Dialog jako napínavý román

úterý, dubna 09, 2013

Cormac McCarthy, často označovaný za jednoho z nejvýznamnějších romanopisců současnosti, v roce 2006 vydal knihu The Sunset Limited: A Novel in Dramatic form. Tento "román v dramatické formě" letos vychází i v českém překladu pod jménem Vlak Sunset Limited a stojí za povšimnutí hned z několika důvodů.

Román původně vznikl jako divadelní hra, která se hrála v roce 2006 s velkým úspěchem na Broadwayi, a jak už samotný podtitul knihy napovídá, dramatická forma se nakonec promítla i do knižní podoby díla. Ve srovnání s předchozími McCarthyho romány působí Vlak Sunset Limited jako velmi experimentální a netradičně pojatá práce, která sice těží ze stejných témat a základních lidských otázek, nicméně právě svou formou je pojímá odlišněji, minimalističtěji.

Román Vlak Sunset Limited totiž není nic než dialog mezi dvěma stárnoucími muži. Celý děj románu se odehrává ve stroze zařízeném městském bytě, kde spolu u stolu sedí dva naprosto odlišní muži. Pan Bílý, nihilisticky založený profesor humanitních věd, který se právě chystal skočit pod vlak, a pan Černý, který jej při tom zastavil a následně odvedl do svého bytu. Oba dva z nich jsou představiteli dvou přímo extrémních přístupů - absolutní skepse a nihilismus proti víře v boha a v dobro, ukrývající se v lidech.


Rozhovor těchto dvou mužů se stáčí různými směry. Vyprávějí své osobní příběhy i životní situace, většina se ale odehrává na rovině filozofujících otázek. Bílý vidí svůj život i dějiny celého lidstva jako přehlídku bolesti, smrti, zášti a nenávisti, zatímco Černý na své strastiplné cestě životem našel víru v Boha, která mu dala naději a důvod k životu. 

ČERNÝ: Ne. A ani si nemyslím, že ji [bibli] musíte číst. Možná je to dokonce i tak, že ani o týhle knize nemusíte nic vědět. Mám za to, že veškerá pravda vepsaná do těchhle stránek je vepsaná i do lidskýho srdce. Byla tam vepsaná už dávno a bude tam vepsaná ještě dlouho. I když spálej všechny výtisky tý knihy - úplně všechny. Z toho, co řek, si Ježíš podle mě nevymyslel ani slovo. Jen to celý vyprávěl. Tahle kniha je průvodce pro ignoranty s nemocným srdcem. Zdravej člověk by ji vůbec nepotřeboval.
Vlak Sunset Limited, str. 72
BÍLÝ:  [...] Kdyby lidi viděli pravou podobu světa. Pravou podobu svých životů. Bez jakýchkoli snů a iluzí... podle mě by nemohli uvést jediný důvod, proč co nejdřív nezvolit smrt.
Vlak Sunset Limited, str. 141



McCarthy si v tomto tenoučkém románu (má jen 148 stran) kromě s formou pohrává i se symbolickými významy. Černý i Bílý jsou extrémní postavy, které představují dva velké protichůdné přístupy - život ve víře v Boha a život v hledání skutečné pravdy, která ovšem není nijak příjemná. Černobílé vidění naznačuje, že je možné žít buď s iluzí, nebo nežít. Žádná jiná možnost není. 

Mírný dialog, který je vedený smířlivým a skoro až laskavým tónem, je ve skutečnosti soubojem o to, který z principů nakonec získá převahu. Právě díky tomuto souboji je román napínavý a dynamický, přestože postrádá výraznou dějovou složku, která je pro jiné romány nezbytná.

Vlak Sunset Limited se čte snadno a příjemně, ačkoli téma je náročné a rozhodně ne oddechové. Mnoho z vyřčeného stojí za zamyšlení a je možné, že si tuto knihu přečtu ještě někdy v budoucnu znovu. Musím také uznat, že mě příjemně překvapilo grafické zpracování knihy, které symboliku černé a bílé dovedlo téměř k dokonalosti.

Vlak Sunset Limited byl převeden i do filmové podoby - v roce 2011 podle něj v produkci HBO vznikl snímek Expres na západ v hlavních rolích s Tommy Lee Jonesem a Samuelem L. Jacksonem.

Mé hodnocení:


Cormac McCarthy: Vlak Sunset Limited
Přeložil Petr Fantys. Vydalo nakladatelství Argo v roce 2013, 148 stran.


Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Martinus.cz.

2 komentářů

  1. Vypadá to zajímavě. Trošku mi to (jen podle té recenze) připomíná Hrad v Pyrenejích od Josteina Gaardera. Četlas?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nečetla. Od něj se mi do rukou dostala zatím jen Dívka s pomeranči, ale někdy bych si chtěla přečíst víc. :-)

      Vymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe