Když se řekne Rowlingová

pátek, března 07, 2014

Jak jsem se už zmínila v předminulém článku (a na facebookové stránce blogu), v pondělí 3. března se v pražském ERA světě odehrála zajímavá akce s názvem Knižní povídání na téma "fenomén Rowlingová". Pořádalo ji nakladatelství Plus, které právě před pár týdny vydalo knihu Volání kukačky, kterou pod pseudonymem Robert Galbraith nenapsal nikdo jiný než J. K. Rowlingová.


Knižní povídání na téma "fenomén Rowlingová" mě mělo jistou už od chvíle, co jsem zjistila, že se taková akce vůbec chystá. S tímto "fenoménem" jsem totiž vyrůstala, dospívala a nakonec i dospěla, což nemůžu říct o žádném jiném spisovateli. Rowlingová pro mě bude mít speciální význam už asi navždycky.



Rowlingová ze všech stran

V pražském ERA světě, který najdete jen kousek od Václavského náměstí, nás hned po příchodu uvítal anglický čaj, skvělé čokoládové zákusky a poslední volný stůl přímo vpředu, navíc se zápisníkem Prázdné místo. Zhruba hodinu a půl dlouhým povídáním provázel Jiří Václavek, kterého můžete znát z ČT24, a jako diskutéři byli pozvaní Ladislav Šenkyřík (překladatel Volání kukačky), Martina Mašínová (šéfredaktorka nakladatelství Plus) a Antonio Blažek (knižní recenzent).

Mluvilo se hlavně o Volání kukačky, ale i o Rowlingové v obecnější rovině. Probíral se styl jejího psaní, jeho kvality i nedostatky. Řeč byla také o proměně, kterou její psaní postupně procházelo, nebo také o možných skrytých podobnostech mezi jejími knihami. Na řadu přišlo i téma pseudonymů včetně úvah nad tím, proč vůbec spisovatelé mají potřebu po nich ve své tvorbě sahat. Rowlingovou i její tvorbu diskutéři probrali důkladně, přitom ale zůstali v profesionální rovině a žádné laciné vychvalování (ve stylu "kupte si naši úžasnou knihu od úžasné autorky") se naštěstí nekonalo. Ladislav Šenkyřík s Martinou Mašínovou navíc popisovali práci na překladu knihy a Antonio Blažek vedle toho připojoval spousty zajímavých a někdy i dost úsměvných postřehů k jejím knihám.

Hodinu a půl dlouhé povídání o Rowlingové uteklo rychle, jedno téma se plynule prolínalo v druhé a na samý závěr několik hostů (kteří se zapojili do diskuse a položili diskutérům i nějakou otázku) dostalo Volání kukačky nebo Prázdné místo jako dárek. Já se tentokrát na nic neptala, jako obvykle mě spousta otázek napadala až cestou domů, ale naštěstí jsem s sebou měla i svou pohotovější sestru, která si přece jen jeden z výtisků "kukačky" svým dotazem vysloužila. A k tomu ještě byla tak hodná, že mi ji na příštích čtrnáct dní rovnou i půjčila.

Příště také dorazte

Formát knižního povídání, který si v pondělí večer vyzkoušelo nakladatelství Plus, s odstupem několika dní vnímám jako příjemnou a zajímavou alternativu k nejrůznějším "knižním křtům" nebo veřejným čtením. Samozřejmě, že i tady byla primárním cílem propagace nově vydané knihy, ale byla to propagace tak nenásilná a zajímavá, že bych na ni klidně zašla znovu. Navíc jsem dostala anglický čaj. A čokoládový zákusek. A slevu na knížku. A knížku! Také jsem se zase jednou viděla s Janou Benešovou z blogu U Margarety, od které jsem ještě nadto dostala další knížku. Zkrátka skvělý večer po všech stránkách.

Martina Mašínová, šéfredaktorka nakladatelství Plus, v průběhu večera několikrát naznačila, že se nakladatelství chystá s podobným knižním povídáním pokračovat, a to třeba i každý měsíc. Jestli by vás to lákalo, stačí sledovat jejich facebook a určitě vám to neunikne.

Nakladatelství Plus má u mě tudíž jedno velké plus a já se už těším na příští téma, byť Rowlingová je jen jedna. ;)






19 komentářů

  1. Teď můžu jen litovat, že jsem na takové akci chyběla. O Rowlingové bych mohla poslouchat a diskutovat od rána do večera. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pražákům, těm je hej :) Vyzerá to na príjemnú akciu. Také niečo by sa páčilo aj mne - inteligentné a vtipné rozprávanie o knihách, zákusok a čaj a dobrá spoločnosť k tomu :) Škoda, že som z druhého konca republiky, išla by som sa pozrieť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale i na druhé straně republiky to určitě literárně žije. :) Jen to asi zrovna není o Rowlingové... :)

      Vymazat
  3. Akce vypadá zajímavě, klidně bych se taky pozvala, ale preferovala bych jiné téma, Rowlingová mě nikdy neokouzlila :-) Čajík, dortík a knížku ovšem lehce závidím, to je tak ale vždy, když se jedná o čaj, sladkosti a knihy. Hezký víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I takoví lidé tedy jsou! :)) Ne, dělám si legraci. Já jsem na Rowlingovou měla dost štěstí i v tom, že jsem byla při každé její vydané knize přesně tou správnou cílovou skupinou. První díl o jedenáctiletém Harrym jsem četla v deseti letech a poslední o sedmnáctiletém taky plus mínus v sedmnácti. A také jsem díky němu začala psát i jiné věci než jen slohovky do školy. :) Hezký víkend i tobě! ;)

      Vymazat
  4. Knižní povídání je super akce, ale Prahu mám bohužel trochu z ruky. A ve všední den je cesta tam prakticky nemožná.:-(
    A závidím zápisník, je úžasný.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám teď zakázanou beletrii do léta kvůli diplomce a státnicím, takže musím odolat, ale zaváhala jsem, když mi došel mail z eReadingu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mail z eReadingu? Nějaká akce? :) Ale jinak zákaz beletrie naprosto chápu, někdy se do toho člověk tak ponoří, že neexistuje nic jiného... :)

      Vymazat
  6. To zní fakt moc dobře, přidávám si na FB připravená sledovat, až se bude chystat něco dalšího.)

    OdpovědětVymazat
  7. Můj vztah k Rowlingové je téměř nulový a to i přesto, že jsem z devadesátých let jsem nikdy Harryho nedočetla a kdyby mě kamarádka nepřemlouvala tak strašně horlivě, pravděpodobně bych ho ani neviděla dřív než v televizi. A přitom je zvláštní, že jsem nikdy nenašla odpověď na otázku, proč mě Harry vlastně nikdy nelákal...

    každopádně - povídání o pseudonymech by mě hodně zajímalo. Vždycky mě zajímalo, co autora donutí, aby nechtěl vidět svoje jméno na obálce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, já to chápu. :) Pamatuji si, že některé mé kamarádky Harryho Pottera přímo nesnášely. Každému zkrátka sedne něco jiného. ;)

      Vymazat
  8. Moc mě mrzí, že jsem nebyla, muselo to být skvělé. JKR je.. nevím jaké slovo použít :) Kdyby to opakovali každý měsíc na nějaké téma, určitě bych příště zkusila přijet

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem s Harrym taky vyrostla - první díl v jedenácti a pak mě to provázelo až dospělosti... Je to zároveň jediné fantasy, které jsem kdy četla, jinak jde tento žánr úplně mimo mě.
    Myšlenka takovéhle diskuse o knize/autorovi mě ale nadchla a příště určitě ráda zajdu!
    Doufám, že v příštích měsících přijde na řadu třeba znovuvydání nějaké klasiky! (Protože novinky prostě sledovat absolutně nestíhám a naopak s reprinty klasických děl se teď roztrhl pytel).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika by byla fajn. Ale těžko říct, pravděpodobně to téma bude nějak souviset s produkcí nakladatelství Plus. No, brzy snad už budeme vědět, jaké téma vyberou... :)

      Vymazat
  10. Rozhodne to musel byť veľmi zaujímavý zážitok. Vždy som sa niečoho podobného chcela zúčastniť. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe