10 tipů, jak získat čtenáře knižnímu blogu

pondělí, ledna 20, 2014

Řada začínajících blogerů řeší problém, jak na svůj blog dostat první čtenáře. Od té chvíle, co jsem před časem zveřejnila článek 6 důvodů proč blogovat o knihách, se mi ozvalo hned několik lidí s prosbou o radu.

Možná nejsem ten nejpovolanější bloger, který by takovýto článek měl psát. Knižní blog mám teprve rok a čtenářů spíše průměrně než nadprůměrně. Jenže začátečníkům nejspíš nejde o to, jak mít ten nejnavštěvovanější knižní blog (prozatím ;) ), ale jak získat čtenáře do začátku. A s tím už bych poradit mohla.

Sepsala jsem proto pár tipů, čím je možné začít a kde čtenáře oslovit. Některé tipy jsou všeobecné a můžete je uplatnit, ať už píšete o čemkoli. Jiné jsou vcelku specifické a ideální právě pro knižní blogosféru. Je jen na vás, co si  vyberete. ;)


1) Pište ty nejlepší články


To je ze všeho nejdůležitější. Pište články, které se dobře čtou. Buďte k nim kritičtí. Snažte se na ně dívat cizíma očima a ptejte se sami sebe, jestli byste si takový článek na jiném blogu přečetli.

Dokonce i jeden jediný článek dokáže některé lidi přesvědčit, aby se stali vašimi pravidelnými čtenáři. Zrovna tak ale můžete jediným článkem potenciálního čtenáře odradit od jakékoli další návštěvy, tudíž... Dejte si záležet na každém článku, protože jak se říká: Obsah je král. ;)

2) Navštěvujte a komentujte podobně zaměřené blogy


U kolegů najdete spousty knižní i blogové inspirace - a pokud máte blog podobného zaměření, je dost pravděpodobné, že se vašim kolegům zalíbí i u vás. Právě prostřednictvím komentářů na jejich blozích o sobě můžete dát snadno vědět: vyjadřujte se ke článkům, buďte upřímní a přátelští a vězte, že autor se k vám byť jen ze zvědavosti nejspíš podívá. A když zrovna ne autor, může k vám zavítat autorův čtenář, kterého váš komentář zaujme.

Určitě ale neobcházejte blogy s prosbou o návštěvu, aniž byste se vyjadřovali k jejich článkům. Spam není vítaný ani v knižní blogosféře.

3) Přidejte se ke knižním blogerům na Facebooku


Na Facebooku funguje skupina Knižní blogeři a jejich pravidelní čtenáři, která má v současné době kolem 800 členů. Stačí v ní sdílet odkaz na váš článek a pokud zaujmete popiskem, určitě nějací čtenáři přijdou. Kromě spousty inspirace v ní navíc můžete najít další zajímavý prostor, kde si popovídat o knihách.

4) Založte blogu vlastní facebookovou stránku

...a na to bychom neměli zapomínat. ;) 
Pro čtenáře je existence facebookové stránky jeden z nejsnadnějších způsobů, jak začít sledovat váš blog. Přes fanoušky se o vaší stránce navíc dozví další čtenáři z řad jejich přátel, a povědomí o vašem blogu tak bude zase o kousek větší. Facebooková stránka je také jednou z cest, jak se čtenáři komunikovat i mimo váš blog.

Zpočátku fanoušků nebude mnoho, ale když vytrváte, určitě budou přibývat.

5) Využívejte knižní databáze

Lidé si "kvalitu" knihy často a rádi ověřují na knižních databázích. Je to zkrátka nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak se o knize něco dozvědět. Když budete na takové databáze psát vlastní hodnocení a připojovat k němu link na podrobnější recenzi, najde se překvapivě velké množství lidí, kteří na odkaz kliknou a vaši recenzi si se zájmem přečtou. I tentokrát si ale pochopitelně dejte záležet, ať nesklouznete k hloupému spamování.

Za nejrozšířenější databázi můžeme považovat jednoznačně Goodreads.com, který je zároveň i sociální sítí, a v českých vodách stojí za pozornost především Databazeknih.cz nebo CBDB.cz.

6) Buďte na Twitteru, Instagramu...


Knižní komunita působí také i na dalších sociálních médiích, i když v mnohem menším měřítku. Možná ale právě v tom tkví vaše šance. ;)

Pokud chcete, aby si vás někdo všiml, dejte "follow" svým oblíbeným blogerům, nakladatelům, knihkupectvím a dalším lidem, které zajímají knihy. Reagujte na jejich příspěvky a sami něčím přispívejte. Jeden z nejčastějších zdrojů návštěv na tomto blogu jsou i přístupy z mého Twitter účtu, a to na něm nejsem nijak zvlášť aktivní. Pokud vás tedy zajímá návštěvnost a oslovování nových lidí, s Twitterem určitě neprohloupíte.

7) Zapojte se do blogerských projektů, ale...


Knižní blogeři jsou často hravé duše, a tak své blogy plní nejrůznějšími projekty a vyzývají čtenáře k tomu, aby se zapojili - třeba tím, že na autorem zadané téma vytvoří článek na svůj blog. Když se zapojíte, uděláte jednak autorovi radost (takže vám narůstá pravděpodobnost, že si vás autor zapamatuje a oblíbí) a jednak se o vás dozví další účastníci projektu, a počet čtenářů se vám v tom případě zaručeně zvýší.

Odvrácenou stranou mince však je, že blogerské projekty vám sice nalákají čtenáře z řad knižní blogosféry, současně ale také odradí návštěvníky "zvenčí", blogerskou komunitou netknuté. Blog, na kterém uvidí plno jim nic neříkajících článků, je bude jen těžko motivovat k dalším návštěvám.

Neříkám, že projekty jsou špatné (některé jsou naopak vážně zajímavé), ale je dobré si předem uvědomit, že i když k vám díky nim přijde řada nových čtenářů ze strany blogerů, na straně druhé se tím do určité míry vzdalujete neblogujícím čtenářům.

8) Pochlubte se blogem ve vašem okolí

Přátelé a rodina jsou jedni nejvděčnějších čtenářů - budou vám lajkovat vaši stránku, ať už je knížky zajímají nebo ne. Navíc je fajn si o blogu občas popovídat i s někým z "reálu", kdo nemá o  knižních blozích ani tušení.

Kromě toho vaši přátelé mají další přátele a jejich přátelé mají další přátele a ti mají další přátele... A mezi nimi by se nějaký ten nový čtenář jistě našel. ;)

9) Buďte trpěliví

I když půjdete s plným nasazením do všech výše zmíněných tipů, návštěvníci se vám nejspíš nepohrnou hned. Chce to zkrátka trpělivost.


10) Vykašlete se na rady ;)

Není nutné se pouštět do všeho, co jsem napsala. Někomu nemusí sedět sociální sítě, jiný zase nerad navštěvuje cizí blogy, a přesto můžou  mít oba spousty čtenářů. Je totiž samozřejmě možné najít čtenáře i úplně jinak - fantazii se meze nekladou a čím budete nápaditější, tím lépe pro vás. ;) Najděte si svou vlastní cestu, protože nejdůležitější je, aby vás to nepřestalo bavit.



A blogujících kolegů bych se ráda zeptala: 
Jak jste první čtenáře získávali vy? ;)


(zdroj obrázků: weheartit.com)

46 komentářů

  1. Blogující kolegyně získala své čtenáře přesně podle tipů, které tu popisuješ. ;) Boží!

    OdpovědětVymazat
  2. A já furt nic moc, nevím co dělám špatně..:/

    OdpovědětVymazat
  3. Trefné a výstižné :) Myslím že tak většina opravdu začíná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem pořád ve fázi získávání prvních čtenářů. Jak se ke mně dostali, o tom nemám ponětí :D Určitě mi pomohla Faceboková skupina Knižních blogerů, ale samotnou by mě docela zajímalo, jak se ke mně dostali ti úplně první.

    OdpovědětVymazat
  5. Opět krásný článek. Píšeš vážně, vážně dobře. A musím říct, že důvodem, proč jsem se stala čtenářem Tvého blogu je opravdu ten, že jsi mě zaujala jedním jediným článkem... :-) Já jsem své čtenáře získávala díky facebookové stránce blogu, také díky facebookovým knižním komunitám a i díky komentářům na blozích, jak píšeš. Hodně mi ale pomohlo, že mám blog také o receptech, protože to baví i nečtenáře, kteří se ale díky nějaké mé recenzi ke čtení postupně také dostali... :-) Ovšem, jak píšeš, chce to vytrvalost, trpělivost a hlavně neslevovat z kvality, čtenáři to poznají... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není větší pochvaly, než když mi někdo pochválí můj styl psaní! :)) Moc děkuju. ;) To s těmi recepty je vážně zajímavé, přesná ukázka toho, že čtenáři mohou blog objevit nejrůznější cestou... :)

      Vymazat
    2. A já se k pochvale přidávám. Miluju, jak píšeš, o čem píšeš a moc ráda to čtu (i když ne vždy komentuju:))

      Vymazat
    3. Iri, díky, díky! :) Hrozně moc mě to těší! :)

      Vymazat
  6. Pěkně popsáno :) Některé body už jsem splnila, některé nejspíš ještě splním! :) Díky moc za inspiraci a dávám do oblíbených! :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
  7. Mě to pořád nejde přidat nové čtenáře ani jeden komentář nemám tak alespoň tohle zkusím

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám návštěvníků dost (s knihama to teda hodlám teprve roztočit, protože jsi mě inspirovala Ty a Tvůj krásný blog!), nevím odkud, ze statistik to vidět není, ale nejde mi přidat gadget pravidelní čtenáři, což je trochu na houby :-(

    Mimochodem mám od včera otevřený tvůj návod jak psát recenze a chystám se konečně na první pořádnou :D Zatím jsem psala jen takové zkratkovité, ale uplně mě to nadchlo, ach! Knížky rulezz :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, když to po sobě čtu, radši ještě dodám, že návštěvníků není nikdy dost a všichni jsou vítaní, u vchodu rozdávám balónky a bonbony :-)

      Vymazat
    2. Tak teď jsi mě rozesmála. :))
      Mimochodem, rovnou jsem se šla tedy po těch balóncích podívat, ale už tam žádné nebyly.. :( ;)

      Na recenzi se těším, jsem ráda, že tě to baví! :) (a že se ti líbí můj blog!)

      Vymazat
    3. Ach, to mne mrzí, příště to napravím!

      Vymazat
  9. Ano, bloger (tedy já) jsem měla občas ze začátku pocit,že čtenáře nemám, že je to nezajímá o čem píšu, ale ... světe div se... vytrvala jsem a své věrné mám. A za ně jsem neskonale ráda. Naprosto souhlasím, že není třeba s hnát za počtem a nahánět to nejrůznějšími projekty. Zapojit se, proč ne, ale jen do těch, které souvisí s tím, o čem já ráda čtu a píšu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jsem ráda, že to vidíš stejně. :)

      Vymazat
  10. Hodně příznivců jsem si určitě získala svým posledním krátkým článkem o tom, jak mám jeden velký životní cíl, vypít kafe se lžičkou v hrnku, aniž bych se polila... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš o jednoho čtenáře navíc :) Ano, také piju kafe se lžičkou, většinou to ale končí lžičkou v oku :D

      Vymazat
    2. Lžička v hrnku, to je zkrátka věčný problém. :))

      Vymazat
  11. Nemáš zač. A díky za komentář, potěšilo mě, že si mě pamatuješ i po dlouhé době ještě z blog.cz. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé rady. Blog mám necelé dva měsíce a pokouším se komentovat jiné blogy, zapojovat se do projektů a tak. Celkem to funguje. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásny a poučný článok. Mne sa páči rada 10 :D

    OdpovědětVymazat
  14. Já, jakožto nováček v knižní blogové sféře mnohokrát děkuji za krásný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já myslím, že to nejsou jen užitečné věci pro knihoblogaře, ale i pro normální blogery :) Prostě psát co nejkvalitněji, přispívat komentáři, být na sociálních sítích a přispívat na ně, to je prostě základ :)))

    Ale moc hezký článek, díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. :) A máš naprostou pravdu, to podstatné se dá uplatnit na jakémkoli blogu. :)

      Vymazat
  16. Ach, tento článok si mala publikovať pred niekoľkými mesiacmi, keď som s blogovaním začínala :-D Takto som len pred pár týždňami zistila, že existuje niečo ako facebooková skupina blogerov :) Tak uvidíme, či to bude mať nejaké následky. Ale aj keby nie... Rastúci počet čitateľov vždy poteší, ale píšem predovšetkým pre radosť z písania, z formulovania vlastných myšlienok, a na blogu to proste vyzerá lepšie ako vo Worde :)
    A mimochodom, na tvojom blogu som zatiaľ videla len pár článkov, ale páči sa mi, ako píšeš. S ľahkosťou, vtipne, prirodzene, bez opakujúcich sa slov, preklepov a so správnou gramatikou, čo sa len tak ľahko nevidí. ;) Asi máš vo mne fanúšika :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tak milý komentář! :) Moc si té chvály vážím! :)

      Vymazat
  17. Podle mě je nejdůležitější kvalita. A pravidelnost. Nemusí to být nijak závratně časté, ale většina lidí myslím nemá rádo, když každý druhý post začíná "omlouvám se, že jsem nepsala".
    Jinak většina mých čtenářů si mě našla díky tomu, že bloguju už přes 10 let, a za tu dobu se to vážně nabalí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, deset let to už je něco. :) Já jsem svůj první blog měla sedm let, ale cítila jsem potřebu začít jinak a jinde (přece jen, když jsem ho zakládala, bylo mi 15), a tak jsem se pustila do knižního blogování právě na tomto blogu. :)
      A s tím "omlouváním se" naprosto souhlasím. Když autor nepřispívá, je to jeho hloupost, ale omlouvat se za to? Nikomu tím přece nijak neškodil, jen sobě.
      Díky za komentář. ;)

      Vymazat
  18. Zajímavé rady. Já sama mám začínající blog, který teprve získává první čtenáře. Sice to není knižní blog, ale v budoucnu plánuji psát alespoň recenze, protože je škoda, když přečtu nějakou knihu a s nikým se o ni nepodělím.
    Jinak si získala dalšího pravidelného čtenáře! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Pár čitateľov sa u mňa objavilo a sama neviem ako. Ale zrejme to bude kvôli komentovaniu na iných blogoch a aktivitou na GR. :D

    OdpovědětVymazat
  20. Ja som optimista (aj keď viem že som pesimista) a dočkám sa väčšej aktivity. Ja mám blog naozaj krátko a nemôžem očakávať že všetko pôjdem ako po masle :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tohle je skvělý článek, mám takovéhle rady a tipy moc ráda, sama jsem jednou podobný psala, ale nebyl zaměřený na knižní blogery, protože můj blog není knižní, ovšem myslím si, že takovéhle rady se hodí jakýmkoli blogerům, nejenom těm tematickým. :) I když rada s FB a dalšími sítěmi mi je k ničemu, když takový účet na stránce vůbec nemám a mít nechci. :D Mou osvědčenou metodou, jak získat komentáře a čtenáře, je prostě komentovat (jak jsi psala) na ostatních blozích (ale rozhodně nepsat reklamy na můj blog, jak jsi taky zmínila, sama vím, jak mě taková reklama na mém blogu dokáže dožrat :D).
    Za léta blogování jsem nasbírala pár poznatků - třeba napíšu-li komentář na blogy AK, bloger AK na můj blog nikdy nic nenapíše. Asi mám moc podprůměrné články na ně, behééé :( :DD Nevadí, komentuju jinde. :)
    Blogování je skvělá věc, myslím, že mě v psaní hodně posunula dál a jsem vždycky ráda, když se nějaký článek líbí čtenáři, to potěší a zahřeje u srdíčka, chi :3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý fenomén. A souhlasím. I když znám pár blogerů z AK, kteří mi odpovídají, ale to bude asi světlá vyjímka (Pavel T., Mengano, Robka, dřívější Pavel, občas Ivet a čerstvě nová členka AK Kariol, i když ta mi chodila na blog snad od začátku, i když nebyla v AK.
      A tvůj blog a tvé články znám, a rozhodně nejsou podprůměrné. Taky máš dobré čtenáře a ti také nejsou podprůměrní. :-)

      Vymazat
  22. Tak tenhle článek je skvělý! :-)
    Já nemám blog jen o knížkách, ale poctivě píšu recenze a jelikož začínám spolupracovat s nakladatelstvími, přemýšlím, že bych časem blog předělala úplně na knižní.
    Čtenáře, kterými jsou mí blogoví přátelé, mám, ale recenze moc nikdo komentovat nechce. Nevím, jestli je to nezájmem o knížky nebo nezájmem o delší články. :) Ale docela mě mrzí, když prosím, aby si v soutěži soutěžící recenzi opravdu přečetl a jedna blogerka mi pak pět recenzí, které jsem sama četla asi 45 minut, okomentuje za čtvrt hodiny, což nemohla stihnout přečíst... Ale to jsme jinde. :D

    OdpovědětVymazat
  23. Ke článku samotnému - dá se souhlasit snad v každém bodu. Určitě obsah textu, styl a sloh, slušnost vůči dalším blogerům, navštívit blogy, napsat komentář. A občasné projekty? To bych brala, projekty mám ráda. Akorát mám raději blogy obecné, jednostranně zaměřené jsou trochu omezující, i když, každý má nějakého koníčka a proti gustu žádný dišputát, jak říkávaly naše (pra)babičky.

    OdpovědětVymazat
  24. Bezvadnej článek! Sama jsem si s kamarádknou založila blog a snažíme se to trochu rozjet, takže časem využijeme snad všechny ttipy :)

    OdpovědětVymazat
  25. Hodně pomůže posílat recenze nakladatelstvím na jejich Fb, stránky, když se jim zalíbí, občas jí i nasdílejí a tím se dostanete mezi lidi i do podvědomí vydavatelů, kterým si budete psát o recenzní výtisky.. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Je moc příjemný si přečíst rady, které jsou normální a lidské, ze kterých nemá člověk pocit, že v životě nemůže se svým blogem prorazit. Po mnoha markeťáckých řečech, je tohle moc fajn čtení.

    OdpovědětVymazat
  27. Děkuji za rady, pokusím se je nějak zpracovat.

    OdpovědětVymazat
  28. Pozdrav z velkého řádu světel sjednocenému státu a po celém světě, to je otevřená příležitost vstoupit do bratrstva Iluminátů, kde můžete obnovit své ztracené sny, a také tam, kde můžete vidět světlo bohatství a štěstí. bez oběti krve. A my také zaplatíme částku 650 000 USD, abychom uvítali všechny nové členy, kteří se připojí k bratrství, a také dům podle svého výběru a umístění s investicemi, spolu s touto příležitostmi v životě, aby byli slavní.

    VÝHODY NOVÝM ČLENŮM, KTEŘÍ PŘIJÍT ILLUMINATI.
    1. Peněžní odměna ve výši 650 000 USD USD.
    2. Nový elegantní model CAR v hodnotě 150 000 USD USD
    3. Dům snů zakoupený v zemi dle Vašeho výběru.
    Měsíc schůzky s 5 nejlepšími na světě.
    Vůdcové a 5 nejdůležitějších osobností na světě. Pokud máte zájem, kontaktujte prosím předchozí e-mailovou adresu = greatilluminate99@gmail.com



    POZNÁMKA; toto bratrstvo Iluminátů, ke kterému se můžete připojit kdekoli na světě Indie, Turecko, Afrika, Spojené státy, Malajsie,
    Dubaj, Kuvajt, Velká Británie, Rakousko, Německo, Evropa. Asie, Austrálie atd.,


    Pozdravy TEMPLE ILLUMINATI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ

    OdpovědětVymazat
  29. join illuminati today to be rich and famus.Are you a business Man or Woman,Artist, Political,Musician,Student,do you want to be rich,famous,powerful in life,here is your chance.Here is my life story my name is Dan Jerry I am here to share my testimony on how I join the great brotherhood Illuminati and my life story was change immediately i become member. I was very poor no job and I has no money to even feed and take care of my family I was confuse in life I don’t know what to do I try all my possible best to get money but no one work out for me each day I share tears, I was just looking out my family no money to take care of them until one day I decided to join the great Illuminati , I come across them in the internet I never believe I said let me try I email them.all what they said we happen in my life just started it was like a dream to me they really change my story totally . They give me the sum of $1,200,000 and many thing. through the Illuminati I was able to become rich, and have many industry on my own and become famous and popular in my country , today me and my family is living happily and I am the most happiest man here is the opportunity for you to join the Illuminati and become rich and famous in life and be like other people and you life we be change totally.If you are interested in joining the great brotherhood Illuminati.then contact him whatsspa +2347051758952 or you need my assistance   morganilluminatirich@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe