečtete v podstatě na posezení. Jejím velkým kladem je autorův přívětivý styl psaní, kdy se pohybuje na velmi osobní rovině a humorným a sebeironizujícím tónem vypráví o starostech i úspěších, které si svým "zahálčením" přivodil. Jeho slova vyznívají jako dobře míněné rady od zkušeného "prokrastinátora", který chápe vaše obavy a chce vám pomoci z nich ven. Zároveň své čtenáře chce ujistit, že na sebe nutně nemusíme být tak přísní jen kvůli tomu, abychom ve svém životě něčeho dosáhli.

Jestli se chystáte přestat s prokrastinací a začít se zodpovědným životem, přečtěte si spíš českou knihu od Petra Ludwiga, která téma pojímá o dost obšírněji a nabízí mnohem razantnější přístup. Pokud se ale na takové radikální změny necítíte (nebo jste je vyzkoušeli, jenže to nevyšlo), ale prokrastinace vás přesto trápí, mohla by vás kniha Umění prokrastinace od Johna Perryho nejspíš v mnohém inspirovat.

Mé hodnocení:

★★★★☆


John Perry: Umění prokrastinace 
Vydalo nakladatelství Noxi v roce 2013, 96 stran.



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Noxi.


14 komentářů

  1. Mohla by to být zajímavá kniha, ale momentálně příliš nestíhám a kdybych ji začala číst, jednalo by se z mé strany o prokrastinaci, což by tak trochu odpíralo účelu :-D Někdy se k ní ale třeba dostanu, uvidíme. Děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Ludwiga se chystám už déle :) ale tahle kniha by taky nemusela být marná. opět skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji obě, Konec prokrastinace dokáže skvěle nakopnout a taky pomůže správně pochopit, proč děláme, to, co děláme. Umění prokrastinace je zase mírnější, zvládnutelnější a zábavné. :)

      Vymazat
  3. Super recenze. U mně rozhodně platí ta část s perfekcionismem.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím si, že na tom nejsem tak strašně. Protože stejně všechny věci, které mám určené, plním.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá knížka! Já sice taky prokrastinuju, ale myslím, že na tom nejsem tak hrozně, abych musela vyhledávat pomoct... aspoň zatím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to buď jedině ráda, titul Konec prokrastinace válcující žebříčky nejprodávanějších knih svědčí o tom, že prokrastinátorů tu chodí opravdu hodně. :)

      Vymazat
  6. Srdečně tě zvu na svou giveaway. Pokud máš chuť vyhrát pár kousků z kvalitní dekorativní kosmetiky, jsi vítána :).

    www.andie-chambers.blogspot.cz
    https://www.facebook.com/AndieChambersBlogspot?ref=hl

    OdpovědětVymazat
  7. Prokrastinace je jak mé druhé já;DD vždycky toho mám tooolik co udělat, všechno naplánovat, ale pak se z toho nějak tak hroutím,že radši prokrastinuju;D, takový ty momenty,kdy najednou potřebujou všechno uklidit, vyleštit:DDD, achjo!:D

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavá recenze a jako vždy si jí ráda přečtu.
    Snad nevadí, že jsem tě nominovala na Liebster Blog Award - http://literarnikoutek.blogspot.cz/2013/10/liebster-blog-award.html. Neber to jako spam, jen mám tvů blog ráda a s radostí se na něj vracím.

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna jem o prokrastinaci psala na blogu :D Taky jsem se dostala ke knize KOnec prokrastinace, a dost se mi zalíbila. I když jsem ji jako správný prokrastinátor odkládala asi 3 měsíce, s tím, že ji začnu číst zítra :D

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe