Když se vám zasteskne po květinách

neděle, ledna 05, 2014

Poslední knihou, kterou jsem přečetla v roce 2013, byla novela Květinostesk od Michaely Losekoot. Vyšla pouze v elektronickém vydání, takže zarytí papíromilci mají pro dnešek smůlu, všem ostatním ale doporučuji zpozornět.


Michaelu Losekoot můžete znát ze sociálních sítí (a hlavně z Twitteru) nebo z jejího populárního blogu Růžová panda. Michaela pracuje jako produktový manažer a tzv. booklover v knihkupcetví Martinus.cz, odkud ji znám zase já. Květinostesk je autorčinou prvotinou, která původně vznikala jako bakalářská práce na literární akademii a na podzim 2013 vyšla v nakladatelství Youngbooks.



Vír emocí, smyslů a vzpomínek

Postavy Květinostesku vytvářejí poměrně netypický milostný trojúhelník - hlavní hrdinka, mladá žena pracující jako trafikantka na Národní třídě, se jednoho dne za zvláštních okolností seznamuje s o dost starší ženou, se kterou se brzy spřátelí a později jejich vztah rozrůstá do daleko intimnějších rozměrů. Zároveň se ale seznamuje s jejím dospělým synem, a milostný trojúhelník tak získává svého třetího člena. Kromě přítomnosti v novele hraje velkou roli také minulost, která se připomíná v podobě vzpomínek z dětství a ovlivňuje mnohá hrdinčina rozhodnutí.

»Až teď tomu rozumím, stesku po květinách. Místo pod levým druhým žebrem, dva palce doprava a centimetr vzhůru, spojnice mezi pravou a levou plící, v průsečíku je to místo, píchne. Píchne vždy, když vidíte jinou ženu s květinou. Tváří se jinak, dobývané samičky, s váhavým úsměvem, stále ale jako by nic, příliš lehké vítězství, aby stálo za otevřenou radost.«
- M. Losekoot: Květinostesk 

Jsou knihy, které si zamilujete, a přitom si při jejich čtení ani neuvědomíte, že jsou vlastně psány nějakým určitým stylem, protože jejich forma funguje jako pouhý prostředek ke sdělení obsahu. Květinostesk ale v tomto ohledu patří k naprostému literárnímu protipólu. Příběh je tu sice stále důležitý, ale zdá se, že to hlavní jsou tady slova, kterými Michaela Losekoot dokáže popsat všechny zdánlivě nepopsatelné emoce a myšlenky. Staré smutky, pochybnosti, pocity viny, zakázaného ovoce, vzrušení, touha i prázdnota... Právě pocity hrají v Květinostesku hlavní roli a to ony vyprávějí příběh.

Umění popsat nepopsatelné

Na celé knize nejvíc zaujme právě neuvěřitelná originalita, se kterou si Michaela Losekoot hraje se slovy, metaforami a představivostí. Běžné lidské, dokonce i každodenní věci dokáže slovy zachytit tak, že se na ně najednou díváte jinýma očima. Vytváří nové metafory ze starých, interpunkcí vás zastavuje ve čtení, čímž dodává slovům sílu a nové významy. Některé pasáže jsou potom tak dobře napsané, že jsem je četla několikrát dokola a dokola. Nejraději bych se o ně podělila, ale to bych vás připravila o moment překvapení.

Květinostesk je totiž skvělý právě tím, že neustále překvapuje, a to ne příběhem - autorka vás dovede napínat, vzrušovat a fascinovat už jen tím, jak píše. 


Knižní kocovina

Knihu přečtete jedním dechem a po jejím přečtení, poněkud vyčerpáni, odpadnete a čeká vás pořádná knižní kocovina. Popsat Květinostesk pro mě bylo těžší než popsat většinu ostatních knih, a to ne proto, že jeho autorku znám, ale zkrátka proto, že je o tolik jiný než všechno, co jsem zatím četla.

Když jsme byli malí, počítali jsme, kolik puntíků máme na ponožkách, a v letokruzích na babiččtině skříni jsme viděli obrázky, které tam dnes už zdánlivě nejsou. Myslím si, že to mělo souvislost právě s tím, že jsem přečetla Květinostesk, když jsem si jich na té skříni zase po letech všimla.

Květinostesk není pro každého. Ti, co v první řadě hledají fascinující příběh, můžou být z Květinostesku dokonce zklamáni. Jestli si ale chcete přečíst knížku, která vám zas jednou ukáže svět jinýma očima, v jeho "nestereo" podobě, bude tahle krátká novela určitě správná volba.

Mé hodnocení:

★★★★☆


Michaela Losekoot: Květinostesk
Vydalo nakladatelství Youngbooks v roce 2013.


Za recenzní kopii mockrát děkuji nakladatelství Youngbooks.


8 komentářů

  1. Květinostesk je fascinující kniha. Je neobyčejná, a i přesto že je bez převratného děje, je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nestereo teď nejak frčí.
    Recenze navnazuje, avšak já čtu elektronicky (tablet mám stejný, na něm nečtu vůbec, na kindlu nerada) velmi nerada. Možná by to tu ukázku chtělo, že sem tam otravná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tablet pořídila právě hlavně kvůli čtení - do školy mám mraky materiálu v pdf a nechci pořád tisknout, můj kindle 3 pdf moc nezvládá... Překvapivě ale na tabletu poslední dobou čtu i to, co bych mohla číst v kindlu - vyhovuje mi, že má rychlejší reakce a snadněji se v něm listuje. :)
      Nějakou ukázku můžeš najít i na stránkách nakladatelství. ;)

      Vymazat
  3. Souhlasím, Květinostesk je úžasná kniha. Má určitě nejzajímavější formu, se kterou jsem se kdy potkala.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to skutečně zajímavě. Po dlouhé době čtení akčních YA knih, by se možná hodila nějaká změna. Dle úryvku soudím, že její styl je opravdu výjimečný. Závidím lidem, kteří umí popisovat docela obyčejné věci zcela neobyčejně.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tato kniha musí být úžasná. Už dlouho jsem nečetla takhle kladnou recenzi. :-) A ještě zajímavější je vědět, že autorka studuje Literární akademii, stejně jako já. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihy s takýmto námetom milujem, určite sa po nej poobzerám, lebo si ma ňou veľmi zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe