Recenze audioknihy: Pěna dní

čtvrtek, října 09, 2014

Pěna dní od Borise Viana je klasika. Příběh, který mi pořád nějak unikal, až se ke mě konečně dostal v podobě audioknihy od vydavatelství Tympanum. Během září jsem s ním strávila celkem 6 hodin a 31 minut, většinou při mých cestách do Prahy a z Prahy, a o tom, jak jsem si je užila, si můžete přečíst v dnešní recenzi.






Surrealistická lovestory

Pěna dní je hodně neobvyklá (audio)kniha. Svým způsobem je to romance, ale věřte mi, že žádnou podobnou jste ještě nečetli. Absurdní a existenciální, to jsou slova, kterými ji charakterizují učebnice literatury. Pěna dní se odehrává v imaginární Paříži minulého století. Jedná se o stejné město, ale o úplně jiný a jinak fungující svět. Jako kdybyste se propadli do Dalího surrealistických obrazů. Fantazie Borise Viana zkrátka nezná mezí, chvílemi vás okouzluje svou hravostí a rozesmává komickými scénkami a za chvíli zas znepokojuje podivně tísnivou atmosférou jako vystřiženou z románů Franze Kafky.

Hlavní hrdinou Pěny dní je Colin, bohatý a pohledný mladý muž, který se zamiluje do dívky jménem Chloe. S Chloe se ožení, všechno je ideální, ale najednou nastává problém. Colinova milovaná Chloe totiž onemocní, v plíci ji začne růst leknín a Colin se rozhodne vyzkoušet všechno, aby ji uzdravil. Druhou dějovou linkou je příběh Colinova nejlepšího kamaráda Chicka a jeho přítelkyně Alise. Pěna dní je plná symbolů, odkazů na náš skutečný svět, na filozofii, ale zároveň nabízí i napínavý příběh o lásce i křehkosti lidského štěstí a lidského života. A právě to se mi na celé audioknize líbilo asi nejvíc, ta kombinace hravé fantazie, filozofujících otázek schovaných za nenápadnými obrazy a čistého romantického příběhu.

Verze "do ucha"

Audiokniha od vydavatelství Tympanum je nezkrácená, jejích 6 hodin a 31 minut plně odpovídá tištěnému vydání. Knihu namluvil Ladislav Mrkvička, který má čtení pro audioknih hlas jako dělaný, jeho přednes ničím neruší, neuspává a je příjemný na poslech. Pokud ale mám srovnávat, tak Jan Vlasák (který namluvil mnou recenzovaného Muže jménem Ove), se mi ovšem jako interpret zalíbil ještě o fous víc. Audiokniha je rozdělená na 71 krátkých úseků, které vám zaberou většinou 4 až 6 minut. 


obal CD

V audioknize Pěna dní nenarazíte na žádný hudební doprovod nebo na znělky označující novou kapitolu, a zdá se mi, že je to trochu škoda, protože atmosféra tohoto imaginárního světa si o hudbu vyloženě říká. Nahrávka vznikla už v roce 2002, kdy ji pro potřeby zrakově postižených vytvořilo občanské sdružení Mluvící kniha, a tak s ní nyní vydavatelství Tympanum už příliš práce nejspíš nemělo. Ale i tak mu patří velký dík – bez něj bych seznámení s Borisem Vianem nejspíš pořád ještě odkládala.

Závěrem

Pěnu dní doporučuji všem, co mají rádi klasickou literaturu a tenhle existenciální, absurdní, ale i romantický kousek jim pořád ještě chybí. Je to vážně silný příběh, který je škoda nepoznat. A v audiopodobě nemá chybu.

Mé hodnocení: 

85 %


Boris Vian: Pěna dní
Čte Ladislav Mrkvička. Vydalo vydavatelství Tympanum v roce 2014. 



Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji eshopu Audioteka.cz.

14 komentářů

  1. Musím se tedy přiznat, že o tomto díle slyším poprvé, ale surrealismus a existencialismus jsou takové mé srdeční záležitosti, takže se rozhodně po této knize poohlédnu - nejspíš ale v tradiční, tištěné formě, audioknihy nejsou zrovna moje gusto. I tak ale děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já právě vůbec nevím, jestli bych Viana řadila ke klasice - například si vůbec nevybavuju, že by nám o něm něco říkali ve škole a když se bavím s lidma, tak ho vůbec neznají. Což je teda koda. Já Pěnu dní četla už několikrát a patří mezi moje nejoblíbenější.. :))
    Neviděla jsi i film? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase mám kolem sebe spoustu lidí, co Viana četli a na střední jsme se o něm učili, pokud vím. Právě proto ho považuju za klasiku, ale možná se tedy pletu... :)

      Film jsem zatím neviděla, ale chystám se. :)

      Vymazat
  3. Pěna dní je rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších knížek, jsem ráda, že se ti to taky líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to krásně, ale já bych si ji spíše přečetla, protože když poslouchám audioknihy, tak nevnímám ten děj. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, že si mi jí připomněla, vždy jsem ji chtěla přečíst. Možná si ji vážně pustím jako audioknihu. Ty já ráda právě při cestování :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten obal vypadá nádherně! Pěnu dní si chci už delší dobu přečíst jako klasickou knihu a v tomhle případě dám nejspíš přeci jen přednost papíru před zvukovou stopou. I tak mě Tvá recenze moc zaujala a myslím, že jednou si tenhle klasický kousek pořídím do přehrávače :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to super :) Audioknihy som ešte nikdy neskúšala, fakt sa bojím, že by som sa nedokázala sústrediť na dej, ale stále premýšľam... predstavuje to pre mňa takú výzvu :D

    OdpovědětVymazat
  8. Už mám momentálně v merku Váchala a jeho Krvavý román jako audioknihu, ale Pěnu dní si chci taky přečíst už dlouho... Asi dojde na obě.:) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  9. Jéé. Tahle knížka vypadá super. Já osobně klasiky moc nemusím, ale tohle bych mohla zkusit. Audioknihy jsem ještě nikdy nezkoušela.
    http://wannabewriter.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Pěnu dní mám moc ráda:-) Není to špatně se k ní vrátit prostřednictvím audioknihy :-)

    OdpovědětVymazat
  11. hi nice to meet you, I am from Indonesia ... your blog is good and complete

    OdpovědětVymazat
  12. Také jsem o téhle knize ještě nikdy neslyšela, no vypadá to dobře :)
    The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe