Dej a bude ti dáno, tak zní prý tajemství úspěchu

sobota, února 01, 2014

Úplnou náhodou se mi do rukou dostala drobná kniha od nakladatelství Baroque partners, kterou napsali američtí autoři Bob Burg a John Davis Mann. Jmenuje se The Go-Giver: Dej a bude ti dáno a já přiznávám, že sama od sebe bych po takové knížce nejspíš nesáhla, protože ke knihám se "zaručeným receptem na úspěch" bývám skeptická. Když jsem si ale přečetla anotaci a také jsem zjistila, že ji na Goodreads i Amazonu většina čtenářů chválí až do nebes, začala jsem být zvědavá.


Celá kniha je založená na dost zvláštním konceptu. Rozhodně ji můžeme zařadit mezi tzv. "self-help" knihy o osobním růstu, protože základním cílem jejích autorů bylo vysvětlit svým čtenářům svůj vlastní pohled na filozofii úspěchu a navíc přinést konkrétní principy, kterými bychom se měli řídit – pokud tedy chceme být úspěšní. Jenže vedle této charakteristiky se také jedním zásadním faktem od všech podobných knih liší: autoři ji totiž celou napsali formou příběhu.


Místo populárně naučné brožury, kterých je na tohle téma vážně spousty, tu máme příběh o mladém muži jménem Joe, který se ve svém životě hrozně snaží, ale přesto se nic nevyvíjí podle jeho představ. Autoři tak místo běžných populárně naučných frází, které většinou po chvíli začínají nudit, zvolili příběh, který je sice dost jednoduchý, ale hravě udrží vaši pozornost a vy dočtete knihu až do konce. Pravidla, kterými se podle autorů máte řídit, tak snadno vstřebáte a zároveň rovnou vidíte jejich uplatnění v praxi.

Pohádka o "go-giverech"

Do Joa je snadné se vžít. Má spousty snů a usilovně se snaží, aby se mu vyplnily, ale jeho život přesto není úspěšný. Autoři takovýto typ lidí označují za tzv. "go-gettery", což je rozšířený pojem označující lidi, kteří si zkrátka tvrdě  a neúnavně jdou za tím, co chtějí získat. Tvrdě pracuj a výsledek se dostaví.

Autoři však tvrdí, že takový go-getter nemá svůj úspěch zaručený. Když uspěje, je to většinou na úkor ostatních aspektů jeho života – jeho rodiny, přátelských vztahů, zkrátka na úkor toho pravého štěstí. Opravdový úspěch, který se kromě kariéry týká i celého životního pocitu, má zaručený jedině "go-giver", tedy ten, kdo dává. Nezištný přístup k ostatním lidem, důvěra, přátelskost, obětavost, schopnost dávat, ale zároveň i přijímat... to je podle autorů ta správná cesta, která vám otevře dveře téměř kamkoliv.



Joe se postupně seznamuje s touto teorií úspěchu, pochybuje o ní, zkouší ji ve svém vlastním životě... Je skeptický, selhává, ale nakonec se ukáže, že to byla správná cesta a z Joea se stává po všech stránkách úspěšný a spokojený muž. Omlouvám se za tenhle spoiler, ale happy end je možné předvídat v podstatě už od první stránky, protože celý příběh je koncipován spíše jako podobenství nebo pohádka o tom, jak s "dobrým srdcem nejdál dojdeš", určitě ne jako klasická povídka nebo dokonce román.

Zní to dobře, ale...

Na jednu stranu chápu to nadšení na Goodreads i Amazonu. Je totiž skvělé, když vám někdo říká, že úspěšný můžete být díky tomu, že jste dobrý člověk. Že si za úspěchy sice máte jít, ale zároveň nezapomenout na svět kolem sebe. Navíc je příjemné si tyhle věci přečíst formou zajímavého příběhu, ne z dalších "zaručených návodů", plných otřepaných frází. 

Na druhou stranu se ale ptám, pro koho je tahle kniha určená? Zdá se mi, že lidé, kteří dávají, se zkrátka s takovou náturou rodí, je to pro ně jediný přirozený přístup a vlastně ani neumí jednat jinak. Naopak člověk, který je jako Joe, který jde v první řadě po penězích a vlastním úspěchu, si jen těžko přečte knížku o tom, že by měl více myslet na ostatní. A i kdyby ano, nechce se mi věřit, že by ho taková  "pohádka" opravdu přesvědčila, aby od základu změnil svůj přístup. 

Jediné uplatnění téhle knihy vidím pro ty, kteří jsou od přírody "go-giveři", ale tlak jejich okolí je přesvědčuje o tom, že si tímto přístupem jen kazí život, že proto, že jsou hodní, jsou vlastně tak trochu i hloupí. Kniha Dej a bude ti dáno jim může ukázat, že jejich přirozené tendence jsou naopak ty jediné správné a že mají sebrat odvahu a jednat podle nich. V takových případech může tato knížka nejspíš dokázat zázraky.

Závěrem

Kniha Dej a bude ti dáno je krátká, přečtete ji za chvilku a přinese vám dost podnětů k zamyšlení. Mám z ní dobrý pocit, ale zase na druhou stranu je v ní všechno hodně zjednodušené, přikrášlené a celý příběh působí neskutečně, spíše jako pohádka. Ale život pohádka není. Je samozřejmě možné pravidla knihy úspěšně uplatnit ve svém životě, ale asi jsem skeptik, ale myslím si, že je potřeba ještě mnohem více. Knížku ale přesto doporučuji všem "go-giverům", kteří hledají ujištění v tom, že není potřeba být dravý a neúprosný, abyste ve svém životě něco dokázali. A to zní moc dobře, ne?





Mé hodnocení:

★★★☆☆


Bob Burg a J. D. Mann: The Go-Giver Dej a bude ti dáno
Vydalo nakladatelství Baroque partners v roce 2013, 131 stran.


Nakladatelství Baroque partners mockrát děkuji za zaslání knihy.

15 komentářů

  1. Já myslím, že tahle knížka může mít pravdu, ale nejspíš hodně záleží na tom, v jakém oboru se bude člověk pohybovat a jaké zastává hodnoty. Pokud chce být někdo vedoucím podniku nebo úspěšným manažerem, pravděpodobnost, že se v tom dravém rybníčku prosadí díky dobrotě srdce je malá až mizivá. Ano, možná to bude na úkol rodiny, ale myslím, že když člověk měří svůj úspěch hlavně penězi, má malinko jinak nastavený žebříček hodnot a tak s tím i tak trochu počítá.

    Já za sebe můžu říct, že momentálně mám dojem, že to svým způsobem funguje (tedy jestli jsem obsah knihy pochopila správně). Vždycky jsem chtěla pracovat s lidmi a mít pocit, že dělám něco užitečného. Na gymplu jsem celé dny běhala po dobrovolnických projektech, kdykoli někdo něco potřeboval, šla jsem do toho. A teď se mi to vrací v podobě skvělých pracovních příležitostí, které získávám právě díky tomu předchozímu dobrovolnictví.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já si myslím, že to může fungovat, ale jsem zkrátka skeptická k tomu, že tohle stačí... Joe v tom příběhu totiž nakonec uspěl právě jako vedoucí podniku, se spoustou peněz a majetku... Není to o tom, že by si uvědomil, že je vlastně spokojený s tím, co má, a přerovnal tak své hodnoty, ale o tom, že když budete dobrý člověk, dostane to, po čem toužíte. A na to je podle mě zkrátka potřeba víc (šťastné souhry náhod, konexe, prostředky do začátku...), i když je to pořád jedna z důležitých věcí... :)

      Jinak to s tím dobrovolnictvím je skvělé! :)

      Vymazat
  2. Nebolo toto náhodou už v Biblii? Znie to zaujímavo, ale ako písala už Myanmar, závisí to od toho, čo človek považuje za úspešný život. Neexistuje univerzálny návod na šťastie a úspech, lebo každý to vidíme nejako inak. Ja mám samozrejme nejaké ambície, ale nie som ochotná im podriadiť svoj osobný a rodinný život, priateľstvo a podobne. Mne proste úspech na takejto úrovni stačí. V práci som bola považovaná za výkonnú a zodpovednú pracovníčku, podľa toho finančne ohodnotená, ale zároveň mám čas na rodinu aj koníčky. To mi pripadá úplne dostačujúce, pre iného to môže byť nudné a bezvýznamné. Každý sme iný :-) Keby bola nejaká self-help príručka univerzálna, tak by to bol zázrak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, "dej a bude ti dáno není nic nového". :)

      Já naprosto souhlasím, jen - jak už jsem psala Myanmar - v tomhle příběhu nešlo o to, aby Joe změnil své hodnoty, aby byl rád, za to co má, ale aby změnil své chování. Autoři zkrátka radí, jak získat vliv, peníze a úspěch tím, že budu dobrým člověkem.

      Díky za komentář! :)

      Vymazat
    2. Myslím, že som na to prišla: autori predpokladajú, že sa podľa tej príručky budú riadiť úplne všetci :) Všetci sa budú správať fér, dobré výsledky a dobré správanie budú po zásluhe odmenené a podobne. Taká malá utopistická vízia zamaskovaná za príručku. Hneď som si spomenula na román Pošli to ďalej :) Rozšírme toto "učenie", začnime sa podľa toho správať, a spustime celosvetovú revolúciu smerom k dobru :D

      Vymazat
    3. Koukám, že jsem dala v tom komentáři ty druhé uvozovky na úplně špatné místo! :))

      Ano, kdyby takoví byli všichni, šlo by to jako po másle! :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. Taky jsem si od Baroque Partners vybrala tuhle, zamlouvala se mi nejvíc. Teď jsem na ní ještě zvědavější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Tak to si ráda přečtu recenzi! ;) Od Baroque Partners jsem si vybrala ještě jednu další, tak uvidíme, jaká bude...

      Vymazat
  4. Zní to jako kniha plná skvělých rad a ještě navíc skvěle napsaná. Ale máš pravdu, že je tam to velký ALE. V našem životě je tak mnoho ostatních faktorů, že zaručená cesta k úspěchu neexistuje, každý si musí zkusit to svoje.

    Forma příběhu je to nejlepší, co mohli autoři udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tohle jsem se snažila vysvětlit v předchozích komentářích a ty jsi to tu vystihla úplně perfektně. :)

      Vymazat
  5. Recenze mi připomněla knihy typu Tajemství (pozitivním myšlením si přitáhnout cokoli si přejete), ale zřejmě to není uplně ono, takže mám stejný dojem, že nechápu, komu je publikace určená.
    Řekla bych, že já jsem taky ten typ dávače (což mi trapně připomíná, že bych tě mohla pozvat na giveaway ), stejně jako Myanmar pracuju jako dobrovolník, kromě zaměstnání mám několik takových projektů (živím se jako právník a to se většině lidí šikne ,-) ), ale fakt to nefunguje. Mám skvělýho manžela, ale jinak je všechno v mém životě vzhůru nohama a tenhle přístup v zaměstnání hrubě nedoporučuju, každý toho jen využívá. Možná je to o kultuře a úrovni okolí, ale ačkoli svůj pozitivní dávačský přístup k životu měnit nechci, doporučit ho nikomu nemůžu, je to akorát k vzteku :-)

    Recenze mě zaujala, i když tento typ knih obvykle vynechávám, ráda bych si přečetla něco psychologického. Tak třeba ta další knížka, jak píšeš v komentářích, už se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z duše... Taky se vidím spíš jako "dávač", ale postupem času zjišťuji, že ne všude se to vyplatí... Když mám kolem sebe podobně založené lidi, tak ano, jinak je ale spousta lidí, kteří toho začnou zneužívat. Bohužel.

      Vymazat
  6. Mám tvoje recenze moc ráda. Ten tvůj objektivní pohled, to, jak mám chvíli pocit, že "tu knížku musím mít" a vzápětí mě touhla po jejím vlastnictví přejde, to, jak jsem u tvých recenzí často jako na houpačce a nakonec si knížku stejně koupím...a tak je to i u téhle...Musím ji mít nebo ji vůbec nepotřebuju číst?
    Asi jo; i kdyby to měla být jen pohádka na dobrou noc, tak si přeju mít "Dej a bude ti dáno" na svém nočním stolku ;-).
    Děkuju za recenzi. Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za úžasný komentář! Snad se ti bude knížka líbit! ;)

      Vymazat
  7. Dobře napsaná recenze. Také jsem, co se týče tohoto typu knih, dosti skeptická. Nevěřím příliš na tyhle recepty na štěstí. Ale je možné, že to třeba někomu pomůže, já osobně je však nečtu, takže bych si knihu nepořídila. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe