Na sociálních sítích

neděle, srpna 18, 2013

Pro někoho největší zlo dnešní doby, pro jiného nezbytná součást dnešního světa. Sociální sítě nám sice mnohdy zbytečně kradou čas, ale na druhou stranu se díky nim dozvídáme spoustu cenných informací, ke kterým bychom se jinak nikdy nemohli dostat. Mé čtyři nejoblíbenější jsou Facebook, Twitter, Instagram a Pinterest, přestože se třemi z nich pracuji jen krátce. Vpravo na ně pomocí ikonek trvale odkazuji, ale žádný bližší pohled jsem čtenářům zatím nenabídla. Pouštím se tedy do toho teď. 

Ve srovnání s ostatními mám followerů, fanoušků či odběratelů vlastně jen pomálu. Přesto mě ale ta čísla těší, protože každý z vás má pro mě určitou cenu. Nejde přece o počty, ale o to, že s vámi mohu komunikovat a vy zase se mnou. Nebo se pletu? 
(Ehm, ale když mě začnete sledovat, zlobit se nebudu... ツ )


1) Facebook

U nás rozhodně nejrozšířenější sociální síť, svůj profil tam má kdeco, dokonce i tento blog. Blog Brabikatesvou stránku od ledna 2013, tedy od chvíle, kdy vznikl. Kromě odkazů na nové články se vám snažím sem tam zpestřit "zeď" nějakým tím obrázkem či odkazem na zajímavé čtení, také jej využívám jako nejsnadnější způsob, jak čtenáře informovat o věcech, které se na blog už nevejdou.



2) Twitter

Účet na Twitteru jsem si zakládala už před mnoha lety, kdy se český Twitter teprve začínal "rodit", spousta lidí na něm ještě chyběla a mě po chvíli přestal bavit. Před pár měsíci - zviklána mnoha vlivy, ale hlavně blogerkou Margaretou - jsem však Twitteru dala ještě jednu šanci. A dobře jsem udělala.

Aktuálně pro mě Twitter představuje přísun informací a zábavy, ale také prostor, díky kterému objevuji samé zajímavé osobnosti, které mě v mnohém inspirují. Je skvělé mít možnost "sledovat" vašeho oblíbeného typografa, spisovatele, blogery, herce, novináře... Navíc nelze zanedbat ani fakt, že velké množství čtenářů mi sem přichází právě díky Twitteru. 

Na svůj Twitter účet přidávám odkazy na články a tweety s literární tématikou, ale zároveň jej považuji za svůj osobní profil, tudíž občas zaspamuji s nějakým dalším tématem. 



3) Instagram

Instagram používám od ledna letošního roku, tedy od chvíle, kdy se mi poprvé do ruky dostal telefon s pořádným fotoaparátem. Mám jej jako svůj "zápisník", do kterého si poznamenávám cokoli, co mě nějak vizuálně zaujalo. Výjevy z procházky, úryvky z knížek, občas i nějaké ty (auto)portréty. Zároveň je skvělé, že tu podobně jako na Twitteru můžete sledovat kohokoli, kdo vás zajímá, a objevovat další inspirující osobnosti.



4) Pinterest

Na Pinterest jsem narazila někdy v průběhu loňského roku a nedám na něj dopustit. Neustále aktualizovaná nástěnka plná věcí, které vás zajímají, je zkrátka k nezaplacení. Od tipů na zajímavé DIY projekty přes recepty, grafický design a citáty až po "knihomolské" obrázky, které čas od času sdílím třeba na Facebooku. Škoda, že je na Pinterestu tak málo lidí z ČR. Změníte to? ;)

➙ Brabikate (Kateřina Brabcová) na Pinterestu



Znám sice i mnohé další sociální sítě (Google+, Deviantart, Goodreads, Bookfan, LinkedIn, Grooveshark, Weheartit...), ale právě tyto čtyři zmíněné používám pravidelně, téměř každý den.


Jaké sociální sítě používáte vy? Sledujete jejich prostřednictvím své oblíbené blogery, nebo upřednostňujete spíše klasické odebírání RSS (Bloglovin, čtečky)? 
A co váš blog, má také svou stránku?


20 komentářů

  1. Jsem na Facebooku i na Twitteru, ale Facebook je mi mnohem bližší, protože jsem tam denně a vždycky mě moc potěší, když mi přijde oznámení o dalším pravidelném čtenáři. S Twitterem si moc rady nevím. :-(

    Jsem i na jiných sociálních sítí - nejnověji na Goodreads, pak také Databázi knih i na BookFanu, který bohužel postupně "odumírá", což je moc škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na knižních sociálních sítích sice registrovaná, ale využívám je spíš při vyhledávání informací o knize, než se pro ni rozhodnnu (to hlavně ten Goodreads). V poslední době jsem začala přidávat hodnocení na Databázi knih, ale nevím, jak dlouho mi to vydrží... :)

      Vymazat
  2. Na Facebooku jsem zvedla palec s radostí, ostatní sociální sítě nemám. Twitter mě nikdy moc nelákal, Instagram jde mimo mě, protože mám Windows Phone a Pinterestem se začnu proklikávat, až dočtu tento článek :D

    Nejčastěji jsem já vidět právě na Facebooku. I když vidět - věčně jsem offline, protože nemám ráda, když mi někdo píše. Někdo - někdo, o kom nechci já vědět. Ti kdo mě znají ví, že mi můžou psát pořád, a že já se jenom maskuju :D Hodně času trávím pak na weheartitu a v poslední době i na Goodreads :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) A s tím Facebookem to dělám úplně stejně. Už od dob, kdy všichni používali ICQ jsem bývala často "neviditelná". Zkoušela jsem si čas od času chat zapínat, ale má produktivita se pak rovná nule, nic za ten večer/odpoledne nestihnu. :)

      Vymazat
  3. Já využívám Facebook a Pinterest, a oboje podobně jako Ty:) Na Twitteru mám osobní účet, ale skoro vůbec tam nechodím, musím začít.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvou facebookovou stránku mám ráda, vždycky narazím na něco zajímavého... :)

      Vymazat
  4. Díky za zmínku. :) Jsem ráda, že jsi Twitteru přišla na chuť. Pro mě je to nevyčerpatelný zdroj zajímavých článků, lidí a inspirace, stejně tak i Pinterest, kde sice profil ještě nemám, ale uvažuju o jeho založení a prozatím se chodím kochat k ostatním - třeba zrovna k tobě. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za "nakopnutí" tím tvým článkem. Sice bych to zkusila asi časem třeba i bez něj, ale určitě by to trvalo mnohem déle. ;)

      Vymazat
  5. Jsem všude,kromě twitteru. Pinterest mě dřív hrozně bavil,ted tam jen občas nakouknu..ale instagram,to je skoro závislost!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Pinterestem to mám taky návalové, prostě když hledám nějakou inspiraci. :)

      Vymazat
  6. Pro mě by FB stránka (jako pro blog) neměla smysl. Zase tak aktivní nejsem a jsem spíš deníčkář než abych přidávala nějaké užitečnosti. Vystačím si s Bloglovinem a FB mám jen pro sebe. A Twitter, to je pro mě nejlepší čtečka a komunikační platforma, bavím se tam s úžasnými lidmi, s nimiž bych jinak neměla šanci mluvit. Pinterest jsem si nedávno založila taky, ale už po pár minutách jsem zjistila, že to je neskutečný žrout času. Hrozně mě to vyděsilo, co všechno jsem tam hned označkovala, a tak jsem to zavřela a už tam nelezu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tím Pinterestem naprosto chápu. :D Jen s tím rozdílem, že já nemám takovou sílu, abych se odstřihla od takového množství zajímavých věcí! :))

      Vymazat
  7. Mám Facebook, Twitter, Google+, linkedIn, Github, Pinterest, Foursquare, Fitbit, Endomondo, ale jinak je mi fajn. Ono všechno má svoje využití. Hlavní je se z toho nezbláznit a používat nějak s rozmyslem. Aktivní jsem všehovšudy na Twitter, ostatní spíše okrajově, hodně okrajově nebo vůbec.

    Hlavně platí, že sociální síť není tak o sociální síti, ale o lidech, které tam nalezneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, to se mi na sociálních sítích líbí. Můj první pokus s Twitterem ztroskotal právě na tom, že jsem tam nenašla žádné lidi, co by mě vyloženě zajímali. A přitom teď, ačkoli ta síť funguje až na pár detailů pořád stejně, mě naopak vlastně baví. :)

      Vymazat
  8. Jsem na Facebooku (osobní profil i blog), mám profily na ČSFD a Databázi knih... a to je všechno :-) Přiznám se, že mi to úplně stačí, sice jsem si založila účet i na Twitteru, ale napsala jsem jen dva příspěvky a potom ho nechala ležet ladem. Nepopírám nicméně, že všechny stránky, které jsi zmínila, mohou mít své využití, ale já osobně bych pak nejspíš netušila, kam mám psát dřív a "žralo" by mi to čas potřebný pro důležité věci. Když ale někomu vyhovuje mít více podobných stránek, tak ať je klidně má :-) Mimochodem, tvůj blog mám na FB lajknutý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom, že to "žere" čas, není pochyb. Na druhou stranu si ale říkám, že na rozdíl třeba od jiných žroutů času to má pro mě určitý přínos... :)
      Moc díky za like. ;)

      Vymazat
  9. Kdesi jsem četla jednu hlášku o facebooku a twitteru, se kterou naprosto souhlasím, a to že facebook je na pronásledování kamarádů a twitter na pronásledování celebrit. :):) Mám oboje, i když twitter používám spíš pasivně, aktivnímu tweetování jsem ještě nepřišla na kloub. Pinterest jsem dosud neznala, ale ten nápad se mi líbí. Vypadá to na další závislost... :D Nejvíce času trávím asi na tumblru, i když to není vyloženě sociální síť, ale také je vysoce návykový. :) Když si teď uvědomuji, kolik těch sociálních sítí využívám, tak se začínám docela hrozit..ale uniknout tomu neumím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také nedokážu! :))
      Ale ta hláška je vážně trefná.
      Tumblr naštěstí využívám jen maličko, jako galerii svých fotografií, dalšímu využití se bráním, protože by to určitě také nemělo konce. :))

      Vymazat
  10. Já jsem úplnej loser :D samozřejmě mám FB... a pak taky pinterest, ale moc mu nerozumím, spíš si tam prohlížím obrázky :D
    ale osobně za konec světa považuju to, že si facebook zrušila Kate Zemanová :D

    OdpovědětVymazat
  11. FB jsem smazala a je mi bez něj líp. Měla jsem pocit, že to tam hodně umíralo. Já využívám hlavně mobilní aplikace, protože počítač a notebook používám vážně málo. A na mobilní klávesnici jsem si zvykla, takže napsat článek nebo komentář je v pohodě. Používám pořád Blogger, Weit, Tumblr, Instagram a pokud můžu počítat i Skype, Kik, Gmail, YouTube a čsfd, tak je to vše. A Twitter mě vůbec, ale vůbec nebaví.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe