Kam za literaturou #2

sobota, května 10, 2014

Posledně jsem slíbila, že když se mi sejde v mailu několik zajímavých pozvánek na literární akce, dám vám vědět rovnou celým článkem. Tentokrát si musím pospíšit, protože všechny tři, o kterých dnes bude řeč, se odehrávají už v příštím týdnu, první z nich dokonce hned v pondělí. 

Jestli víte o nějaké další zajímavé akci, dejte určitě vědět. ;)

Severský literární večer

Máte-li rádi severskou literaturu, tohle bude něco pro vás. Skandinávský dům ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín, Host a Argo a Literární kavárnou Řetězová pořádá další ročník Severského literárního večera.

16. května 2014 večer v Praze můžete zajít na besedu s autory (pozvání letos přijali norská spisovatelka Kjersti Skomsvoldová, švédský autor hororových příběhů Stefan Spjut a dánská autorka Pia Juulová), která bude navíc doplněna autogramiádou a scénickým čtením. Na místě budete mít možnost pořídit si knihy zmíněných autorů za výhodnější ceny. 

Vstupné je dobrovolné a beseda bude tlumočena do češtiny.



Audioknihy na Vltavě

Zajímá vás, jak se dělají audioknihy? Kolikrát musí herec román přečíst, než si ho můžete poslechnout? Čím vším literární text projde, než se dostane do vašich uší? A co na to jeho autoři? To všechno se dozvíte na lodi (A)VOID Floating Gallery na Rašínově nábřeží, kde v pondělí 12. května od 19.30 hod. proběhne večer Audioknihy na Vltavě.

Na palubě se můžete potkat se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou (Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně) a Vilmou Kadlečkovou (Mycelium: Jantarové oči, Led pod kůží, Pád do temnot) i s některými herci z našich audioknih. Dorazí třeba ostřílená čtenářka Jana Stryková, kterou mohou posluchači znát z audioknih Norské dřevo (Midori), Atlas mraků (Sonmi-451) a Zmizelá (Amy Elliotová-Dunnová) – a aktuálně pracuje i na audioknize Mycelium: Led pod kůží podle prvního dílu sci-fi pentalogie Vilmy Kadlečkové. Nebudou chybět ani režiséři Jitka Škápíková a Michal Bureš, kteří objasní složitý proces tvorby zvukové podoby románů a prozradí, jak pracují s interprety. Na všechny návštěvníky navíc čeká překvapení a soutěže o audioknihy z produkce vydavatelství OneHotBook. Více informací zde.



Svět knihy 2014

Největší knižní událost roku, kterou snad ani nemusím představovat. Svět knihy Praha, mezinárodní knižní veletrh a literární festival, se letos už po 20. uskuteční v Praze a bude trvat od čtvrtka 15. května do neděle 18. května. 

Kromě stánků plných knih (které často seženete s veletržní slevou), kde se dají trávit celé hodiny, je jako každý rok připravený i bohatý program literárních akcí – sama ještě pořádně nevím, na jakou z nich se přijdu podívat, je jich opravdu hodně a nejsem si jistá, co všechno stihnu. Nakonec se budu muset spokojit jen se sobotou, takže doufám, že z ní vytěžím úplné maximum. :) 

Program si prohlédněte tady. Vstupné se liší dle jednotlivých dní, to si prostudujte zase tady.


Chystáte se na některou z akcí – třeba na Svět knihy? :)

11 komentářů

  1. Já bych se ráda šla podívat na Svět knihy, ale vůbec nevím, co od toho očekávat :)

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očekávej spousty stánků s knihami a hromady zajímavých akcí a lidí. :) Stojí to za to. :) Je to zkrátka takový svátek knih. :)

      Vymazat
    2. Jinak, kdyby tě to zajímalo víc, tak po návštěvě loňského ročníku jsem sepsala report: http://brabikate.blogspot.cz/2013/05/svet-knihy-2013.html

      Vymazat
  2. Já jdu na Svět knihy taky v sobotu. Tentokrát jsem to nepodcenila a udělala jsem si značnou finanční rezervu na nákup knížek. :-) Už se nemůžu dočkat, minulý rok to bylo skvělý. Tak třeba se tam potkáme. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já upřímně doufám, že se udržím a moc si toho nekoupím! :) Doma mám ještě spousty knížek, které jsem ještě nečetla, takže v tomhle ohledu bude moje návštěva knižního veletrhu docela náročná, ale pořád si říkám, že tam jdu hlavně kvůli těm doprovodným akcím, tak snad se toho budu držet i na místě... :)) Setkání by bylo fajn. ;)

      Vymazat
  3. Praha, Praha, Praha... škoda. Na Svět knihy bych jela ráda, ale letos mi nezbyly penízky na cestu + vstupenku, tak dám přednost brněnské muzejní noci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinu času pobývám v Praze, a tak mám víc informací o tom, co se tady odehrává, takže bohužel tahle "rubrika" bude trochu pragocentrická...

      Vymazat
  4. Taky se chystám na Svět knihy, taky nevím co čekat (dobrý nápad, vzít si peníze, já platím všude kartou), ale moc se těším. Na jaké se tam chystáš přednášky, pokud tedy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na přednášky se určitě chystám, ty mě na tom baví snad nejvíc! :) Jen jsem zatím ještě neměla čas si k tomu programu sednout a naplánovat si to, takže ještě nevím, které to budou.

      Vymazat
  5. Jak já chtěla na Svět knihy. Bohužel budu v té době v Budapešti :D. Tak snad příští rok :).

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe