Šťastná kniha vás utěší

neděle, listopadu 10, 2013

Dnešní recenze bude v trochu jiném tónu. Bude osobnější, protože přesně taková je i celá Šťastná kniha. Napsala ji Barbora Šťastná, kterou také můžete znát coby autorku populárního Šťastného blogu. A ne, toho štěstí v předešlém souvětí nebylo moc. Jak by štěstí mohlo být moc?

Barbora Šťastná do Prahy přišla na začátku devadesátých let jako studentka vysoké školy. Teď pracuje jako editorka v Elle a se svými dvěma dcerami a manželem žije na Žižkově. Před několika lety si založila blog, ve kterém píše o svém životě a o tom, že šťastní nemusíme být jen v pátek večer a jednou za rok na dovolené


Nečekejte návod ke štěstí, ani sluníčkové povídání o tom, že jestli jsme skvělí lidičkové, tak štěstíčko jednou přijde samo. Šťastná kniha je o tom, jak autorka zkoumá sama sebe, svůj život, okamžiky svého štěstí a hledá způsoby, jak si ho (nejen) do svého žižkovského bytu pustit ještě o něco více.



Proč jsem se pustila do čtení

Štěstí je něco, nad čím jsem vždycky ráda přemýšlela. Také jsem dost dlouho měla dojem, že ho mám ve svém životě nějak překvapivě moc. Že se mi všechno daří, všechno mi vychází a že je to celé vlastně nějaké podezřelé. Letos v září mě ale čekala hned řada věcí, která mi všechny tyhle pocity vyvrátila. Všechno se obrátilo vzhůru nohama. Jako kdyby snad praskla bublina, ve které jsem dosud tak snadno vším proplouvala. A celé mě to nějak srazilo na kolena.

Možná proto, že jsem zkrátka nic špatného ve svém životě dosud nezažila - a o to hůř jsem se s tím vším dovedla vypořádat teď. Od září se utápím v protivném smutku a melancholii a nějak se z toho neumím vyhoupnout.

Dva měsíce s černým mrakem nad hlavou jsou ale dost vysilující.
Už to chce změnu a jiné myšlenky.

A s tím jsem otevírala Šťastnou knihu.


Když zjistíte, že nejste jediní

Začetla jsem se do knihy a už s prvními kapitolami jsem žasla. Připadalo mi, jako kdybych snad četla o sobě samé (s jedním "bezvýznamným" rozdílem, že bych musela být starší a úspěšnější). Už druhá kapitola, která se jmenuje Byla bych o moc šťastnější, kdybych nebyla bordelářka, mě přesvědčila, že jsem sáhla po té správné knížce. 

Barbora Šťastná přemýšlí o nejrůznějších nešvarech své vlastní povahy a hledá způsoby, jak v nich nevidět takovou tragédii, nebo jak je alespoň zmírnit. S úsměvem na rtech čtete její vyprávění, které je chvílemi velmi osobní, jindy zas všeobecně lidské a které čas od času doplňuje zajímavými fakty ze světa psychologie a sociologie. Styl psaní Barbory Šťastné je tak sympatický, že jsem si některé geniální pasáže četla i několikrát. Jen tak. Pro potěšení. 

Velkým přínosem knihy je to, že si díky ní uvědomíte, že nejste jediní. Že nejste jediní divní lidé na světě, kteří občas ztrácejí důležité věci, v hlavě někdy mají pěkný zmatek, odkládají úkoly, netuší, co vtipného říct při společenské konverzaci s neznámým člověkem, a přemýšlejí, jak zařídit, aby si při seznamování s novými lidmi zapamatovali jména. A co je nejdůležitější - nejste jediní, kdo o sobě pochybuje.

Hledejte kolem sebe

Připadalo mi až podivné, v kolika věcech se s autorkou naprosto shodnu. V nadšení mě ovšem přivedlo, že společně s tím vším vtipem a hravostí ve vás nakonec zůstane jedna myšlenka: Šťastní můžete být hned teď. Jak se říká: jak trávíme své dny, tak trávíme své životy. Štěstí se neschovává na dovolené pod palmami, ani na nás nečeká po zkouškách a rozhodně se nám jen tak nezjeví v dokončené diplomce. Musíme ho hledat kolem sebe.

Měla jsem štěstí, že jsem objevila knihu, s jejíž autorkou jsem na stejné vlně. Svůj účel tudíž splnila víc než dobře, a právě proto jsem dnešní recenzi pojala jinak. Osobněji, patetičtěji... jak jinak ovšem mluvit o štěstí?

Šťastnou knihou se ale myslím zavděčíte téměř komukoli. Je milá, zábavná a v určitém smyslu vám ukáže, že k mnoha věcem v životě můžete zaujmout úplně jiný postoj. Říkám si, že by mohla být i ideálním malým dárkem, až budete někomu přát opravdu šťastné a veselé.

Mé hodnocení:

★★★★★

Barbora Šťastná: Šťastná kniha
Vydalo nakladatelství Motto v roce 2013, 232 stran.



Za recenzní výtisk mockrát děkuji knihkupectví Martinus.cz.




13 komentářů

  1. Autorčin blog jsem objevila nedávno, ale hrozně mě zaujal. Na knížku jsem tedy opravdu zvědavá.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem autorčin blog objevila už před dlouhou dobou, ale v nevhodný okamžik. Nezačetla jsem se do něj pořádně a pak už jsem na něj zapomněla. Věčná škoda! :)

      Vymazat
  2. Sakra, Káťo, já chtěla první komentář! (: nevadí:
    Zní to jako hrozně milá knížka. Taková, která ti štěstí vlije do žil. Jsem zvědavá..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak třeba příště. ;)
      A máš pravdu, přesně takový mám pocit.

      Vymazat
  3. Autorčin blog čtu velmi ráda, knihu jsem ještě nestihla přelouskat, ale je mi jasné, že až budu někoho chtít obdarovat, tak to bude knihou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta kniha vychází z blogu, takže pro pravidelné čtenáře to asi není nic nového. (A tohle jsem vlastně "chytře" zapomněla do článku vtěsnat.) Ale právě jako dárek to bude podle mě skvělé. :)

      Vymazat
  4. Autorku znám, párkrát jsem na ni "narazila" a kniha mi přijde hrozně Milá. Děkuji za upozornění na ni, určitě budu o ní přemýšlet jako o dárku pro mamku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo uzasna recenze a ja si ji asi fakt zajdu koupit! :) Přesně takovou knihu ted potřebuju, abych vedela ze to stesti neni jen v tech statnicich a bakalarce,ale ze ho musim hledat v kazdodennim zivote

    OdpovědětVymazat
  6. Na blog autorky jsem natrefila nedávno, ještě ho nemám pořádně prozkoumaný, ale již mě svým stylem psaní stihla zaujmout, takže si tuto knihu s velkou pravděpodobností nenechám ujít. Štěstí není nikdy dost. A mimochodem, trochu osobnější ladění tvé recenzi sluší :-)

    OdpovědětVymazat
  7. tak tato knižka je aktuálne na mojom wishliste - plánujem si ju kupiť :)

    OdpovědětVymazat
  8. Autorčin blog sleduju už dlouho, moc se mi líbí, nad knihou jsem přemýšlela, protože jich mám na seznamu příní až moc, tak jsem zatím nekoupila.. Je tam něco víc než na blogu? Jasně, že kniha je vždy lepší než el. médium, ale snad jsem to vyjádřila jasně.

    Tvůj blog jsem našla až dnes, moc se mi líbí a těším se na čtení :-)

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti tu líbí! :)
      Přesně jsem nesrovnávala články a obsah knihy, ale myslím si, že je tam více méně totéž, jen je to trochu poupravené, aby se jednalo o plnohodnotnou knihu.

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe