6 důvodů proč blogovat o knihách

úterý, listopadu 05, 2013

Pro ty z vás, kteří čtete můj blog, ale svůj vlastní knižní blog dosud nemáte, jsem sepsala pár důvodů, proč byste to podle mě s knižním blogováním mohli zkusit. 
Budu ale ráda, když si tento článek přečtou i moji blogerští kolegové. Napište mi prosím, jestli se mnou souhlasíte, a doplňte třeba i další důvody, na které jsem zapomněla. ;)

1) Je nás málo


Na jednu stranu se může zdát, že je knižních blogů hodně. Když před pár týdny Albatros oznámil, že hledá knižní blogery, už druhý den se jim prý ozvalo přes sto(!) zájemců. Na druhou stranu je ale nutné si uvědomit, že většina knižních blogerů jsou v současné době dospívající slečny, které čtou - jak jinak - romány pro dospívající slečny. 

Nic proti tomu, ani já jsem ve třinácti nečetla Vojnu a mír, nicméně blogů o "vyspělejší" literatuře najdete jen maličko
Jsme tu osamělí, no vážně! 
Přidejte se k nám! ;)

2) Knihy se k vám jen pohrnou!

Miluji ty chvíle, kdy přijedu domů a čeká na mě balík s knížkami na recenze. Přišly mi prostě jen proto, že jejich odesílatel chtěl, abych o nich napsala na svém blogu. Jiní lidé kvůli stejným knížkám chodí do obchodů a šetří si na ně. 
A já je dostanu. Hezky až pod nos. A navíc jen proto, že o nich napíšu jeden článek. 
No nezní to dokonale? 

Když sepíšete pár recenzí knížek, které máte doma (nebo které si půjčíte třeba z knihovny), a získáte i nějaké ty návštěvníky, můžete rozjet spolupráci s různými nakladateli a knihkupci. Když vytrváte, budete si moci ukázat na téměř jakoukoli knižní novinku, pokud tedy nebudete toužit po takových, jejichž nakladatelé s blogery (ještě) nespolupracují. 


Věřte, že mezi mnohými nakladateli i knihkupci je velká poptávka po blogerech, kteří by se zabývali jinou než "young adult" a fantasy literaturou. Každý takový bloger je pro ně totiž šance na zviditelnění jejich knih.

Nakonec neuplyne týden, kdy by vám do mailové schránky nepřišla nabídka na další recenzní výtisky. Dokonce se může i stát, že jich budete dostávat víc, než je ve vašich silách. 
Ale to už je zas jiná pohádka.

Blogování není o recenzních výtiscích, ale je to jedna z těch nejpříjemnějších věcí.

3) Přečtete víc knih

Nic vás tolik nedonutí otevřít si knihu jako pocit zodpovědnosti, že do několika týdnů o ní máte napsat recenzi. Tudíž strávíte méně času bezduchým projížděním fejsbůků a internetů. Tudíž méně času strávíte nad seriály a o televizní zábavě ani nemluvě. 

S každou přečtenou knížkou ze sebe navíc budete mít lepší pocit, protože do čeho jiného lépe investovat svůj čas než do skvělé knihy?



4) S blogem z knížek vytěžíte ještě více

Od té doby, co píši o knihách, si na knize víc všímám věcí, kterých si jiný čtenář třeba ani nevšimne. A také o nich více přemýšlím i ve chvílích, kdy nečtu. Není to proto, že bych snad ve čtení byla lepší a vnímavější, ale je to jednoduše proto, že už při čtení vím, že o knize budu psát, a tak ji kromě samotného čtení vlastně i zkoumám. Všímám si detailů, stylu, uzavřených i neuzavřených zápletek, propracovaných charakterů a dalších věcí. Uvažuji nad tím, co bych o knize chtěla napsat.

A čím víc o knize přemýšlíte, tím víc vám její čtení může přinést. A to i v případě, že čtete knihu, která vám zrovna nesedla.



5) Budete moudřejší a empatičtější

Je vědecky dokázáno, že čtení "nebrakové" literatury výrazně zvyšuje schopnost empatie - díky jejímu čtení se tedy snadněji dovedete vcítit do druhých lidí. Schopnost empatie je také nezbytná v případě, že byste se rádi stali spisovateli - pokud se nedokážete vcítit do svých postav, těžko bude váš příběh za něco stát. Částečně i proto tolik spisovatelů radí, abyste stejný čas, který strávíte psaním, věnovali i čtení ostatních autorů. 

A obdobně to vidím i s moudrostí. Zkrátka a dobře, čím víc knih přečtete, tím lépe pro vás. A jak už jsem psala v bodě č. 3, s knižním blogem knih přečtete skutečně o dost více.


6) Poznáte lidi, kteří jsou jako vy

Blogování je způsob, jak se seznámit s lidmi, kteří jsou stejného založení jako vy samotní. Na váš blog budou chodit lidé, kteří čtou stejné knihy jako vy, budete s nimi diskutovat v komentářích, navštěvovat jejich blogy a jednoho dne se seznámíte třeba i osobně - ať už na soukromé schůzce nebo na nějakém knižním křtu, velkém knižním srazu či dalších akcích. 

Blogování o knížkách tedy může být vlastně i dost společenská záležitost. ;)




A to jsou tedy mé důvody. Určitě nejsou všechny a budu ráda, pokud se o ty další podělíte v komentářích! ;)


Za inspiraci k tomuto článku děkuji Janě Benešové, která mě k jeho sepsání přivedla svým článkem Proč miluju blogování. Pokud vás navíc představa knižního blogování láká, už pozítří Jana pořádá speciální kurz, který vám doporučuji všema deseti.


Tak co, přesvědčila jsem někoho?



(zdroje obrázků: weheartit.com, pinterest.com)

56 komentářů

  1. Již několikrát jsem se pokoušela napsat o knize, kterou jsem přečetla a kterou jsem chtěla ostatním doporučit, ale přišla jsem na to, že recenze na kosmetiku nejsou to samé co recenze na knihu. Jednoduše o nich nedokážu psát! Pár pokusů se mi vydařilo, nicméně nejde tak úplně o popis knihy jako o vyjádření mého názoru na ni anebo článek o tom, co jsem si z té knihy vzala za ponaučení.
    Proto recenzování knih ponechávám na jiných, kteří jsou v tom dobří, jako jsi třeba ty :) Jsem ráda, že jsem narazila na tvůj blog, protože jak sama říkáš, knižních blogů je dost, ale spousta autorek čte jen Upíří deníky a podobné a na to já vážně nejsem. Díky tvému blogu už jsem si pořídila a přečetla pár zajímavých knih, na některé se chystám a několik jiných jsem prostřednictvím nich narazila. Takže díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! :) Moc mě těší představa, že ty mé recenze přece jen někoho přivedou ke knížkám, ke kterým by se jinak nedostal.
      Já bych zase asi nedovedla psát recenze o kosmetice - a přitom je čtu a vyhledávám, než si něco pořídím. Třeba si ale zatím jen nevěděla, jak na to. A právě ponaučení z knihy a vlastní názor taky může být součástí recenze, takže určitě nic není ztraceno. ;)

      Vymazat
  2. To je od tebe milé. :) Jinak s těmi důvody stoprocentně souhlasím, ten pátý se mi zvlášť líbí...a pak taky samozřejmě to, že dostanu knížky až pod nos. :D

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou opravdu pádné důvody! Recenzi si občas nějakou napíšu, ale bohužel mám blog zaměřený trochu jiným směrem a teď si díky tomuhle článku říkám, že je to škoda. Zvlášť přísun novinek do mojí knihovny by se mi zamlouval. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj blog mám moc ráda. :) Podle mě bys ho ani nemusela měnit, vlastně by do tvého blogu recenze i zapadaly, protože knihy můžeš zkoumat z hlediska tvůrčího psaní. Takže jen do toho. ;)

      Vymazat
  4. Já bych psala recenze všema deseti, ale problémem je, že jsem zrovna ve třetaku na bakalařovi a nestíhám číst všechny klasiky (zrovna ted revizora) a do toho jeste novinky, to proste nejde stihat. Ale fakt me to mrzi :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Revizor je zrovna docela pěkný čtení, ne? :)
      Někdy to zkrátka nejde, to chápu. Já čtu knížky hlavně před spaním, kdy si potřebuju vyčistit hlavu od všech myšlenek na své povinnosti a další každodenní záležitosti, takže se mi potom lépe usíná i spí. Tudíž čtu vlastně za jakýchkoli okolností. :)

      Vymazat
  5. Recenze by mi nedělalo problém psát, spíš mám problém si najít čas na samotnou knížku. Navíc je zde trochu opomíjen nepříjemný fakt, že sice knihu dostanu zadarmo, ale nemusí se mi žánrem vůbec líbit. Možná je to jinak, ale tlak času mě stejně nezavede na tuhle cestu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče žánru - knihu si samozřejmě předem vybíráte, nemusíte tedy číst knihy, o kterých víte, že by se vám nelíbily. Zkrátka si vyberete z nabídky tu, která vás zaujala, a ta vám potom přijde k recenzi.

      Jestli ale knihy nečtete, tak o nich samozřejmě jen těžko budete moci psát...

      Vymazat
  6. Možná je vás málo, ale pořád jste na tom lépe než blogeři, kteří píší o filmech (těch je opravdu nízké množství). No nic, to jsem si jen tak postěžovala na okraj :D
    Tvé důvody jsou velmi dobré a pravdivé. Už dlouho si pohrávám s myšlenkou, že bych na blog něco napsala o knihách, které přečtu a zaujmou mě, ale časově jde tento plán trochu proti mně. Uvidím ještě, co z toho bude.
    Mimochodem, tak mě při čtení článku napadlo, jestli bys třeba nechtěla přidat seznam těch knižních blogů, které se zabývají i něčím jiným než jen YA fantasy. Vsadím se, že by to spousta čtenářů ocenila, nejenom já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad tím už jsem jednou uvažovala, ale nakonec jsem to nezrealizovala. Možná bych ale mohla, díky za tip. ;)

      Vymazat
    2. Já bych ten seznam taky ocenila ;-)

      Vymazat
    3. Ano, ten seznam blogů by byl vážně super :) Jinak článek - krásná motivace, jen vědět, jak napsat pořádnou recenzi

      Vymazat
    4. Něco tedy s tím seznamem vymyslím. :)

      Vymazat
  7. Motivující článek, při jeho čtení jsem si zase uvědomila, jak mi blogování chybí. Jak je kreativní a naplňující :) My jsme měli s partnerem jeden společný blog před pár lety.. Žili jsme tehdy v zahraničí a používali ho jako kanál k prezentaci našich zážitků pro rodinu a známé, které jsme několik měsíců neviděli. Hrozně nás to tehdy bavilo a říkali jsme si, že s tím budeme určitě pokračovat i potom, co se vrátíme domů do ČR. No a po návratu jsme nenapsali už ani jeden článek. A to jsme přitom měli tolik nápadů, o kterých jsme chtěli psát, já jsem tam chtěla mimo jiné uveřejňovat i knižní recenze. S myšlenkou vzkřísit tento blog si pohrávám v poslední době docela často, ale pořád jsem se ještě neodhodlala. Na jednu stranu se obávám časové zátěže, protože pravidelné přispívání na blog zabírá spoustu času - ať již přípravou obsahu, fotek či tvorbou samotného textu - a já jsem v tomto dost puntičkář, než nějaký text pustím do světa, jsem schopná ho 2 dny předělávat :) nebo jestli mě nemotivuje to, že si nejsem jistá, zda by to vůbec někdo četl. Nicméně poslední rok se hodně věnuji sledování knižních novinek, čtení různých recenzí atd., stal se ze mě takový jak sama říkám "shromažďovatel" a říkám si, že bych se měla donutit je začít nějak systematicky číst, nejen sledovat. Navíc mě dost zajímá česká nakladatelská scéna, mám různé připomínky, které se snažím uspokojovat zatím po různých diskuzních fórech či na webových či fb stránkách nakladatelství :) Tak nevím, jestli se konečně rozhoupu kromě tlachání o knihách a autorech také sama něco konstruktivního vytvořit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být tebou, tak to zkusím. ;) Jakmile zjistíš, že tě to naplňuje, řekneš si, že ten čas za to stojí. A nikde není psáno, že příspěvků musí být spousta, hlavně aby byly zajímavé, takže to s tím časem třeba ani nemusí být tak náročné. Nejde třeba jen o recenze, můžeš psát právě články o svých postřezích, kterých máš očividně dost - to by myslím mohlo být obzvlášť zajímavé čtení! ;)

      Vymazat
  8. Souhlasím se všemi body :) Ať si každý kdo chce říká mít doma knížku pěkně pod nosem je prostě skvělý bonus blogování :) Ještě bych přidala bod, který já strašně ráda všude připomínám, že pro mě je jeden z velkých důvodů blogování to, že motivuji další lidi ke čtení, že díky mým recenzím a všemu jdou, koupí si knihu, přečtou jí, i když by si jinak normálně pustili třeba film a to je pro mě ten hlavní hnací motor! :) A s posledním bodem souhlasím naprosto, díky blogování jsem se seznámila s tolika skvělými lidmi!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tohle je hodně důležité! :) Díky, že jsi to zmínila.
      Když zjistím, že si díky mému článku někdo koupil knížku a ještě k tomu se mu vážně líbila, je to fakt pěkný pocit. To jsou ty chvíle, kdy si říkám, že to opravdu má smysl. :)

      Vymazat
  9. Pěkný článek. :)

    Tisíckrát jsem přemýšlela nad tím, jak ráda bych měla knižní blog, naučila bych se psát perfektní recenze a lidé by mě četli proto, že by chtěli znát můj názor na knihy... Jenže k tomu vede dlouhá cesta a já už poslední dobou ztrácím disciplínu i na to "deníčkové" blogování. A asi hraje velkou roli lenost. :D

    Poslední dobou mě ale (hlavně po tom, co jsem na tvoje doporučení přečetla Umění prokrastinace!) napadá, že by vedení knižního blogu byla vážně krásná forma prokrastinace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky se to tak dá brát. :) Určitě je to jedna z nejlepších forem prokrastinace, za kterou by nás autor Umění prokrastinace jistě pochválil! :))

      Vymazat
  10. Skvěle napsaný článek a ve všem máš pravdu. Díky knize se dostaneme na tolik míst a prožijeme tolik věcí, že nechápu lidi, kteří nečtoua o tuto šanci se ochuzijí.

    OdpovědětVymazat
  11. Naprosto s tebou souhlasím, ve všech bodech. A ten pocit, když si vyzvedáváš balíček z pošty? K nezaplacení. :)
    A taky si zlepšuješ známky ve škole, když se to tak vezme. Například z češtiny se mi výrazně zlepšily slohy, stejně tak vyjadřování. Já to říkám pořád, zakládejte knižní blogy, budete se mít jedině lépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to je další výhoda, na kterou jsem si nevzpomněla! :)

      Vymazat
  12. Hezky motivační, pravdu máš :) Hned mám chuť zas něco sepsat ;) Moje motivace k blogování poslední dobou potřebuje pošťuchovat. Nebo bych potřebovala den, co má tak 28 hodin. Minimálně
    Jinak je dobře, když to někdo dělá kvůli sobě a svým pocitům z knížek a ne proto, aby dostal zadarmo recenzní výtisk, na tyhle "blogery" jsem trochu alergická...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel i takoví se najdou...
      Za den s 28 hodinami bych byla nesmírně vděčná! To by se dalo stihnout věcí... Ale možná že by vážně ani těch 28 nebylo dost. :)

      Vymazat
  13. Krásně jsi tento článek napsala. Je pravda, že od té doby, co mi začaly chodit recenzní výtisky, tak se na četbu knih koukám trochu jinak než předtím. Více nad příběhem, charaktery postav přemýšlím, je to opravdu zajímavé takhle sledovat. :-)

    Nejvíc mě ale asi zaujal 5. bod, v tom je opravdu tolik pravdy. :))

    OdpovědětVymazat
  14. Už dlouho si pohrávám s myšlenkou že bych do toho šla. Mám blog zaměřený na literaturu a do toho recenze zapadají. V naší knihovně mě všichni už znají, vědí že jsem tak trochu knihomol :D Tento článek mě docela inspirovat. Se spolužačkou pořád meleme o knížkách, takže o tom opravdu uvažuji. V dnešní době je hodně dětí při zmínce o knihách pod stolem (příklad moje mladší sestra), ale myslím si že každá recenze nakopne jedno dítě ke čtení! Jako mě, taky jsem dříve na knihy nesáhla, ale teď si kupuji knihy jako nikdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě článek inspiroval. Jen do toho. ;) Právě takovýhle pohled na knihy musíme bořit. :)

      Vymazat
  15. Kurz Jany byl super a přes něj jsem se dostala sem. A začetla jsem se hned. :) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé! :) Byla jsem na jejím prvním kurzu a nemůžu než souhlasit. :)

      Vymazat
  16. Skvelý článok, všetky dôvody sa mi páčia, vystihla si to. Začínam premýšlať, že napíšem nejakú tú recenziu. Milujem knihy, veľmi rada čítam, ale nikdy som nepremýšľala nad tým, že by som mohla o prečítanej knihe napísať článok. Možno som sa bála, že by to nikto nečítal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Vyzkoušej to - nic za to nedáš a zjistíš, jestli tě to baví a jestli si to někdo bude číst (a já věřím, že bude!). ;)

      Vymazat
  17. Zní to skvěle a hrozně ráda si čtu tvoje recenze. V létě jsem se rozhodla, že to taky zkusím, ale nějak se prostě nedovedu přinutit něco napsat. Teď už bych si tu knížku musela přečíst ještě jednou, protože už jsem všechno, co mě ve chvíli čtení napadalo, zapomněla. Doufám, že se k tomu snad jednou dostanu. Myslím, že by mě to i docela bavilo, jen se sakra donutit! Nechť žije prokrastinace! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak napiš recenzi na příští knížku. ;) Věřím, že by ti to šlo, takže jen do toho! ;)

      Vymazat
  18. Zcela a naprosto souhlasím se vším, co si napsala, hlavně s tou 3. a 4. Co jsem začala psát o knihách, tak knížek nejen přečtu mnohem víc než dřív, ale tak nějak je i jinak vnímám a všímám si více jejich detailů - jak už si ostatně sama napsala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že to vidíme stejně. Má to zkrátka spousty výhod. :)

      Vymazat
  19. Jojo, poslední dobou víc než kdy jindy čtu a čtu a teď je mi ještě víc líto, že o knížkách nedovedu nic moc kloudného napsat.. Pravdou je, že mám v plánu si přečíst mnoho desítek starší knih, takže je to vlastně dobře, že něco takového nedělám, když by se mi do toho ještě hrnuly knížky nové, tak už bych tím spíš nevěděla co dřív:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak psát se dá samozřejmě i o starších knihách, novinky nejsou podmínkou... a když se nějaké přihrnou, stačí je odmítnout. Takže žádný problém, jestli by tě to lákalo, tak jen do toho. ;)

      Vymazat
    2. Zatím mám pocit, že se obzvlášť o knížkách neumím nějak dost smysluplně vyjádřit, sdělit někomu nějakou hlubší myšlenku kterou třeba příběh skrývá a podobně.. Takže třeba časem:)

      Vymazat
  20. Jako vždy skvěle napsaný článek. Souhlasím úplně se vším. Snad bych jen dodala, že blogování je tak trochu zaměstnání na plný úvazek. Když člověk chce, aby byl jeho blog navštěvovaný a nakladatelé o jeho recenze měli zájem, vyžaduje to čas, nápady a snahu o to aby byly články, co nejkvalitnější a prostředí blogu co nejpříjemnější, aby se tam čtenáři rádi vraceli. Blog jim také musí mít co nabídnout, inspirace a originalita se vždycky cení. Blogování je tedy především pro ty, které to opravdu baví a chtějí jej dělat poctivě, nikoli ze ziskuchtivých důvodů. Pak je to radost jak pro ně samotné, tak i pro nakladatele a čtenáře... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :)
      Asi jsem naivní, když jsem to tam nenapsala, ale vidím to stejně - vlastně si neumím představit, že by někdo zakládal blog jen proto, aby dostával knížky zadarmo, a nebyla v tom tak nějak automaticky zahrnutá i ta láska ke čtení, k psaní a zájem o čtenáře a zajímavé články. Ale asi to tak nejspíš není vždycky, bohužel.
      Máš pravdu, že to zabere spoustu času, ale zase na druhou stranu není nikde psáno, že na tom blogu se musí každý den něco dít - někdo to sice třeba zvládá a dělá to rád, já ale píšu průměrně jeden článek týdně (někdy i dva, ale to už je spíš výjimka), protože zkrátka tomu nechci obětovat víc, i když mě blogování baví, a také pořád funguju. :) Zkrátka... ten balanc je možné najít, ale jak říkáš, podmínkou je, aby to bylo pro radost, pro čtenáře. :)
      Díky ještě jednou! :)

      Vymazat
  21. Ráda píšu o knihách, které jsem přečetla. Bohužel mám pocit, že tyto články nepatří k těm úspěšnějším, a ačkoliv na ně stáhne hodně lidí vyhledávač, tak pravidelní čtenáři je spíše přeskakují a mají raději třeba historky ze života. Což je trochu škoda, na druhou stranu chápu, že pokud danou knihu nečetli nebo o ní ani neslyšeli, tak k ní budou mít těžko co říct. Jinak moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  22. Moc pěkný článek, třeba se poučím a začnu sepisovat čupr recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím, mám otázku. Když už se někdo rozhodne blogovat a psát knižní recenze, je nějaký způsob, jak na sebe trochu upozornit? Zviditelnit se, aby vůbec někdo o blogu věděl? Nemyslím tím, že by člověk hned chtěl mít stovky čtenářů, na to je asi dobrý čas, ale přece jenom nikdo nechce psát pro nikoho, nebo pro jednoho nebo dva čtenáře. :-) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím. :) Dobrá otázka. Způsobů je vícero, nejdřív jsem si myslela, že je sem do odpovědi vypíšu, ale nakonec jsem se rozhodla, že z toho udělám rovnou nový článek na blog. Takže do dvou týdnů by se tu měla objevit odpověď ve formě článku. ;)

      Vymazat
    2. Lepší odpověď jsem si nemohla přát. :-)

      Vymazat
  24. Cha, keď som si prečítala bod číslo jedna, skoro som vyprskla od smiechu. :) Ako som objavila FB svet knižných blogerov, tak sa mi zdá, že píše naozaj úplne každý. Ale máš pravdu, väčšinou je to fantasy a YA. Nie že by to boli zlé knihy, aj ja ich rada čítam a píšem o nich, ale čoho je moc, toho je príliš. Tak som rada, že som to tu objavila, zoznam stránok s "normálnymi" recenziami je tiež super nápad. Inak ma zaujal bod č. 4 - ja som vlastne začala písať recenzie preto, že sa mi v hlave samé tvorili :) Človek si len tak žehlí a zrazu má sformulovanú polovičku recenzie o knihe, ktorú práve číta... Tak to muselo ísť von :) Ale najväčším prínosom je pre mňa tá spoločnosť ľudí, ktorí radi čítajú. S mamou a sestrou, ktoré sú tiež knihomolky ako ja, som bola zvyknutá preberať knihy, rozprávať sa o nich; odkedy som sa presťahovala do ČR, tak nemám vo svojom okolí nikoho rovnako nadšeného do literatúry. Hrozne mi to chýbalo, preto je pre mňa pobyt v internetovej literárnej kaviarničke naozaj osviežujúci :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Tenhle článek jsem četla asi před dvěma měsíci, ale odpovědět na poslední otázku mohu až teď - ano, ano, ano! Psát o knihách mě vždycky neskutečně bavilo, takže jsem se k tomu konečně odhodlala. Mimochodem, ten druhý bod by se mi taky moc líbil, akorát bych potřebovala najít někoho, kdo vydává/prodává v angličtině + recenzáky poskytuje. :D

    OdpovědětVymazat
  26. Děkuji za článek, nicméně faktem je to, že tp vůbec není legrace psát na knížky recenze:) Koukám, jak se mi to rýmuje :D Píšu blog o kosmetice, dnes jsem založila o knížkách a je to horší, než jsem si myslela :D

    OdpovědětVymazat
  27. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/search/label/Kni%C5%BEn%C3%AD%20recenze

    OdpovědětVymazat
  28. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/search/label/Kni%C5%BEn%C3%AD%20recenze

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe