Grace of Monaco na velkém plátně

čtvrtek, června 12, 2014

Když mi od nakladatelství Metafora přišla pozvánka na úterní premiéru filmu Grace, kněžna monacká (Grace of Monaco), dlouho jsem neváhala. To víte, příběh o Grace Kelly, šedesátá léta, krásná móda, přímořské Monako, Nicole Kidman... tím vším mě tenhle film lákal už dlouho dopředu. Dnes přichází do českých kin a nastává otázka: stojí film za návštěvu kina? 


Jestli sledujete kulturní dění, asi víte o tom, jakého fiaska se film Grace, kněžna monacká dočkal na filmovém festivalu v Cannes. Byl totiž vybrán jako otevírací snímek festivalu, což se ve světě filmů považuje za vcelku prestižní záležitost (například loni Cannes otevíral Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem). Divákům a kritikům se slavnostní premiéra ovšem tak nelíbila, že režiséra i Nicole Kidman vypískali, vyprovodili bučením a kulturní rubriky zaplnili kritickými články.

Tenhle fakt mě sice zarazil, ale ne natolik, abych na film nechtěla jít. Filmový kritik totiž nejsem a dost často si s odvoláváním na "guilty pleasure" zalíbím kdejaký kritiky odsouzený snímek, tak proč bych to nemohla mít stejně i s Grace of Monaco?


Pastva pro oči

Všechny důvody, pro které jsem se na film těšila, mě nakonec ani v nejmenším nezklamaly. Šedesátá léta v Monaku jsou zkrátka překrásná - od rób a účesů Nicole Kidman přes stylová auta a interiéry až po nádherné kulisy v podobě přímořského Monaka. Za tím vším stojí spousta povedené práce a kamera toho využívá naprosto precizně. Jestli milujete módu a ve filmech se rádi kocháte, Grace of Monaco vás svou výpravou ohromí.

Dobrý námět nestačí

Co se samotného příběhu týče, už tak slavné to není. Film Grace, kněžna monacká se zabývá hned několika otázkami. Jednak je to v podstatě zamyšlení nad tím, co se děje v pohádkách po oné slavné větě Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Grace Kelly, slavná oscarová herečka z bohaté rodiny, přijala nabídku k sňatku od monackého knížete a odstěhovala se do jeho knížectví "za devatero horami". Jenže se ukáže, že okouzlující princ není tolik okouzlující, jak se zdálo, Grace není mezi svými novými lidmi přijímána tak dobře, jak doufala, a vypadá to, že někdo z jejích blízkých se ji chystá zradit. Do toho si sousední Francie začíná dělat na maličké Monako nároky a na Grace teď je, aby všechno tohle vyřešila.

Když to teď po sobě čtu, připadá mi to jako ideální námět na zajímavý film. Co tam tedy bylo špatně?

Snaha o umělecké ladění. Mám ráda umělecké filmy, opravdu ano. Ale v Grace of Monaco, kde se občas objevovaly scény jako vystřižené z filmu Deník princezny, působily umělecky zamýšlené scény dost strojeně, vyumělkovaně... a ano, občas až směšně.

Snaha o politický snímek. Ústředním problémem celého filmu je snaha Francie o obsazení Monaka. To je vlastně dost zajímavá problematika, o které jsem do chvíle, kdy jsem viděla film, neměla tušení. Když už osud Monaka vypadá ztracený, Grace Kelly se rozhodne vystoupit na slavnostním večírku Červeného kříže, kde ve dlouhém a zmateném projevu sdělí, že věří na lásku, čímž na všechny udělá dojem, celý problém se vyřeší a Charles de Gaulle se z Monaka stáhne. A film skončí. Ano, protože Grace se rozhodla věřit na lásku. Už během toho projevu jsem měla nutkání obracet oči v sloup, a to jsem ještě netušila, že se dokonce jedná o finiš celého filmu.

Hodně emocí bez prožitku. Grace Kelly neustále pláče, rozčiluje se, melancholicky vzpomíná a smutní nad tím, jak se její pohádka rozpadá... A je zajímavé sledovat Nicole Kidman, jak se s tím vším vypořádala. Musím říct, že až na pár scén se mi její výkon líbil, ale i když se hrozně snadno nechávám strhnout emocemi z filmů, tentokrát mě to všechno nechalo chladnou. Nemyslím si, že by za to mohl výkon Nicole Kidman, ale spíš celková roztříštěnost filmu, který toho chtěl obsáhnout hodně, a proto ve všem brouzdal příliš po povrchu.





Závěrem

Film jako celek proto vnímám dost rozporuplně. Je v něm spousta nadějných momentů, které ale k velké škodě většinou vyšumí do prázdna. Film pro vás bude ideální tehdy, když se budete chtít kochat nádhernými kostýmy, účesy a skoro až pohádkovým prostředím. Dokonce si myslím, že když do kina půjdete předem varováni, film si třeba i užijete. Raději ale nechejte doma své cynické já. Jen tak pro jistotu.

Mé hodnocení:

60 %

Co myslíte, byl by to film na vás?

13 komentářů

  1. Páni sepsala jsi to fakt skvěle, většina byla z filmu rozpačitá, ale až díky Tobě si dokážu udělat nějaký přesnější obrázek, děkuji, ale knížku si asi někdy přečtu celkem ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Snažila jsem se být fér a vytknout i pochválit konkrétní věci. :)

      Vymazat
  2. Krásne si to popísala, ja už mám teraz jasné, že na film by som ísť nemohla. :) Mám totiž blbý zvyk nahlas komentovať veci, ktoré mi prídu hlúpe, nelogické, alebo celkovo divné. Ale je to škoda, mohol to byť taký skvelý film! Šaty a výprava očividne nestačia, keď je celková myšlienka na houby. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona vlastně ani ta celková myšlenka není špatná, jen zkrátka... no, v recenzi jsem to popsala asi dostatečně. :) Díky. ;)

      Vymazat
  3. Nejsem filmová, v kině jsem nebyla leta a neplánovala jsem to, ale tys to tak pěkně analyzovala, že bych klidně šla a věděla co mám čekat!

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že tento film vynechám, z tvé recenze i dalších pro mě vyznívá jako dílo, které vidět nepotřebuji. Někdy to bohužel dopadá tak, že film klade velký důraz na vizuální stránku a myslí si, že tím zalepí chabý, nepřesvědčivý nebo dokonce hloupý příběh (neříkám, že jde o případ zrovna tohoto filmu, ale stává se to). Četla jsem recenzi i na knižní předlohu a ta z ní nevyznívala o moc pozitivněji než film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teda precizní vizuální stránku na filmech hrozně ráda, ale musí jít právě ruku v ruce s příběhem, scénářem, výkony... někteří třeba kritizují Velkého Gatsbyho, ale mě ten film právě touhle kombinací uchvátil. :)

      Vymazat
  5. Film o Dianě jsem taky viděla a je pravda, že se mi zdál zpracovaný lépe, asi právě proto, že si na nic nehrál, nebyla v tom snaha o velkofilm.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to zajímavě ten námět i film...Asi se na něj podívám :) Ono je někdy docela těžké u těch historických filmů úplně vše vychytat....

    OdpovědětVymazat
  7. Je okolo něj hodně humbuku, a tvoje recenze mě utvrdila v tom, že tenhle film není něco, za co bych zaplatila peníze a šla do kina. Kostýmy jsou nádherné už takhle z fotek :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych film chtěla vidět asi jen pro ty kostými a atmosféru, ale z tvé recenze jsem se utvrdila v tom, že na kino to není. Podle toho co píšeš je ve filmu od každého kousek- politika, emoce, umělecký příběh. Mám pocit, že od každého něco a dohromady to moc nefunguje. Původně jsem myslela, že se jedná o čístě životopisný film. AŽ bude ke stažení snad posoudím.

    OdpovědětVymazat
  9. Na tento film som mala možnosť ísť do kina, ale potom som si to rozmyslela. Nechcelo sa mi. Teraz mám však veľkú chuť sa na neho pozrieť, aby som ho mohla ohodnotiť. Či už klane alebo záporne.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené posty

Ocenění

V roce 2014 jsem měla tu čest, že můj knižní blog získal ocenění Knižní blog roku 2013. :-)

Subscribe