Milostný příběh - z aukčního katalogu?

středa, srpna 07, 2013

Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd. Ano, takto zní celý název knihy, na kterou zde dnes píši recenzi. Kromě názvu aukce se na přední straně obálky této zelené brožury nachází ještě datum aukce (na sv. Valentýna roku 2009) a jméno pořadatele, tedy Aukční síň Strachan & Quinn. A pochopitelně nemohu opomenout ani dvě figurky pudlíků, jakožto malou ochutnávku obsahu.

Ehm, něco nám tu nehraje, že?

Máme tady před sebou brožuru o sto pětatřiceti stranách, které jsou zaplněné fotografiemi položek již proběhlé aukce. Při zběžném prolistování na nás z knihy vykukují nejrůznější fotky knih, oblečení, váziček, cédéček, usušených květin, osobních fotografií, popsaných papírů, starých vstupenek… Dokonce je tu každá položka i předběžně ohodnocena příslušným počtem USD. Jednoznačně se jedná o aukční katalog, o tom nemůže být pochyb.

Co ale může kohokoli vést k tomu, aby si dobrovolně pořídil a pročítal nějaký starý aukční katalog? V tom musí být něco víc! A po přečtení říkám ano, něco navíc v tom opravdu najdete.


V originální formě

Celý tento netradiční výtvor má na svědomí Leanne Shaptonová, americká ilustrátorka a spisovatelka. Rozhodla se vyprávět milostný příběh, ale zvolila si netradiční a neokoukanou formu - aukční katalog. Prohlížíte si jednotlivé obrázky, pročítáte vysvětlivky a popisky, otáčíte stránku za stránkou a najednou před vašima očima začíná vystupovat příběh. Romantická zápletka o začátku, průběhu a i postupném rozpadu jednoho mladého newyorkského páru, novinářky Lenore a fotografa Harolda.

Jejich příběh nám ale není servírován polopaticky a doslovně, jak jsme zvyklí z románů a filmů. Je to, jako kdyby před nás postavili krabici plnou předmětů, které po těch dvou zbyly, a my se jí prohrabávali a postupně se tak díky všem těm fragmentům dobrali k tomu, jak to s těmi dvěma vlastně bylo. Příběh nám tu nevyprávějí slova seskládaná do vět a odstavců, ale fotografie rozbitých hrníčků, Lenořiny nikdy neodeslaná psaníčka pro Harolda zapomenutá v jednom z jejích kabátů, či kýčovité figurky psů, které dostávala od Haroldovy matky.

Ukázka z knihy (zdroj: www.knihazlin.cz)

Ač se to na první pohled možná nezdá, tak všechny tyhle věci seskládané za sebou spolu vytvářejí poměrně zajímavou koláž, která sama o sobě dokáže říci víc než hustě popsané stránky jiných knih.

Když věci vyprávějí příběh

Forma aukčního katalogu je zajímavá i v tom, že spoustu toho nechává na čtenářově fantazii, protože právě tam se příběh odehrává. Fotografie a popisky k nim připsané jsou jen jakýmisi vodítky a berličkami, o které se čtenář opírá.

Příběh sám o sobě není ničím zvláštní, je v podstatě banální a tisíckrát napsaný i prožitý. Je to především forma, co může čtenáře okouzlit a navíc i nutit k zamyšlení…Jak by vypadal náš vlastní aukční katalog? A nakolik o nás dokáží mluvit věci, kterými se ve svém životě obklopujeme? 

Je až překvapivé, jak celá tahle netradiční věc dobře funguje. Je to originální a osvěžující, zvlášť pro někoho, kdo hodně čte a je těžké pro něj objevit něco neotřelého a zajímavého. Nejsem si jistá, jestli bych v knihkupectví tuto knížku koupila jen tak sama pro sebe, ale právě jako osobitý dárek pro náročnějšího čtenáře je to víc než dobrá alternativa, která určitě potěší.


Mé hodnocení:

★★★☆☆





Leanne Shampton: Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.
Vydalo nakladatelství Kniha Zlín v roce 2011, 135 stran, překlad Petr Eliáš.






7 komentářů

  1. Mě tahle knížka hrozně bavila. Přišlo mi to jako naprosto úžasný nápad a záviděla jsem jim každý kousek toho jejich příběhu. A od té doby taky samozřejmě uvažuju, že začnu krást v restauracích slánky :)
    A od téhle autorky jsem ještě četla Was She Pretty? Ta sice česky nevyšla, ale je skvělá i co do výtvarné stránky, takový malý artefakt, takže vřele doporučuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té druhé knize jsem vůbec neslyšela, podívám se po ní! :)
      Jinak, taky si po té knížce začínám víc všímat slánek v restauracích... :))

      Vymazat
  2. Takovou knihu bych si asi půjčila v knihovně, ale nekoupila bych si jí. Sice je to hodně originální námět na knihu a forma vyprávění příběhu, pomocí fotek a útržků ze životů lidí. Ale já si radši přečtu souvislý děj. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem o ní několikrát slyšela. Asi bych si ji nekoupila, ale nápad naprosto skvělý, takže se jdu rychle podívat na online katalog naší knihovny, jestli ji mají :) Díky za připomenutí a moc pěkný článek

    OdpovědětVymazat
  4. To zní strašně zajímavě! :-) Určitě jsi mě touhle reenzí navnadila se po téhle knížce porozhlídnout při příští návštěvě knihovny! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, o ničem podobném, jsem ještě neslyšela! I když se jedná o bezpochyby originální zpracování, tak nevím, jestli bych po knize sama sáhla; možná to je ale tím, že zrovna dvakrát na romantiku nejsem. Ale jak jsi sama řekla, jako dárek by to určitě potěšilo :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe