Červnové dny

středa, června 12, 2013

Venku je tak nádherně, že je čiré utrpení zůstávat doma. Včera jsem se zkoušela učit na zahradě -  spojit příjemné s užitečným - vzala jsem si tedy sluneční brýle, vytáhla si zahradní křesílko, připravila si sešit, výpisky z přednášek, psací potřeby a... Přečetla jsem si asi tak jednu desetinu z toho, co jsem si naplánovala. Zbytek času jsem  totiž sledovala načechrané mraky plující po jasně modré obloze, vlaštovky marně hledající nějaký koutek pro nové hnízdo, nebo jsem se jen tak se zavřenýma očima vyhřívala na sluníčku, zatímco vedle mě chrápal pes. Ráj na zemi.

Ne, učení venku letos nějak nefunguje. A proto jsem teď zalezlá v pokoji a závistivě se dívám z okna na zářivě zelenou trávu, která po těch deštích vypadá jak někde v Irsku, poslouchám všechno to prozpěvující si ptactvo a při tom se snažím dostat si do hlavy, jak Hausenblas kdysi dávno definoval pojem komunikát


Starší fotka, ale přesně odpovídající včerejšímu dni na zahradě.





Tuhle fotku jsem vyfotila telefonem před několika dny pár stovek metrů za naším domem. Nijak jsem ji neupravovala, zkrátka tam v tu chvíli bylo takhle kýčovitě krásně. :-)



Když už jsem v těch fotkách... Náměstí Jiřího z Poděbrad. 

Minulý týden jsem si ve slevě v Neoluxoru koupila román Pnin od Nabokova (největší radost - několik jeho románů mají ve slevě za 99 Kč a jestli máte ISIC, je to minus dalších 10 %). Ta knížka se mi hrozně líbí, i když jsem se zatím nedostala ani do čtvrtiny. Na rozdíl od jeho ostatních knih je Pnin pojatý vcelku humoristicky. No, podívejte se sami:

"Nikdy si netroufl spát na levém boku, ani v těch tísnivých nočních hodinách, kdy nespavost podsouvá touhu po třetím boku, když dva už vyzkoušeny byly."

Novou knižní recenzi nebo jiný smysluplnější článek můžete očekávat příští týden. ;-)
A jak vypadají vaše červnové dny? 






15 komentářů

  1. Ano, konečně je krásně slunečno, po zamračeném jaře příjemná změna k lepšímu. Taky využívám každou příležitost ke slunění, jen musím dávat bacha, abych se nespálila. Knížka na trávě...to se čte hned lépe.
    Jinak nádherné fotografie, kéž bych dokázala takhle fotit. :-) A od Nabokova jsem prozatím nic nečetla, ale v létě se chystám na Lolitu, tak snad se k ní už konečně taky dostanu.
    Máš skvělý blog, objevila jsem ho teprve nedávno, ale od té doby ho pořád prošmejďuju a všechno si pročítám. Výborné recenze, články, fotky... Jen tak dál. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za chválu, jsem ráda, že se ti tu líbí! :-)

      Vymazat
  2. Tiež by som sa nemohla učiť vonku, všetko tam rozptyľuje :) Ale ešte stále si neuvedomujem, že to už nemusím riešiť, minulý týždeň som školu skončila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Venku se vůbec učit nemůžu. Zkoušela jsem to tisíckrát, nikdy to nevyšlo. Nejen, že mě rozptyluje hezké počasí a chci dělat cokoli jiného, vytáčí mě neustále vítr, který mi otáčí stránky, líjají kolem mě vosy a křičící sourozenci... Nejde to. Ještě štěstí, že už jsou skoro prázdniny. :)

    Od Nabokova jsem zrovna nedávno dočetla povídku Oko. Lolitě se ani zdaleka vyrovnat nemohla, přesto se mi docela líbila. Už dlouho plánuju si půjčit nějaký jeho další román, Pnina nebo Mášeňku, snad se k nim teď, když budu mít volno, dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím jak jsem to dělala, ale loni jsem se učila na zahradě skoro celé zkouškové... ještě nezačaly prázdniny a už jsem byla opálená, což vůbec nebylo na škodu. :-) Letos to nějak nejde.

      Od Nabokova jsem četla zatím právě jen Lolitu, tak si chci Pninem trochu vylepšit skóre. :-)

      Vymazat
  4. no fuj, česká lingvistika... upřímně tě lituju. Já měla tu čest v prváku :)
    jinak s učením venku ti rozumím. Já nejsem schopná se soustředit a jakmile se chci učit, tak jedině zalezlá doma. Pak si vždycky přijdu jak upír, když vylezu ven - bílá, nevyspalá s kruhy pod očima, které bolí na sluníčku... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme českou lingvistiku pořád... :-/ tohle je konkrétně u zkoušky z předmětu Stylistika a teorie komunikace. Nic zábavného, ale jsou i horší věci (které mám naštěstí už za sebou! :D).
      S tím upírem to máme stejně... :) Já se sice hrozně snadno opálím, ale stejně rychle zase blednu, takže i když jsem v létě dost opálená, tak to během zimy zmizí a na jaře je ze mě nezdravě vypadající bledule, pokud si tedy nezamaskuji kruhy pod očima. Už abych se opálila! :D

      Vymazat
    2. to se někdo má... já jsem chudokrevná, takže připomínám plátek sýra celoročně, i když se smažím v létě na sluníčku :) prostě se neopálím :)
      u nás byla zase stylistika docela v pohodě a mnohem horší byla ortoepie a lexikologie. Lingvistiku jsme pak měli v rámci úvodu do studia... každopádně na tebe budu myslet. Mě ta všechna jména a slovníky ničily :)

      Vymazat
  5. Venku jsem se učila chvílemi na maturitu před dvěma lety:D, od té doby mi to vůbec nejde. Spíš dělám to samé co ty zavřu oči a vyhřívám se. Dokonce se na lehátku ani číst nedá:D To už je krize!:D Jestli se dokopu ke Stylistice ve třeťáku budu borec!, momentálně bojuju s Morfologii a mám co dělat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce, morfologie je potvora! :-)

      Vymazat
    2. morfologie pokořena, balvan spadl ze srdce:D

      Vymazat
  6. Taky bych chtěla mít zahradu, já můžu tak akorát na balkon a to jen po hodině, jinak tam přímo pere sluníčko a je to taková sauna :D Ale potom je tam taky pěkně, to jo :)
    Ta druhá fotka je fakt úžasná, za prvé musíš mít opravdu dobrý foťák na mobilu a za druhé tam muselo být vážně nádherně.
    Od Nabokova jsem nic nečetla, ale Lolita mě láká.. jenže jsem zrovna v úsporným režimu, co se týče nákupu knih.. a nesnáším, když si půjčím knížku z knihovny, líbí se mi, ale musím jí vrátit! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem za tu zahradu vděčná, nějak si to léto neumím představit bez ní... A za foťák na mobilu jsem vděčná také, je srovnatelný s mnohými kompakty, ale na rozdíl od nich ho mám vždy s sebou a po ruce. :)

      A co se týče půjčování knih, mluvíš mi z duše. Když už nějakou knížku opravdu chci, raději si ji koupím třeba v antikvariátu. Navíc chci mít jednoho dne velkou knihovnu plnou knih, tak střádám poklady už teď. :)

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe