Jak dopadl knižní průzkum: čteme hodně, ale každý jinak

středa, prosince 11, 2013

Minulý týden na tomto blogu probíhala soutěž o 4 knihy, v rámci které se mnozí z vás zapojili do krátkého knižního průzkumu. Výherci jsou už vylosováni (gratulovat můžete Markétě Růžičkové, Kristýně Kaderové, Andy a Melisse), a tak už zbývá jen slibovaná analýza vašich odpovědí.

Dotazník vyplnilo celkem 142 lidí. To je úžasné číslo, ze kterého se už dají v rámci knižních blogů a jejich návštěvníků vyvozovat určité závěry, nebo alespoň převládající tendence. Jsem tedy ráda, že vás soutěž i průzkum zaujaly. Podívejte se se mnou, co z vašich odpovědí nakonec vyplynulo.


Kdo vlastně odpovídal? 


Z odpovědí na první otázku se dá vyčíst, jaký typ čtenářů se průzkumu zúčastnil - většinou velcí čtenáři, kteří přečtou i desítky knih ročně. Více než 65 % účastníků přečetlo za letošní rok více než 20 knih a jen minimum účastníků přečetlo 5 knih a méně. Alespoň jednu knihu přečetl každý zúčastněný.



Týden na přečtení knihy

U této otázky byla ještě doplňující poznámka: Knihy jsou pochopitelně různě dlouhé, ale předpokládejme, že se jedná o beletrii o zhruba 300 stránkách, která se vám čte "průměrně" dobře. Snad si rozumíme. ;)

Z odpovědí vyplývá, že na takovouto "průměrnou" knihu potřebujeme nejčastěji týden (44 % odpovědí), ale poměrně velké množství čtenářů ji přečte i do tří dnů (29 %) nebo za dva týdny (22 %). Ultrarychlí čtenáři, kterým na takovou knihu vystačí jediný den, se tu ukázali pouze tři. Stejně tak i čtenářů z opačného soudku, kteří knihu čtou měsíc a déle, se vyskytlo minimum.


Jak knihy získáváme?



V této části měli dotazovaní zaškrtnout až tři nejčastější možnosti. Poměry jsou tu vcelku vyrovnané, s mírnou převahou půjčování knih v knihovnách (26 %). Hned po knihovnách následují nákupy v kamenných knihkupectvích (23 %) a nákupy v internetových knihkupectvích (18 %). Nejméně dotazovaných potom získává knihy jako recenzní výtisky (7 %).


Jaké knihy nás letos nejvíc zaujaly...


Doporučuji otevřít v novém okně (pro zvětšení obrázku). 
Z výsledků jsem se rozhodla vytvořit word cloud, protože je zábavnější než obyčejný seznam, a navíc je už na první pohled vidět, které odpovědi byly nejčastější. Pokud jste se s word cloudy dosud nesetkali: čím větší písmo, tím častěji se dané odpovědi opakovaly. V obrázku by měly být veškeré zmíněné tituly, ale při úpravě se mohlo stát, že mi přece jen něco vypadlo, takže pokud náhodou svou odpověď nenajdete, chyba je na mé straně.

Bezesporu nejvíce zaujala kniha Hvězdy nám nepřály od Johna Greena, kterou se může pyšnit Knižní klub. Tahle knížka nechala všechny ostatní daleko za sebou a z word cloudu přímo září. Další několikrát opakovanou odpovědí byla kniha Než jsem tě poznala od Jojo Moyesové (opět Knižní klub). Několikrát také padlo Zázemí od Jany Šrámkové (fra), Atlas Mraků od Davida Mitchella (Mladá fronta), (Ne)obyčejný kluk od R. J. Palcaiové (Knižní klub), Už je tady zas od Timura Vermese (Argo), Skála od Petera Maye (Host), Hostitel od S. Meyerové (Tatran), Zvláštní smutek citrónového koláče od A. Benderové (Argo), Měděný jezdec od P. Simonsové (Ikar) a také klasika Pýcha a předsudek od Jane Austenové.

Nutno ale dodat, že naprostá většina dotazovaných uvedla jinou knihu než všichni ostatní - pro inspiraci si všechny můžete prohlédnout po rozkliknutí word cloudu.


...a jaké knihy jsme naopak nedočetli?


Doporučuji otevřít v novém okně (pro zvětšení obrázku). 
Tento word cloud má o něco negativnější vyznění - knížky v něm uvedené letos jednotliví účastníci dotazníku během čtení odložili a už nedočetli. Mezi několikrát jmenované patří kniha Pod nekonečnou oblohou, kterou napsala Veronica Rossi (Knižní klub), ale také Padesát odstínů šedi od E L Jamesové (XYZ), Pražský hřbitov od Umberta Eca (Argo) a Prázdné místo J. K. Rowlingové (Plus).

Ovšem i tady platí, že naprostá většina dotazovaných uvedla jinou knihu než všichni ostatní. Tato otázka nebyla povinná, tudíž někteří neuvedli vůbec žádnou knihu - od několika zúčastněných jsem dostala i vysvětlení, že ať je kniha jaká je, vždycky ji dočtou. Několik dotazovaných také uvedlo, že si na jméno dané knihy nevzpomínají.


Rozporuplné knihy

Opravdu zajímavé mi potom připadá srovnání obou word cloudů. Když si totiž oba obrázky důkladně prohlédnete, zjistíte, že jsou knihy, které se objevily na obou! Jedněm se líbily natolik, že je považují za nejlepší letošního roku, a druzí je ani nedočetli. Každý zkrátka máme jiný vkus, a právě na těchto knihách je to vidět úplně nejlépe. 

Za rozporuplné knihy tedy můžeme považovat: Prázdné místo od J. K. Rowlingové (Plus), Začněte s PROČ od S. Sinka (Jan Melvil), Ticho od S. Cainové (Jan Melvil) a Zvláštní smutek citronového koláče od A. Benderové (Argo). Jestli si při prohlížení word cloudů všimnete i dalších, dejte vědět do komentářů. ;)


A co knižní blogy?

Zhruba polovina dotázaných (53 %) sleduje několik svých oblíbených knižních blogů. 28 % dotázaných vedle toho knižní blogy sleduje velmi bedlivě a snaží se v nich mít přehled. Méně účastníků potom sleduje pouze jeden knižní blog (8 %), nebo nesleduje žádný, ale přesto o knižních blozích ví a občas na ně narazí (11 %). Pouze jeden zúčastněný o knižních blozích dosud nic neslyšel.


Aktivní vs. pasivní návštěvníci blogů


Z odpovědí vyplynula jedna nad slunce jasná věc: chcete-li více komentářů, pište zajímavější články. Od čtvrtiny zúčastněných se ale žádného komentáře stejně jen tak nedočkáte.


Co hledáme na knižních blozích?

Pokud byste chtěli zaujmout dokonale průměrného návštěvníka knižních blogů, přidávejte na svůj blog hlavně knižní recenze (61 %), ty občas prokládejte dalšími články o knihách a blogování (ale nepřesáhněte 26 %), a to všechno malinko okořeňte blogerskými projekty (9 %) a drobnou špetkou (jen 4 %) osobních článků z vašeho života.


Dáme na doporučení knižních blogerů?


Přiznám se, že odpovědi na tuto otázku mě zajímaly asi ze všeho nejvíce! Plácáme si tu recenze jen tak pro sebe, nebo opravdu ovlivníme čtenáře v rozhodování? Myslím si, že tento bod by kromě blogerů mohl zajímat i mnohé nakladatele a knihkupce.

Ukázalo se, že téměř tři čtvrtiny zúčastněných (73 %) si už někdy koupily nebo půjčily knihu na základě doporučení blogera a výběr se jim líbil. Takové vysoké číslo mě vážně příjemně překvapilo. Dalších 22 % si zatím doporučenou knihu nepořídilo, ale uvažuje o tom. Našlo se samozřejmě i pár takových, kteří s doporučením blogera nakonec nesouhlasili (4 %), ale pouze 1 % ze zúčastněných na knižních blozích inspiraci vůbec nevyhledává.


Jak sledujeme své oblíbené blogy?

Z dotazníku vyplývá, že pokud chceme čtenářům co nejvíce usnadnit přístup k naším článkům, je nejlepší působit zároveň i na sociálních sítích (tuto možnost volí 38 % dotázaných). 27 % čtenářů knižních blogů pak využívá nejrůznějších služeb typu Bloglovin a "pravidelní čtenáři" od Googlu. Jen o něco méně (26 %) navštěvuje své oblíbené blogy zkrátka tak, že je čas od času navštíví a zkontroluje. Nejméně lidí (8 %) sleduje své oblíbené knižní blogy pomocí RSS čtečky.


Závěrem

Z deseti otázek překvapivě vyplynula nakonec spousta zajímavých informací. Některé mohou být užitečné, jiné tu jsou spíš jen pro zajímavost, ale i tak mě bavilo je shromažďovat. Ještě jednou tedy mockrát děkuji každému, kdo dotazník vyplnil!

Velké poděkování za podporu patří také nakladatelství Lucka Bohemia, které pro tři vylosované poskytlo zajímavé knihy.



Co říkáte na výsledky? 
Překvapily vás některé odpovědi?



27 komentářů

  1. Ahoj, většina nejčastějších odpovědí sedí i na mě:D Samozřejmě, knižních soutěží se účastní především velcí čtenáři, výsledek prvních otázek mě vůbec nepřekvapil:D Ale co mě fakt štve, je fakt, že mi lidé nekomentují články. :D Toplist mi ukazuje třeba 50 denních návštěvníků a jeden nebo ani jeden komentář...To mě mrzí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První odpovědi se daly předpokládat, ale chtěla jsem je tu mít proto, aby i "náhodný kolemjdoucí" věděl, jaký typ čtenářů vlastně odpovídal na otázky. :) S těmi komentáři tě naprosto chápu.

      Vymazat
  2. Skvělý článek! Hodně mě zajímaly výsledky toho průzkumu. :) Když jsem to vyplňovala, tak jednoznačně nejhorší pro mě bylo napsat, která kniha se mi nejvíc líbila. Několikrát jsem to přepsala a ještě teď, když čtu odpovědi, tak si říkám: ,,Ne, měla jsem tam dát radši tuhle." :D Je fakt těžký vybrat tu nejlepší, tenhle rok jsem přečetla asi 50 knížek a minimálně polovina byla fakt skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Věřím, že to muselo být těžké, taky jsem chvilku přemýšlela, kterou bych tam vlastně dala já... ale nakonec se naštěstí většině lidí podařilo jednu konkrétní knihu vybrat. :)

      Vymazat
  3. Tohle je hodně zajímavý průzkum, většina nejčastějších odpovědí na mě také sedí :) Docela mě zaujalo to časté zmiňování "Pod nekonečnou oblohou" mezi knihami, které čtenáři nedočetli, protože mně se ta kniha celkem líbila (i když bych ji rozhodně nezařadila mezi oblíbené). Snad je to tím hrozně nepřehledným začátkem, přes který se ne každý prokouše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem mezi odloženými knihami našla dost těch, které se mi líbily. Alespoň je vidět, že vážně máme všichni dost odlišný vkus...

      Vymazat
  4. Mrzí mě, že jsem nestihla soutěž, ale i dotazník, ráda vyplňuju :-) Neuvažuješ, že bys ho vystavila na delší dobu znovu, aby bylo víc odpovědí a vyšší vypovídací hodnota? Samozřejmě ne u každého typu otázky je to relevantní. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nevím... Spíš bych to viděla tak, že třeba časem udělám další průzkum, třeba s jinými otázkami. Tenhle průzkum jsem chápala jako takový bonus k soutěži (popravdě jsem nečekala, že se zapojí tolik lidí), předem jsem stanovila termín konce, a tak mi přijde, že obnovování by bylo poněkud chaotické - nehledě na to, že naprostá většina hlasů přišla v prvních dnech soutěže a zbývající dny přibývalo hlasů stále méně...
      Takže jestli by byl zájem, můžu udělat nějaký další průzkum třeba za pár měsíců. :)

      Vymazat
  5. Zajímavé otázky a zajímavé výsledky. Takové průzkumy jsou fajn věc :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle průzkum je opravdu zajímavý, moc se povedl :) a když se tak zamýšlím nad vlastním blogem, těší mě, že vícemeně splňuji požadavky čtenářů :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super průzkum! Celkem mě překvapilo, kolik málo lidí uvedlo jako zdroj knížek recenzní výtisky. Čekala jsem, že se zúčastní hlavně blogeři a tudíž budou RC převažovat.:-)
    Odložené knihy jsou zajímavá otázka, naprostá většina těch, které jsem z toho četla, se mi naopak líbila moc.:-)
    A jinak gratuluji výhercům!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si myslela, že recenzních výtisků bude více, ale nakonec jsem ráda, že tenhle blog nenavštěvují pouze knižní blogeři... :)

      Co se týče odložených knih - také se mi spousta z nich líbila, dokonce na část z nich jsem napsala i pochvalné recenze. Je zajímavé vidět, že to někteří vidí třeba úplně jinak než já...

      Vymazat
  8. Určitě byl tenhle dotazník zajímavým nápadem ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé odpovědi, i když většina se tak trochu dala čekat. Kromě těch oblíbených a odložených knih, je krásně vidět, jak má na to každý svůj názor :) Tímhle průzkumem, že bych mohla zveřejnit i svůj malý průzkum, který jsem dělala asi před půl rokem na seminárku Knižní blogy jako motivace ke čtenářství, ale odpovědí bylo jen asi 32, protože to bylo jen asi na jeden den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost z nich se dalo předpokládat, ale chtěla jsem, aby si z toho mohli něco odnést i lidi, co se třeba v prostředí knižních blogů zatím nepohybují. Ale hlavně jsem původně vůbec nečekala, že se nakonec zapojí tolik lidí, to bych to asi promyslela víc. :))

      A průzkum zveřejni, to bych si přečetla hrozně ráda! :)

      Vymazat
  10. Trochu jsem měla problém s tím, co odpovědět u otázky o komentářích, protože komentáře píšu jenom tehdy, když mám k článku co říct. Často se mi stane, že mě nějaký článek zaujme a s chutí si ho přečtu, ale zkrátka nemám nic hodnotného, co bych přidala do diskuze, tak nekomentuji. :) Jinak moc hezký průzkum. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) A máš pravdu, nevím, proč jsem si na tuhle možnost nevzpomněla - i já sama to totiž někdy dělám úplně stejně.

      Vymazat
  11. Upřímně nejvíc mě překvapilo, že se ti dobrovolně chtělo vytvářet z těch výsledků grafy a ještě takový složitosti jako word cloud - musela to být piplačka (Dělávám grafy do školy, takže ve volným čase je nechci ani vidět :D a taky mívám úkoly piplačky, takže dobrovolně dělat ještě něco podobnýho není pro mě). Jinak s tím přečtením knihy za týden a tak dost záleží na tom, jestli máš čas. I když bych chtěla knížku na týden přečíst, tak prostě nemůžu, protože ten čas jaksi chybí. Ale o prázdninách, to už je jiná ;) Takže by možná bylo dobrý přidat k výzkumu co člověk dělá za práci/co studuje, a pak bysme i mohli poznat, který obory jsou málo časově náročný ;) Nebo bysme spíš zjistili, že nejvíc knih za nejkratší dobu čtou studenti literatury (překvapivě :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grafy jsem nedělala já, ty automaticky vygeneruje Google po vyhodnocení dotazníků. Bez toho bych se do něčeho takového ani nepouštěla, na to jsem taktéž poněkud líná. :D A word cloud je naprosto blesková věc, jen do wordle.net stačí překopírovat všechna vstupní data a zbytek se vytvoří sám. Nejvíc času mi na tom paradoxně zabralo samotné psaní článku, tedy těch komentářů ke grafům. ;)

      Co se týče množství přečtený knih, tak pochopitelně v největší míře záleží na tom, jestli máš na to čas, to dá rozum. :) Prostě když čas není, tak jdou knížky stranou. Znám ale i plně zaměstnané lidi, kteří každý týden nějakou tu knihu přečtou. Třeba se nedívají na televizi, nebo si čtou v MHD, když někam každý den dojíždějí, ale stačí si i jen hodinu dvě denně číst před spaním, což dělám já, protože trpím nespavostí a bez knihy už skoro neusnu. Podle mě je to hlavně o preferencích, do čeho se rozhodneme ten náš čím dál vzácnější volný čas vlastně investovat...

      Vymazat
  12. Tak to jsem si oddychla, že se ty grafy udělaly sami a nemusela si je dělat ty ;) Netušila jsem, že na word cloud existuje nějakej "program" ;)
    V mhd jsem zkoušela číst, ale je to na nic a hlavně většinu času prostojím, takže to se číst nedá. Čtení mám spojeno s relaxací, což cesta mhd rozhodně není ;)
    Taky trpím nespavostí, kdysi jsem tady právě četla, že si před spaním čteš, tak jsem to vyzkoušela a začátkem semestru mi to pomáhalo, jenže pak už ne. Problém byl v tom, že jsem si četla a byla nervózní a nemohla se do příběhu začíst, protože jsem v duchu věděla, že brzo půjdu spát :D Nejlíp na nespavost mi pomáhá dělat úkoly až do noci, i když někdy taky pak nemůžu usnout. A taky mi pomáhá si před spaním jen tak ve tmě sednout na zem a přemýšlet a přemýšlet a za nějakou dobu jít spát, protože pak už nemám potřebu přemýšlet v posteli ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to tě lituji... U mě je se spaním právě problém v tom, že když si lehnu do postele a snažím se usnout, najednou mi v hlavě začne "šrotovat" spousta myšlenek, dost často i docela zásadních, nemůžu se jich zbavit a během chvilky se z předchozí únavy dočista proberu - a v takovém stavu pak třeba vydržím i celou noc, a to jsem přitom fyzicky unavená... Ale to asi znáš. Zatímco když se začtu do knížky, ponořím se do příběhu, ne do vlastních myšlenek, za nějakou dobu se mi unaví oči a já usínám... Někdy to trvá pět minut, jindy dvě hodiny, ale mám jistotu, že opravdu usnu.

      Vymazat
    2. S těma myšlenkama je to u mě úplně stejný. Kombinace nervozity a myšlenek je na nic, já se hlavně stresuju z blbostí, takže když jsem třeba jednou týdně musela vstávat v pět, tak jsem předtím špatně usínala. Ale pracuju na zlepšení, musí to nějak jít ;) Držím palce, ať ti příběhy pořád pomáhají ;)

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe