Současní čeští spisovatelé: Tereza Boučková

sobota, května 25, 2013


Po Jiřím Hájíčkovi, o kterém byl první díl ze seriálu článků o současných českých spisovatelích, přicházím s další výraznou postavou na našem literárním poli, se spisovatelkou Terezou Boučkovou, které nedávno vyšla nová kniha Šíleně smutné povídky. A právě při psaní její recenze jsem se rozhodla, že další díl seriálu bude patřit jen jí.

zdroj: www.azrodina.cz

Tereza Boučková

Tereza Boučková se narodila v roce 1957 v Praze jako nejmladší ze tří dětí českého spisovatele Pavla Kohouta a jeho druhé ženy Anny. Po maturitě na Akademickém gymnáziu se opakovaně snažila dostat na pražskou DAMU, ale jakožto dcera disidenta (přestože Pavel Kohout od rodiny odešel) a později i jako signatářka Charty 77 nikdy nedostala šanci. Začala tedy pracovat jako uklízečka a aktivně se zapojila do dění kolem Charty 77. 

O sobě samé

První autorčiny publikované prózy začaly vycházet na konci 80. let v samizdatu. Už tehdy se ukázalo že autorčiným hlavním zdrojem inspirace budou její vlastní životní zkušenosti a zážitky. V rozhovorech sice čtenáře upozorňuje, že se jedná o uměleckou tvorbu, nikoli o dokumenty nebo literaturu faktu, ale vysoká míra autobiografie je pro její tvorbu zkrátka typická - a to jak v jejích časných prózách, tak i v románech a povídkách z poslední doby.


Indiánský běh oficiálně vyšel v roce 1991 v nakladatelství Fragment, ale v disentu byl publikován už o několik let dříve - v roce 1990 za něj získala Tereza Boučková cenu Jiřího Ortena, která se od roku 1987 každoročně uděluje mladým českým autorům. Autorka o své povídce říká, že poté, co si přečetla otcovu knihu Kde je zakopán pes, chtěla popsat český disent i ze svého vlastního pohledu.

Její kniha byla dobře napsaná a vzbudila velký rozruch - ať už tím, že se v ní dost kriticky zmiňuje o svém vlastním otci, se kterým má dodnes komplikovaný vztah, nebo tím, že kritice neušel ani Václav Havel, který si byl jeden čas velmi blízký s její matkou.

Rok kohouta vyšel v roce 2008 a dokonce se stal nejprodávanější českou knihou roku. I tentokrát se Tereza Boučková pustila do ryzí autobiografie, ovšem od jejích prvních vydaných povídek uplynulo téměř dvacet let a mnohé se změnilo. V deníkových zápiscích autorka vypráví příběh o tom, jak probíhal rok, kdy její dva adoptovaní romští synové dorostou až na práh dospělosti, kdy se vymykají kontrole a kdy přes veškerou snahu o vštípení vlastních hodnot zůstávají  adoptivní rodiče nepochopeni.

Složité téma, pro některé jen obtížně přijatelné, nicméně nejedná se o konstrukt a fantasii, ale o skutečně prožité a bolestivé období ženy, která má naštěstí dar, že se ze svých životní zkušeností dokáže vypsat. 


Kromě těchto dvou próz autorka napsala i řadu dalších - např. povídky Křepelice (1993), Když milujete muže (1995), Krákorám (1998), zatím jejím posledním vydaným dílem jsou Šíleně smutné povídky (2013). Vedle románů a povídek jí vyšly i sbírky fejetonů: Jen si tak trochu schnít (2004) a Boží a jiná muka (2010), přičemž poslední ze jmenovaných se  zabývá autorčinou láskou k cyklistice. 

Nejen prozaička

Kromě literární tvorby je Tereza Boučková i úspěšnou scénáristkou a dramatičkou. Napsala námět a scénář filmu Smradi (2002), který byl nominován na sedm Českých lvů (jednou z nominovaných kategorií byl i scénář). I Smradi jsou výrazně autobiografičtí - pojednávají o dětství a výchově adoptovaných romských dětí, tedy o událostech, které dějově předcházejí Roku kohouta. Jejím dalším filmovým dílem byl námět a scénář filmu Zemský ráj to napohled (2007), který vychází z její povídky Indiánský běh.

Tereza Boučková v Uvolněte se, prosím (zdroj: www.ceskatelevize.cz)
TIP: Podívejte se na díl Uvolněte se, prosím, ve kterém si Tereza Boučková povídá s Janem Krausem o své knize Rok kohouta.


A co vy? Četli jste něco od Terezy Boučkové? Nebo se chystáte?


3 komentářů

  1. Od Boučkové jsem četla Rok kohouta i Indiánský běh a líbilo. Viděla jsem i Smrady a taky líbilo. Co se mi fakt nelíbilo byl film Zemský ráj to na pohled podle jejího scénáře. Každopádně je Tereza Boučková velice zajímavá žena, vždycky si ráda přečtu rozhovor nebo se kouknu na dokument o ní. Třeba tenhle z cyklu Ženy Charty 77 je moc zajímavý.
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10114412382-zeny-charty-77/206562264000002-tereza-bouckova/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zemský ráj to napohled jsem ještě neviděla, ale doufala jsem, že by to mohlo být dobré...
      Díky za tip, až bude chvilka, tak si to pustím.

      Vymazat
  2. Indiánsky pes ma zaujal, budem to ja zase prekopávať univerzitnú knižnicu...

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe